”Olemme hyvä tiimi” – Steven ja Heidi Buckinghamilla on ollut kesästä asti kädet täynnä töitä, sillä ilmalämpöpumppujen kysyntä on kasvanut räjähdysmäisesti

Steven ja Heidi Buckingham kertovat olevansa hyvä tiimi. Kansainvälisestä nimestään huolimatta Steven puhuu sujuvaa suomea, sillä hänen äitinsä on suomalainen ja isänsä englantilainen. ”Äitini on kotoisin Vammalasta. Itse asiassa minäkin asuin täällä ikävuodet 2-8 ennen kuin muutimme takaisin Englantiin. Olen siis paluumuuttaja”, mies paljastaa.

Sähkön hinnan heilahtelu on saanut ilmalämpöpumppujen kysynnän räjähtämään käsiin. Sastamalan Lämpömaailman yrittäjä Steven Buckingham kertoo olleensa viime aikoina täystyöllistetty.

”Tänä syksynä ennätysmäärä asiakkaista on tilannut useampia pumppuja samalla kertaa. Kotien lisäksi niitä on asennettu esimeriksi mökeille ja ulkorakennuksiin.”

Steven aloitti lämpöpumppujen asennukset Sastamalan Lämpömaailma -nimellä vuonna 2012. Toista talvea hänen työparinaan toimii vaimo Heidi Buckingham. Työtehtävissä roolijako on selkeä: Steven on päävastuussa asennuksesta ja Heidi toimii assistenttina. Stevenin mukaan vaimosta on iso apu asennuksilla.

”Heti kun kurvataan kohteen pihaan, Heidi on jo roudaamassa sisäyksikköä ja työkaluja ja selvittämässä ulkoyksikön paikkaa. Asennuksen aikana hän ojentaa minulle työkaluja tikkaille kuin hoitaja hammaslääkärille. Hyvin hän on oppinut, mitä välinettä tarvitaan missäkin kohtaa”, mies kiittelee.

Heidi myös vastaa puhelimeen silloin, kun asennus on kesken. Se takaa Stevenille rauhan tehdä työnsä ilman keskeytyksiä.

”Tosin jotkut soittajat tahtovat silti Stevenin puhelimeen. Silloin pitäisi ehkä keskeyttää ja todeta, että hei, kyllä minäkin näistä asioista tiedän!” Heidi nauraa.

Tänä vuonna kesähelteiden kiireet ovat jatkuneet suoraan syyssesonkiin, ja nyt perinteisesti hiljainen joulukuu on kiihdyttänyt asennuksia sähkön hintojen siivittämänä. Siksi asiakkaiden on välillä odotettava pumppujaan hieman pidempään.

”Tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan asennus voi tapahtua nopeastikin, mutta aina on syytä varautua pieneen odotusaikaan.”

Roolijako pariskunnan kesken on selvä: Steven on päävastuussa asennuksista ja Heidi toimii assistenttina. Kuva: Kotialbumi.

Talvi ja pakkanen eivät ilmalämpöpumpun asennustöitä pysäytä. Stevenin pakkasennätys asennuksella on kuulemma -17 astetta, mutta helppoa työnteko ei silloin ollut.

”Kymmenen minuutin välein piti pitää tauko ja käydä lämmittämässä välillä käsiä kaksista hanskoista huolimatta”, Steven kertoo.

Viime vuonna Buckinghamit keksivät hankkia kylmien säiden varalle diesel-lämmittimen, joka tekee pakkaskelissä työskentelystä vähän siedettävämpää. Mutta jos oma kroppa kestääkin pakkasasteet, tarvikkeet ja työkalut ovat silloin koetuksella. Putkia on vaikeampi käsitellä, muovi saattaa murtua ja esimerkiksi kondenssivesiputki paukahtaa poikki.

Entä pariskunnan hermot, kiristyvätkö ne koskaan tiiviistä yhdessäolosta? Ei, vastaavat Heidi ja Steven yhdestä suusta.

”Kuulemme säännöllisesti ihmettelyä siitä, miten puolison kanssa voi viettää aikaa näin tiiviisti, mutta meille se on aina ollut normaalia. Teemme paljon asioita yhdessä ja olemme hyvä tiimi.”

Asentaja ei saa pelätä korkeita paikkoja. Kuva: Kotialbumi.

Hyvä palvelu on tälle tiimille kunnia-asia. Heidi ja Steven ovat ulospäinsuuntautuneita ihmisiä ja viihtyvät asiakkaiden kanssa. Työn lomassa on käyty paljon hyviä keskusteluja, ja usein heitä odottaa kutsu kahvipöytään. Heidi myöntää, että jotkut ovat hämmästyneet, kun paikalle tupsahtavasta työparista toinen onkin nainen.

”Toisaalta se on valtti. Varsinkin vanhemmat naisasiakkaat voivat kokea rennommaksi sen, ettei omaan kotiin tule vain vieras mies”, hän pohtii.

Steven on huomannut, että ilmalämpöpumppujen asentaminen lähentelee toisinaan diakoniatyötä. Erään iäkkään leskirouvan luona hän poikkesi välillä ohikulkiessaan, sillä kukaan muu ei ollut luvannut huolehtia hänelle asennetun pumpun toimintakunnosta, eikä hän itse pystynyt sitä imuroimaan. Samalla tuli tarkistettua, että rouvalla on kaikki hyvin – ja tietenkin juotua kahvit. 

”Ainahan siinä aikaa menee, kun toinen haluaa jutella. Mutta se on vain hienoa, eikä silloin saisi olla kiire.”

Sastamalan Lämpömaailman pakettiauto on tuttu näky kaupungin katukuvassa. Parhaillaan Heidi ja Steven rakennuttavat kotinsa viereen hallia, josta osa tulee oman yrityksen varastotiloiksi ja osa vuokrakäyttöön.

Parhaillaan Steven pohtii Sastamalan Lämpömaailman uudelleenbrändäystä eli sitä, että hän muuttaisi yrityksen nimen paremmin sen toimintaa kuvaavaksi.

”Sastamalan Ilmalämpö voisi tiivistää toiminta-ajatuksen entistä paremmin. Ilmalämpö ja ilmastointi ovat kuitenkin se meidän juttu ja vahvuus.”

Nimenmuutos tuskin sekoittaa asiakkaita, kun uusi teippaus tutun sinisen pakettiauton kylkeen tehdään nykyisellä fontilla ja palvelua tarjoavat jatkossakin hyväntuuliset Buckinghamit.

”Ihmiset ovat tähänkin saakka kertoneet toisilleen, että ’Stiiveni’ laittoi minulle pumpun. Se asia ei muutu, oli yrityksen nimi mikä tahansa”, kaksikko hymyilee.

Pieniä muutoksia on luvassa myös yrityksen palveluissa, sillä Steven opiskelee parhaillaan sähköasentajaksi. Sähköalan yritykseksi toimintaa ei varsinaisesti olla suuntaamassa, mutta pumppuasennusten yhteydessä on nyt mahdollista tehdä myös joitain sähkötöitä, mies vinkkaa.

Pitkäikäinen ja pakkasenkestävä Daikin

 Sastamalan Lämpömaailma on edustanut useita vuosia Daikin-merkin ilmalämpöpumppuja. Stevenin mukaan yksi syy merkin valintaan on sen eurooppalaisuus.

”Monella ihmisellä on se ajatus, että kaikki pumput ovat samanlaisia ja tulevat samasta tehtaasta. Monet merkit tulevatkin, mutta Daikin ei. Sen pumput on valmistettu Euroopassa Daikinin omista komponenteista. Olen itse päässyt vierailemaan yhtiön tehtaalla Tšekeissä ja nähnyt, miten ne valmistetaan ja testataan.”

Daikin on myös ainoa valmistaja, joka kehittää ja valmistaa itse sekä lämpöpumppuja että kylmäaineita ja pystyi siksi tuomaan ensimmäisenä maailmassa markkinoille asuinkäyttöön tarkoitetut R-32 -kylmäainetta käyttävät lämpöpumput.

Stevenin mukaan Daikinin pumppujen etu on myös se, että mallit on suunniteltu juuri Pohjois-Euroopan olosuhteisiin ja niiden toiminta on taattu kovimmillakin pakkasilla. 

”Erikoisuuksiin kuuluu muun muassa vapaasti riippuva ulkoyksikön kenno. Sen ansiosta sulatusvastusta ei tarvita, eikä ulkoyksikön jäätymisriskiä ole olemassa. Riippuva kenno on Daikinin patentoima, eikä vastaavaa löydy muiden merkkien tuotteista.”

Daikinin ilmalämpöpumput ovat todistetusti pitkäikäisiä. Steven kertoo saaneensa tänä kesänä kutsun huoltaa vierekkäisistä taloista 15-vuotiaat Daikinit. Molemmat olivat vielä vuosien jälkeen täysin toimivia, kunnes ukkonen hajotti toisen juuri ennen huoltoa ja se piti vaihtaa.

”Viimeisen parin vuoden ajan iso osa töistä on painottunut vanhojen pumppujen vaihtamiseen uusiin. Daikinia on vaihdettu kaikkein eniten pois vielä toimivana, ihan vaan siksi, että saadaan uudempi ja parempi ennen kuin laite hajoaa.”

Tänä syksynä ennätysmäärä asiakkaista on tilannut useampia pumppuja samalla kertaa. Kotien lisäksi niitä on asennettu esimeriksi mökeille ja ulkorakennuksiin. Kuva: Kotialbumi.