Mahtavia loikkia ja keihäskaaria Stormin koululla – Ekaluokkalaiset pääsivät nuorten yleisurheilijoiden oppiin

Kuka saa napattua ”häntiä”?

Pilli soi. Parikymmentä ekaluokkalaista kirmaa riviin ja jää odottamaan ohjeita. Stormin koululla on alkamassa tavallisesta poikkeava liikuntatunti. Kouluarkeen vaihtelua tuovat Vammalan Seudun Voiman nuoret yleisurheilijat.

Ensin lämmitellään monitoimiareenalla ”hännänryöstön” merkeissä. Pian on hännän virkaa toimittavat pitkät kumilenkit ja kangasnauhat asennettu ja lapset juoksevat toisiaan karkuun iloisesti kiljahdellen.

Seuraavaksi tapahtuu jako kolmeen ja ryhmät pääsevät kiertämään erilaisia toimintapisteitä. On juoksurataa, aitojen yli loikkaamista ja erilaisia hyppytehtäviä, kyykkykävelyä, pallon ja pikkukeihään heittämistä.

Oliver taituroi aidan yli tasajalkaloikalla. ”Aika helppoa”, hän kommentoi.

Iidan ja Helmin mielestä keihäänheitto on taitolaji.

”Tykkään urheilla. Olen ollut Hippokisoissakin”, Iida kertoo.

”On kivaa, kun on erilaisia välineitä ja tämmöisiä temppuratoja”, lapset miettivät.

Kolme varttia kuluu kuin pikamatka konsanaan. Pian on monella hiki ja jano.

”Hauska ja hikinen liikuntahetki”, tuumaavat myös nuoret voimalaiset.

”Oli upeaa nähdä lasten innostus, se tarttui meihinkin”, he lisäävät.

Iida ja Helmi Alina Tapiolan opissa. Pikkukeihäät lensivätkin komeasti.

”Kaikille iloa tuottava tapa liikkua”

Perjantaisessa liikuntatuokiossa oli kyse Elovena Voimapäivästa, joka on Suomen Urheiluliiton ja Elovenan yhteinen tuote yleisurheilun ilosanoman levittämiseksi. Hakijoissa oli kouluja ympäri Suomen, mutta Sastamalasta onni osui vain Stormin koululle.

VSV:n yleisurheilijat järjestivät eskareille sekä 1. – 3. luokkien oppilaille jokaiselle ryhmälle noin tunnin mittaisen kokonaisuuden, joka sisälsi aktiviteettien lisäksi ruokainfoa.

”Meillä on tällä hetkellä seurassa paljon lapsia harjoitusringissä mukana ja lisää tulossa. Seuran näkökulmasta on mukavaa, jos yleisurheilukipinä syttyy vaikka tällaisen teemapäivän ansiosta”, sanoo VSV:n valmennuspäällikkö Maarit Junkkala.

VSV:n Julia Junkkala, Joanna Lakkonen, Janita Kinnanen, Jessica Junkkala, Mila Jokinen ja Alina Tapiola.

Koulunjohtaja Leena Iso-Ketola-Ryypän mukaan lajiosaaminen, välineistö, uudet vinkit ja mielenkiintoiset vetäjät tuovat oppilaiden silmissä lisäarvoa koululiikuntaan.

Tänä vuonna Stormissa on käynyt VSV:n lisäksi paikallisseuroista Valepa vetämässä lentopalloa ja Kumuri pesistä. Myös muiden lajiseurojen kanssa on ollut hyvää yhteistyötä, koulunjohtaja sanoo.

”Kaikkien käyntien taustalla on erilaisia rahoitusmalleja, joiden tuella seurat voivat tarjota näitä kouluille. Samalla on nähty, kuinka ne ovat innostaneet lapsia harrastamaan lisää. Eli tässä toimintamallissa on koulun näkökulmasta vain voittajia”, hän toteaa.

Iso-Ketola-Ryyppä on pannut merkille, että moni paikallinen urheiluseura panostaa myös niihin lapsiin, jotka eivät halua kilpaurheilla. Tämän hän näkee merkittävänä asiana.

”Kilpaurheilussa oppii sinnikkyyttä, sosiaalisia taitoja ja pettymyksen ja paineen sietoa ehkä paremmin kuin missään muussa. Mutta kaikki eivät kilpailemiseen syty, ja jokaiselle olisi tärkeää löytää se oma iloa tuottava tapa liikkua, joka tukee hyvää elämänlaatua läpi elämän”, Leena Iso-Ketola-Ryyppä sanoo.

Kunnon venytykset on hyvä muistaa.
Liikuntatunnin päätteeksi kaikki reippaat urheilijat saivat pienen lahjan.