Tero Noukka liputtaa aidon kohtaamisen puolesta – “Nuoret haistavat feikkaamisen heti”

Pitkän uran nuorten parissa tehnyt Tero Noukka (oikealla) on Sastamalan vuoden 2023 Avainhenkilö. Kuva Hannu Moilanen.

Nuorisotyöntekijä Tero Noukka, 62, valittiin Tyrvään Sanomien ja Kulttuuria Kaikille ry:n järjestämässä yleisöäänestyksessä vuoden 2023 Sastamalan Avainhenkilöksi. Pitkän uran nuorten parissa tehnyt Noukka on jättänyt lähtemättömän jäljen Sastamalan alueen nuorisotyöhön. Hän teki työtä kokosydämisesti, ja se on välittynyt. Hän on aina pitänyt nuorista ja nuoret hänestä. Mies itse on kunnianosoituksesta hieman hämmentynytkin. Alueviesti lähti kyselemään, miltä Noukasta tunnustuksen jälkeen tuntuu.

Miltä Vuoden Sastamalan Avainhenkilöksi valituksi tuleminen tuntui?

”Kai tuon nyt jonkunmoisena kehuna voi ottaa. Mukavampaahan se on kehuja kuunnella, kuin moitteita. Olin ihmeissäni jo ehdokkuudesta ja se, että tulin valituksi oli vielä suurempi yllätys.”

 Mitä ajatuksia tulee mieleen, kun muistelet menneitä työvuosiasi?

”Nytpä heitit pahan, mitähän tässä mainitsisi? Minun työni oli paljolti Nuorisotalo Pilven ympärillä tapahtuvaa, ja siellä käyvän porukan kanssa toimimista. Aluksi pidimme Seukulla tansseja ja discoja nuorisolle, siellä saattoi käydä parikin sataa henkilöä illassa. Pilvi oli aluksi fyysisesti heikossa kunnossa, talvisin siellä oli välillä jopa pakkasta. Tumput kädessä katsottiin telkkaria.

Kaupunki pohti silloin, puretaanko rakennus vai kunnostetaanko se. Onneksi rakennus kunnostettiin. Me teimme myös viisi etelänmatkaa nuorten kanssa. Talkoilla tienattiin rahaa matkakassaan, ne olivat hyviä reissuja.”

Miten kuntien pitäisi panostaa nuoriin?

”Vammalassa nyt kun Pilven rakennus on kunnossa ja toimiva, niin toimintaa on mielestäni vähennetty liikaa. Aukioloaikoja on supistettu. Siitä en ole tykännyt. Ennaltaehkäisevä työ on aina hyvin paljon halvempaa kuin korjaava työ. Olen vanhan liiton nuorisotyöntekijä, jonka mielestä kasvokkain kohtaaminen on tärkeää. Pitäisi panostaa myös siihen, että nuorisotyöntekijät ovat töissä silloin kun nuoret ovat vapaalla. Nuorisotyötä ei pitäisi viedä kouluihin, siellä on jo opettajat ja kuraattorit sekä terveydenhoitaja. Siellä nuorisotyöntekijöiden pitäisi olla, missä nuoretkin vapaa-aikanaan ovat. Esimerkiksi Torikeskuksessa perjantai- ja lauantai-iltaisin.”

Miten nuoria tulisi kohdata ja kuunnella?

”Ihan omana itsenään. Nuoret ovat paljon fiksumpia kuin me aikuiset luulemmekaan. Kuunteleminen on tärkeämpää kuin puhuminen. Pitää olla aidosti kiinnostunut nuoren asioista, arvostaa ja kunnioittaa. Feikkaamisen he haistavat heti.”

Mistä asioista nuorten suhteen olet eniten huolissasi?
”Syrjäytymisestä, siitä että jää yhteiskunnan ulkopuolelle. Mielestäni myös yksinäisyys on lisääntynyt nuorten keskuudessa. Kiusaamisesta olen myös huolissani. Älypuhelimet ovat ihan hyviä laitteita, mutta niistä olisi hyvä irrottautuakin välillä. Joskus se on pakoa omasta itsestä, kun ollaan enemmän virtuaalitodellisuudessa kuin oikeassa elämässä. Mielenterveydelle tekee hyvää mennä välillä vaikka mato-ongelle, ja tuijottaa kohoa puhelimen sijaan. Keskittyä ja kuunnella itseään. On surullista, että monella ihmisellä on elämä enemmän somessa kuin oikeassa elämässä. Siinä voi kadottaa yhteyden itseensä ja muihin.”

 Ovatko nuoret muuttuneet vuosikymmenien aikana?

”Kyllä ja ei. Aika lailla samanlaisia he ovat. Ympäristö, maailma on muuttunut ja se heijastuu nuorten elämään.”

Miten haluaisit neuvoa nuorten vanhempia, ja muita heidän elämässään mukana olevia aikuisia?

”Vaikea lähteä neuvomaan. Ehkä tärkeintä on olla läsnä nuoren elämässä, olla siitä kiinnostunut, ja viettää mahdollisimman paljon aikaa nuoren kanssa.”

Mitä haluat sanoa nuorille?

”Jokainen on arvokas omana itsenään. Rakastakaa itseänne – se ei tarkoita itsekkyyttä – vaan itsensä oikeaa rakastamista ja arvostamista. Jokaisella on oikeus tulla kohdelluksi hyvin.”

Ja vielä viimeiseksi Avainhenkilön loppusanat, mitä vielä haluat sanoa?

”Kiitän kaikkia, jotka äänestivät minua, ja kumarran syvään.”