”Vain muutos on pysyvää, myös kirjastossa” – Huittisten pääkirjaston remontti valmistui täsmällisesti aikataulussa

Päivän sanomalehden on voinut lukea tämän kesän ajan Huittisten pääkirjaston eteen rakennetulla lukupaikalla.

Huittisten pääkirjaston remontti on valmistunut ja kirjasto on ollut viime viikosta alkaen auki normaaliin tapaan.

Kesä-heinäkuun aikana kirjaston aulan sisäkatto uusittiin ja lainaussalin lattialaattoja sekä harmaantuneita lämpölaseja vaihdettiin uusiin.

Huittisten kaupungin kirjastotoimenjohtaja Anni Tormas kertoo remontin sujuneen hyvän valmistautumisen ansiosta täsmällisesti kaikkien suunnitelmien mukaan.

Kirjasto oli remontin vuoksi suljettu viiden viikon ajan.

”Tarpeet ja aikataulut käytiin teknisten palveluiden kanssa etukäteen läpi ja yhteinen tahtotila oli, että kaikki työvaiheet saadaan mahdutettua selkeään ja riittävään sulkuaikaan.
Tämä oli hyvä ratkaisu, sillä esimerkiksi viimeisellä viikolla ennen kirjaston aukeamista tehtiin vielä ilmastointikanavien puhdistus ja silloin kirjastossa oli kookkaat rakennustelineet.”

Kirjastotoimenjohtaja kiittelee, että projektin onnistuminen edellytti paitsi yhteistyötä myös joustavaa asennetta koko henkilökunnalta.

”Toisaalta tällainen kehittäminen on osa ihan meidän kirjastoammattilaisten perustyötä. Vain muutos on pysyvää, myös kirjastossa.”

Sulkuaika innosti tutustumaan Vampulan lähikirjastoon

Kirjasto pyrki tiedottamaan poikkeusjärjestelyistä etukäteen mahdollisimman hyvin, jotta pääkirjaston kiinni olo ei vaikuttaisi kenenkään kesälukemiseen.

Tormaksen mukaan asiakkaat suhtautuivat sulkuaikaan ymmärtäväisesti.

Pääkirjaston ovien ollessa kiinni useampi siellä tavallisesti asioiva piipahti tutustumaan Vampulan lähikirjastoon.

Yksi kirjaston suosittu ja paljon käytetty palvelu on lehtienlukupaikka. Remontin aikana päivän sanomalehdet oli mahdollista lukea etuoven ulkopuolelle kehitetyllä lehtienlukupaikalla.

”Ulkona oleva lehtienlukupaikka oli heitto kahvipöydässä ja siitähän se ajatus sitten lähti.

Sanomalehtien luku on todella monelle asiakkaalle tärkeää ja se mahdollisuus haluttiin tarjota.

Kyllä kirjastot levittäytyvät monessa muussakin paikassa jo ulos ja kaduille, joten aivan ainutlaatuinen idea tämä ei ollut”, Tormas kertoo.

Lukupaikka säilyy säiden salliessa ulkona vielä heinä-elokuun ajan. Tormas uskoo, että mahdollisuus tullaan tarjoamaan myös tulevina kesinä.

”Olemme hyvillämme, että mitään ilkivaltaa ei ole ilmennyt.”

Pääkirjaston aula on remontin jäljiltä sisustettu aiempaa avarammaksi ja uutuudet on pyritty tuomaan paremmin esiin.

Remontin yhteydessä varsinkin aikuisten osaston ja aulan ilmettä uusittiin jättämällä sisustus aiempaa väljemmäksi ja lisäämällä lukupaikkoja.

”Suunnittelussa huomioitiin koko kirjaston tiimin näkemys ja olemme erittäin tyytyväisiä siihen, miltä kirjastossa näyttää. Myös asiakkailta on jo tullut kiitosta, että sisääntulo on avara ja oleskelulle varattu enemmän tilaa.”

Tormaksen mukaan henkilökunta on tyytyväinen myös siihen, miten sujuvasti remontin valmistelut ja jälkityöt saatiin hoidettua.

”Aineisto saatiin tiivistettyä olemassa oleviin tiloihin ja kalusteisiin, eikä tarvinnut vuokrata muuttolaatikoita tai tehdä kuormittavia siirtoja edes takaisin.”

Seuraavana kehityskohteena lastenosasto

Kirjaston kehittäminen jatkuu edelleen, mutta tuleeko se sisältämään lisää kunnostusta, sitä on tässä vaiheessa vaikea sanoa.

Tormas korostaa, että on arvokasta, että vuonna 2001 valmistuneesta Marja-Riitta Norrin suunnittelemasta kirjastorakennuksesta pidetään huolta.

”Toki 20 vuotta alkaa jo olla ikä. Jatkosta tehdään tarpeet ja tulevaisuus huomioiden suunnitelmaa teknisten palveluiden kanssa.”

Kirjaston omana perustyönä tullaan jatkossakin panostamaan aineiston entistä houkuttelevampaan esillepanoon, väljempiin tiloihin ja nykyaikaisiin kalusteisiin sekä oleskelu- ja työskentelypaikkoihin.

”Yksi keskeinen kehittämiskohde meillä on lastenosasto. Sitä tullaan lähitulevaisuudessa kalustamaan entistä enemmän leikkiin ja oleiluun kannustavaksi siten luodaan siltaa kirjojen maailmaan”, Tormas toteaa.