Mielenterveyspalveluissa – ja varsinkin erikoissairaanhoidossa – on Pirkanmaalla ruuhkaa. Julkisuudessa paljon huolta on herättänyt muun muassa Taysin nuorisopsykiatrian tilanne. Palveluiden kasvanut tarve on tiedossa myös Sastamalassa mielenterveyden parissa työskentelevillä.
Sastamalan mielenterveys- ja päihdepalveluissa Hanneli Koski, Jaana Mäkelä ja Marika Valkama tietävät, että perusterveydenhuoltoon satsaamalla hoitoon pääsyä voidaan nopeuttaa. He korostavat, miten tärkeää olisi pystyä tarjoamaan oikeanlaista apua oikea-aikaisesti.
”Moni ihminen hyötyisi siitä, että saisi ajoissa ja matalalla kynnyksellä tukea ja ohjausta mielen hyvinvointiin liittyvissä asioissa. Ongelmilla on tapana paisua, jos niihin ei saa apua”, asiantuntijasairaanhoitaja Koski sanoo.
Perustason palveluiden vahvistamisessa yksi työkalu on digitaalinen Terapianavigaattori, josta on jo muualla Suomessa – esimerkiksi Keravalla ja Porvoossa – saatu hyviä kokemuksia.
Terapianavigaattori on nettipohjainen psykososiaalisen hoidon tarpeen arvion työkalu, joka auttaa asiakasta löytämään itselleen parhaiten toimivan avun.
Sastamalassa Terapianavigaattori otettiin käyttöön kesäkuun alussa. Pirhan menetelmäkoordinaattori Minna Jokiniemen mukaan se on Pirkanmaalla käytössä myös Lempäälässä ja Mänttä-Vilppulassa.
Terapianavigaattori toimii sekä kännykällä, tabletilla että tietokoneella. Se esittää kysymyksiä, joihin vastaaminen poikii myös lisäkysymyksiä. Kysymykset kohdentuvat yksilöllisesti ja vastaamiseen kuluu keskimäärin aikaa 20-30 minuuttia. Tavoitteena on saada mahdollisimman eksaktia tietoa vastaajan voinnista.
Hyötyä sekä asiakkaille että Pirhan työntekijöille
Sairaanhoitaja Jaana Mäkelä tietää, että Terapianavigaattoria kohtaan voi olla ennakkoluuloja. Hän kannustaa kokeilemaan palvelua.
Navigaattori auttaa pohtimaan omaa tilannetta. Se antaa myös ohjeita, joista voi saada apua arjessa selviämiseen.
”Moni asiakas on kokenut hyvänä sen, että asioita tapahtuu jo ennen kuin tulee vastaanotolle”, Mäkelä sanoo ja muistuttaa navigaattorin sisällön pohjautuvan tutkittuun tietoon ja sen neuvojen olevan käypähoitosuositusten mukaisia.
Hanneli Koski korostaa, että navigaattori ei korvaa terveydenhuollon ammattilaista, eikä tee hoitopäätöksiä. Saatujen kokemusten perusteella se kuitenkin nopeuttaa hoidontarvearvion tekemistä, mikä tehostaa palvelua asiakkaan eduksi ja takaa osaltaan avun saatavuuden yhä useammalle ihmiselle.
Sairaanhoitaja Marika Valkama on jo huomannut Terapianavigaattorin hyödyn.
”Se nopeuttaa oikean hoitomuodon löytämistä. Siitä on apua sekä asiakkaalle että meille terveydenhuollon työntekijöille, sillä navigaattorin kautta saamme olennaista tietoa asiakkaan elämästä ja voinnista jo ennen kuin hän tulee vastaanotolle.”
Enemmän ja helpommin lyhytterapiaan
Toinen tärkeä keino mielenterveyden edistämisessä ja hoitoonpääsyn nopeuttamisessa on kognitiivisten lyhytterapioiden lisääminen.
”Tutkimukset ovat osoittaneet, että lyhyestäkin terapiajaksosta on monen ihmisen kohdalla suuri hyöty, mikäli asiakas vaan saa palvelun ajoissa”, Minna Jokiniemi sanoo.
”Tätä tavoitetta ajatellen sosiaali- ja terveydenhuollon työntekijöiden kouluttaminen on avainasemassa.”
Sastamalan mielenterveys- ja päihdepalvelujen sairaanhoitajista lisäkoulutusta lyhytterapian taitajiksi saa parhaillaan kaksi. Syksyllä kouluttautujia tulee lisää.
Jokiniemi toteaa, että isossa kuvassa olennaista on, että mielenterveystyötä tehdään ennalta ehkäisevästi monella tasolla ja sen merkitys tiedostetaan kaikkialla sosiaali- ja terveyspalveluissa ja yhteiskunnassa laajemminkin.
Sastamala kehityksen etulinjassa
Terapiat etulinjaan -toimintamalli on Jokiniemen mukaan tarkoitus ulottaa koko Suomeen. Hyvinvointialueilla ja kunnissa lyhytterapia- ja ohjattu omahoitokoulutukset etenevät eritahtisesti, sama pätee Terapianavigaattorin käyttöönottoon.
”Kunnissa on ollut aiemmin käytössä erilaisia resursseja ja toimintatapoja, eli rakenteellinen pohja uudistukselle ei ole kaikkialla sama”, hän toteaa.
Sastamalassa on Jokiniemen mukaan tehty asioita hyvin ja kehittävällä otteella jo pidemmän aikaa, mikä mahdollistaa nyt myös mielenterveyspalveluiden monipuolistamisen.
Terapiat etulinjaan:
- Toimintamalli auttaa terveydenhuoltoa vastaamaan kasvavaan palvelutarpeeseen. Työkaluja: Terapianavigaattori, ohjattu omahoito ja kognitiiviset lyhytterapiat.
- Terapianavigaattoriin pääset osoitteessa terapianavigaattori.fi
- Navigaattori täytetään anonyymisti. Ota talteen henkilökohtainen koodi, jonka saat täytettyäsi kyselyn loppuun.
- Toimita koodi terveydenhuollon ammattilaiselle, joka tarkastelee Terapianavigaattorin tuloksia kanssasi. Koodi toimii yhden kuukauden ajan.
- Huom! Jos sinulla on itsetuhoisia ajatuksia tai olet epävarma turvallisuudestasi, kerro asiasta suoraan läheiselle ja ammattilaiselle sekä hakeudu suoraan terveydenhuollon ammattilaisen arvioon esimerkiksi terveysasemalle, työterveyteen tai opiskeluterveydenhuoltoon. Kerro ammattilaiselle myös itsetuhoisista ajatuksistasi, jotta saat tilanteeseesi parhaan mahdollisen avun.
- Jos olet tilanteessa, jossa tarvitset välitöntä apua, soita tai pyydä läheistäsi soittamaan numeroon 112.