Huittisiin avautuu lokakuussa uusi vaativan sijaishuollon lastensuojeluyksikkö

Vuonna 1989 valmistuneeseen Loima-asuntolaan tehdään jonkin verran remonttia ennen kuin se otetaan lastensuojeluyksikön käyttöön.

Huittisiin avautuu lokakuun alussa Suomen Kuntolat Oy:n vaativan sijaishuollon lastensuojeluyksikkö.

Lastansuojeluyksikkö tulee toimimaan Länsi-Suomen opistolta vuokratuissa tiloissa Loimassa.

”Suomen Kuntoloiden ylläpitämä lastensuojeluyksikkön on tarkoitus sijoittua Loima-nimiseen asuntolaan, joka on erillinen rakennus, mutta kuitenkin samassa kampuskokonaisuudessa muiden opiston asuntoloiden ja kiinteistöjen kanssa”, Länsi-Suomen opiston rehtori Sami Malinen kertoo.

Malisen mukaan hieman muista asuntoloista erillään olevan rakennuksen vuokraaminen oli käynyt jo aiemmin mielessä. Sopivan vuokralaisen löydyttyä tilaisuuteen oli helppo tarttua.

Uudenlainen käyttötarkoitus edellyttää rakennukseen jonkin verran muutostöitä.

Vuonna 1989 valmistuneen, tiilipintaisen rakennuksen kaikki huoneet on remontoitu vuosien 2018 ja 2022 välillä.

”Normaalissa opistokäytössä tiloihin mahtuu 32 henkilöä, mutta lapsia on tarkoitus majoittaa rakennukseen käsittääkseni kuudesta seitsemään. Olemme joutuneet tekemään joitakin uudelleenjärjestelyjä muun muassa palohälyttimien suhteen yhdessä paloviranomaisten kanssa”, Malinen kertoo.

Kuntolat laajetuu Pohjois-Pohjanmaalta Huittisiin

Suomen Kuntolat Oy on vuonna 2016 perustettu psyykkisesti ja neuropsykiatrisesti erittäin vaikeasti oireilevien nuorten intensiiviseen hoitoon sekä psykiatriseen ja toiminnalliseen kuntoutukseen erikoistunut yritys.

Sen vaativan sijaishuollon pienyksiköt toimivat tällä hetkellä Pohjois-Pohjanmaalla, Iin Kuivaniemen kyläkeskuksessa sekä Oulaisissa.

Yrityksen toimitusjohtaja Anu Kairinen kertoo Huittisten sijainnin houkutelleen, sillä hän uskoo lähellä olevien kaupunkien olevan tärkeitä henkilökunnan saatavuuden kannalta.

Rekrytointi Huittisten yksikköön on parhaillaan käynnissä.

Tällä hetkellä yrittäjällä pitää kiirettä myös sen vuoksi, että lupa-asioita käydään läpi kuluvalla viikolla.

Lastensuojeluyksikkö sopii hyvin opiston miljööhön

Länsi-Suomen opistolle tulevat asiakkaat ovat sijoitustarpeessa olevia 11–17-vuotiaita lapsia ja nuoria, joilla on tarvetta myös kuntoutus- ja terveydenhuollon osaamiselle.

Karisen mukaan asiakkaat eivät kuitenkaan ole rikoksilla tai päihteillä oireilevia nuoria.

Kuntolan yksiköissä henkilöstömitoitus on 1,8-2 ohjaajaa lasta kohden. Työtä tehdään moniammatillisessa työryhmässä. Vakituinen henkilökunta on täydennyskoulutettu psykiatriseen lastensuojelutyöhön.

Lasten koulutuksesta tulee vastaamaan Huittisten kaupunki.

Malinen näkee lastensuojeluyksikön sopivan hyvin Länsi-Suomen opiston kauniiseen ja rauhalliseen ympäristöön.

”Yksikköön sijoitettavat lapset asuvat ja elävät sekä käyvät koulua omassa rakennuksessaan. Opiston rooli rajoittuu ainakin tässä vaiheessa fasiliteettien tarjontaan eli meiltä tulevat tilat, majoitus sekä ateriapalvelut”, hän kertoo.

Lapsilla ja nuorilla on mahdollisuus käyttää myös muita opiston tiloja.

”Heille varataan omat vuorot opiston liikuntasaliin ja halutessaan he pääsevät nauttimaan myös rantasaunan löylyistä”, Malinen mainitsee.

Opiston opiskelijoiden osalta opiskelu tapahtuu päärakennuksessa, jossa pääosa luokkatiloista sijaitsee.

”Omat opiskelijamme majoittuvat opiston kolmessa muussa asuntolassa”, Malinen sanoo.