Suojatie-enkelit herättelivät niin autoilijoita kuin pyörällä ja jalan kulkevia lapsia turvalliseen liikkumiseen ensimmäisenä koulupäivänä Huittisissa

Suttilassa suojatie-enkelit pääsivät tositoimiin huolehtiessaan, että pienet koululaiset pääsevät ylittämään suojatien turvallisesti. Kuva Jukka Naskali

Pienet ja vähän suuremmatkin koululaiset palasivat Huittisissa opinahjoihinsa ja sitä myöten myös liikenteeseen viime torstaina.

Koululaisten lisäksi katukuvassa näkyi ensimmäisenä koulupäivänä myös lukuisia turvaliiveihin sonnustautuneita aikuisia, suojatie-enkeleitä.

Koulutietä turvaavien aikuisten ryhmän organisoi kasaan Huittisten seurakunnan lapsityö.

”Ajatus tästä lähti jo reilut kolme vuotta sitten, kun näin jossain toisella paikkakunnalla vastaavanlaista toimintaa. Siellä nimi ei tosin tainnut olla suojatie-enkeli, mutta idea oli samanlainen”, Huittisten seurakunnan lapsityönohjaaja Silja Haavisto taustoittaa.

Torstain ajan 16 vapaaehtoista vartioi ja opasti kaikkien Huittisten alakoulujen läheisyydessä liikkuvia lapsia. Vampulassa suojatie-enkelin tehtävästä vastasivat seurakunnan lastenohjaajat.

”Jossain tapauksessa tärkeää rooliin nousi myös sellainen esillä oleminen, jos vaikutti, että autoilija ei pysähdy päästämään lasta ylittämään suojatietä”, Haavisto kertoo.

Suojatie-enkelit lisääntyvät vuosi vuodelta

Ensimmäisellä kerralla, pari vuotta sitten Haavisto haastoi Huittisissa suojateitä turvaamaan Lions Club Gerdan naiset.

”Mukaan tuli kuitenkin myös jo silloin miesedustus, kun Evalan Merjan mies Markku lähti mukaan”, Haavisto muistelee.

Viime vuonna haaste levisi myös huittislaisten yhdistysten miehiin ja seurakunnan vapaaehtoisiin.

Tänä vuonna kutsu enkeliksi oli yleinen ja vapaaehtoisia haettiin muun muassa Facebookin kautta.

”Erityisesti mukaan kutsuttiin tälläkin kertaa leijonia ja mukana olivatkin Gerdan lisäksi Lions Club Huittinen ja Lions Club Lauttakylä”, Haavisto kertoo.

Ismo Rautavuori ja Markku Evala toimivat suojatie-enkelin tehtävissä Sammun koulun läheisyydessä. Kuva Merja Evala

Haaviston mukaan oli hieno huomata, miten haasteesta innostuttiin ja suojatie-enkelin tehtävää pidettiin tärkeänä.

”Jatkoa seuraa varmasti myös ensi vuonna, sillä jo nyt tapahtuman päätteeksi seurakuntakeskuksella olleessa kahvitilaisuudessa käytiin kiivasta keskustelua siitä, missä enkeleiden kannattaa olla, kun uusi koulu valmistuu.”

Positiivista palautetta ei tullut ainoastaan suojatie-enkeleiltä, vaan Haaviston mukaan myös autoilijat suhtautuivat tempaukseen iloisesti.

”Saimme paljon hymyjä, moikkauksia ja kommentteja, että olemme tärkeällä asialla.”

Haavisto uskoo, että vaikka suojatie-enkelit olivat esillä vain ensimmäisenä koulupäivänä, tempauksen ajatus kantaa paljon pidemmälle.

”Tällainen toiminta herättää niin autoilijoita kuin jalan ja pyörällä kulkevia lapsia kiinnittämään huomioita turvallisuuteen. Tavoitteemme on tietenkin ennen kaikkea pienten, mutta myös niiden isompien lasten turvallinen koulumatka.”