Huittislainen Aino Kylälehtonen ei halua jäädä valituksen tasolle vaan olla osana tekemässä asioita

Tampereen lyseon lukion Yhteiskuntatiedelinjalla opiskeleva Aino Kylälehtonen asuu viikot Tampereella, mutta viettää viikonloput Huittisissa, jossa hänellä on kaksi kotia. Erityisen rakkaita hänelle ovat Korkeakosken maisemat, jossa aktiivisen nuoren on helppo rauhoittua.

Sydäntä ja rohkeutta, niitä 16-vuotias Aino Kylälehtonen kaipaa lisää politiikkaan ja päätöksentekoon. Niitä hän aikoo olla myös itse tuomassa, sillä kun Kylälehtonen johonkin ryhtyy, hän heittäytyy siihen aina koko sydämellä.

Tällä kerralla Kylälehtonen on ryhtynyt Satakunnan Keskustanuorten ehdokkaaksi liittohallitukseen kaudelle 2024-2025. Satakunnan keskustanuoret päättivät esittää Kylälehtosta tehtävään ylimääräisessä piirikokouksessa viime viikolla.

”Olin mukana viime syksynä järjestetyssä liittokokouksessa ja ajattelin silloin, että vielä joskus olen itse siellä pitämässä puhetta ja tuomassa esille omia näkökantojani. Haluan olla luomassa keskustaa ja keskustanuoria, joiden viesti on selkeä ja linjakas, jotta meidät otetaan tosissaan”, Kylälehtonen kertoo.

Kylälehtosen viime kevät kului keskustan eduskuntavaalikampanjaan osallistuessa. Samalla vahvistui tunne, että keskusta on porukka, johon hän haluaa kuulua.

”Haluan olla tekemässä isoa muutosta. Olla rohkeasti ylpeä omasta jutusta, omista arvoista ja tavoitteista”, hän pohtii.

Ajokorttiasia, mielenterveys ja syrjäytyminen tärkeitä aiheita

Huittislainen Kylälehtonen aloitti tänä syksynä opiskelun Tampereen lyseon lukion Yhteiskuntatiedelinjalla. Kylälehtonen kokee, että uusi koulu ja uusi arki ovat hyviä mahdollistajia myös liittohallituksessa mukana olemiseen.

Paitsi että liikkuminen Tampereelta pääkaupunkiseudulle käy helposti, Yhteiskuntatiedelinjan ilmapiiri ja yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneet koulukaverit tuovat hyviä näkökantoja vaikuttamiseen.

”Tässä ajassa politiikassa on hirvittävästi vastakkainasettelua. Pitäisi muistaa, etteivät asiat ole niin mustavalkoisia, vaan on olemassa myös paljon harmaan sävyjä. Uskon, että parempi tulevaisuus pystytään luomaan yhteistyöllä.”

Pieneltä paikkakunnalta kotoisin olevana nuorena yksi Kylälehtoselle tärkeimmistä asioista on olla vaikuttamassa siihen, että nuorilla on jatkossakin mahdollisuuksia pienilläkin paikkakunnilla.

”Haluan, että puhuttaisiin enemmän nuoria koskettavista perusasioista kuten esimerkiksi ajokorttiasiasta, mielenterveydestä sekä syrjäytymisestä ja keinoista, joilla näitä voitaisiin oikeasti ratkaista.”

Yksi Kylälehtosen sydämenasia on myös yrittäjyyskasvatus, johon hänen mielestään tulisi satsata paljon nykyistä enemmän.

”Olen itse 4H-yrittäjä ja tiedän, miten opettavaista se toiminta on ollut. Suomessa on valtavasti pieniä yksinyrittäjiä ja sivutoimisia yrittäjiä, mikä on yhteiskunnalle todella arvokasta. Mielestäni meidän pitäisi huomattavasti enemmän puhua tämänkaltaisesta yrittäjyydestä ja tuoda apua ja tukea erityisesti näiden yritysten alkutaipaleelle.”

Kuulluksi tuleminen motivoi

Viime vuosina Huittisissa on noussut esiin poikkeuksellisen paljon politiikasta ja vaikuttamisesta kiinnostuneita nuoria. Kolmatta kautta nuorisovaltuustossa istuva Kylälehtonen uskoo, että asiaan on vaikuttanut ainakin osittain se, että nuoret kokevat pääseensä vaikuttamaan asioihin kaupungissa.

”Meitä kuullaan ja mielipiteitämme arvostetaan. Ei tietenkään aina ja parannettavaakin olisi, mutta uskon että ainakin me kaikki nuorisovaltuuston edustajat olemme saaneet kokea monia mahtavia tilanteita, missä meitä on kuultu ja olemme aidosti pääseet vaikuttamaan lopputulokseen.”

Kylälehtonen uskoo, että myös viime vuosien kriisit ovat vaikuttaneet nuorten intoon osallistua päätöksentekoon.

”Se on laittanut ajattelemaan ja saanut ymmärtämään, ettei kaikki ole itsestään selvää. Moni nuori pohtii, miten voisi itse vaikuttaa asioihin.”

Vastakkainasettelu on muodissa, mutta demokratia toteutuu kompromisseilla

Miksi Kylälehtonen itse on halunnut mukaan politiikkaan?

”Haluan muuttaa maailmaa. Se on tietysti kauhea klisee, mutta usein kliseissä on takana poikkeuksellisen hyvä ajatus. En halua jäädä valituksen tasolle vaan olla osana tekemässä asioita.”

Tästä ajatuksesta tulevat myös nuoren naisen esikuvat.

”En halua nimetä ketään tiettyä ihmistä, vaan ihailen sellaisia tyyppejä, jotka tekevät ennemmin kuin puhuvat ja heitä, jotka kiireenkin keskellä pystyvät aidosti pysähtymään ja kuuntelemaan. Mielestäni he tekevät hienoa työtä niin politiikassa kuin vaikuttamisessa ylipäätään.”

Joskus mielipiteet voivat erota jyrkästikin, mutta tämä ei Kylälehtosen mukaan saa olla keskustelun esteenä.

”Toisia pitää kaikesta huolimatta pystyä kunnioittamaan ja luottaa siihen, että vaikka jostain asiasta ollaan eri mieltä, se ei vaikuta muuhun. Tällä hetkellä vastakkainasettelu on muodissa, mutta demokratia on sitä, että tehdään kompromisseja ja yhteistyötä.”