”Ei näillä tämän syksyn viljoilla pullataikina nouse” – Kaikki luultavasti saadaan puitua, mutta viime päivien sateet ovat heikentäneet viljan laatua

Juho Riuttamäki on tutkinut viime viikkoina sääkarttoja tarkasti. Maanviljelijät toivovat lopulta pidempää poutajaksoa, jotta loput viljat saataisiin puitua ja syysviljat kylvettyä.

Viime päivien sateet ovat aiheuttaneet murheita maanviljelijöille.

Puintikausi saatiin elokuun alkupäivinä hyvin käyntiin ja syysviljojen sato yllätti positiivisesti.
Sitten vettä alkoi tulla taivaan täydeltä päivittäin.

”Tällä hetkellä näyttää siltä, että kaikki saadaan kyllä korjattua pois pellolta, mutta laatu on kärsinyt niin paljon, että vilja kelpaa vain rehuksi”, Veljekset Riuttamäki Oy:n Juho Riuttamäki kertoo.

Sateiden vuoksi vilja on itänyt peltoon. Itäminen heikentää viljan leivontalaatua, minkä vuoksi leipävehnää tai mallasohraa saadaan tänä vuonna tavallista niukemmin.

”Ei näillä tämän syksyn viljoilla pullataikina nouse”, Riuttamäki tietää.

Tämän vuoden satoa ei pelasta enää mikään, mutta loppukesän poutajakso oli Riuttamäen mukaan onni, sillä edes syysviljat saatiin pellosta hyvälaatuisina.

”Huonolaatuisesta viljasta saa tietysti huomattavasti huonomman hinnan kuin hyvälaatuisesta, joten kyllä tämä on monelle viljelijälle todella kehno vuosi.

Meidän kohdallamme tilannetta pelastaa se, että meillä on sikoja, joille vilja saadaan jalostettua rehuksi”, hän sanoo.

Toiveissa poutaa

Loppuviikon sääennusteet näyttävät siltä, että puimurit liikkuvat pelloilla tiuhaan tahtiin.

”Ihan hyvää keliä se lupaa, kunhan ennuste vain pysyisi tällaisena”, Riuttamäki tutkii tarkasti sääkarttaa.
Kuiva sää mahdollistaisi myös syysviljojen kylvämisen.

”Nyt näyttää siltä, että viikko pitäisi olla poutaa ja se tarkoittaa, että kylvämään todennäköisesti päästään. Jos vettä kuitenkin tulee toiset 200 milliä, niin sitten on turha kuvitellakaan menevänsä. Siinä tapauksessa kylvetään sitten kaikki keväällä”, Riuttamäki toteaa.

Puintikauden käynnistyessä näytti siltä, että Länsi-Suomesta puitaisiin valtakunnan paras sato.
Riuttamäen mukaan siltä vaikuttaa edelleen, sillä pohjoisempana ei ennätetty aloittaa edes syysviljojen puintia ennen sateiden saapumista.

”Valitettavasti tilanne on yhtä heikko koko maan osalta. Joitakin poikkeuksia tietysti voi olla, mutta ainakin tämä minun tiedossani oleva tilanne on kaikilla hyvin samankaltainen.”

Vaikka sato näyttää huonolta, nälkä talvella tuskin kuitenkaan tulee. Riuttamäen mukaan viime vuoden hyvästä sadosta on vielä viljaa varastossa.

”Lisäksi Ukrainan viljakäytävä Afrikkaan on edelleen kiinni, mikä tarkoittaa sitä, että kaikki vilja, mitä siellä saadaan sodan keskellä korjattua, tulee jäämään Eurooppaan”, hän kertoo.