
Huittislaiset kivijalkakauppiaat ovat koko kuluneen viikon ajan valmistautuneet perjantai-illan Hulluun Yöhön. Keväisin ja syksyisin järjestettävät tempaukset ovat monessa liikkeessä vuoden kiireisimmät päivät.
”Joulusesonki on tietysti toinen meille todella tärkeä juttu, mutta siinä asiakkaat jakautuvat useammalle viikolle. Tässä kaikki paukut laitetaan viiteen tuntiin”, Ravintola Wanhan WPK:n Anna Rajaniemi kertoo.
Wanhalla WPK:lla herkutellaan Hullussa Yössä tuttuun tapaan hampurilaisbuffetilla. Rajaniemi paljastaa, että hampurilaissämpylöiden leipominen on aloitettu jo maanantaina.
”Perjantaina tarvitaan noin 800 sämpylää, joten Niko leipoo niitä pitkin viikkoa. Pihvien paistaminen aloitetaan edellisenä päivänä.”
Hullusta Yöstä on tullut yrittäjille rutiini, mutta Rajaniemen mukaan se vaatii joka kerta myös paljon valmistelua.
”Tilaukset pitää tietysti tehdä ajoissa, jotta tarvikkeita on varmasti tarpeeksi ja lisäksi päivän ajaksi on järjestettävä riittävästi henkilökuntaa. Tapahtumalla on pitkät perinteet ja tiedämme melko hyvin, mitä tuleman pitää, mutta muuttuviakin tekijöitä, kuten sää, on aina olemassa.”
Desapi räväyttää kunnolla
Kukkasidonnan erikoisliike ja hautauspalvelu Desapin yrittäjä Sari Pihko myöntää, että viimeiselle viikolle on jäänyt paljon tekemistä.
”Monta asiaa on päässä valmiiksi mietittynä, mutta toteutus vielä puuttuu”, hän nauraa.
Desapi on osallistunut Hulluun Yöhön joka kerta vaikka Pihko tietää, ettei erikoisliike ole varsinkaan syksyn Hullun Yön käydyin kohde.
”Toki väkeä aina käy. Varsinkin, jos olen panostanut valmiisiin kimppuihin tai muihin tarjouksiin. Toisin kuin kaupoille tai ruokapaikoille tällaiselle erikoisliikkeelle, jossa kaikki tehdään käsin, tämä ei ole myynnillisesti kuitenkaan merkityksellisin päivä.”
Tällä kerralla Pihko räväyttää kunnolla, sillä Hullun Yön yhteydessä pidetään hautauspalvelun uuden tilan avajaiset ja juodaan liikkeessä pitkään työskennelleen Eevan eläkekahvit.
”Olen jo pitkään ajatellut, että hautauspalvelun tila on liian pieni ja epäkäytännöllinen. Viime keväänä viereinen liiketila vapautui, kesän lopulla tein siitä vuokrasopimuksen ja viimeiset viikot olemme tehneet remonttia”, Pihko kertoo.
Viimeisiä silauksia uuteen tilaan tehtiin vielä sunnuntaina. Senkin kannalta Hullu Yön ajankohta osui tänä vuonna täydellisesti nappiin.
”Se toi hyvän takarajan puristaa asiat valmiiksi, muuten ne olisivat voineet olla kesken vielä kuukauden päästä”, Pihko virnistää.
Perjantaille hän toivoo todellista hulinaa.
”Ja kahvia ja porkkanapiirakkaa riittää varmasti vielä lauantaillekin”, Pihko vinkkaa.
“Huittisissa on saatu aikaan jotain ainutlaatuista”
Huittisissa kaikki keskusta-alueella ja vähän kauempanakin sijaitsevat liikkeet on saatu mukaan tapahtumaan.
Sekä Pihko että Rajaniemi pitävät tempaukseen osallistumista itsestään selvänä asiana.
”Mikään ei ole sen kauheampaa kuin se, että järjestetään ja sitten ei osallistuta. Kun yhteiseksi hyväksi tehdään asioita, niin tietysti siinä on oltava mukana”, Pihko perustelee.
”Huittisissa on saatu aikaan jotain ainutlaatuista siinä, miten hienoa yhteistyötä Kauppiasverkosto ja kaupunki tämän tapahtuman eteen tekevät. Uskon, että siinä piilee Hullun Yön salaisuus”, Rajaniemi toteaa.