Nuorisovaltuutettu: ”Osallistava budjetointi on Huittisten kaupungilta ehdottomasti tärkeä arvovalinta panostaa nuoriin”

Nuoriso-ohjaaja Piritta Penttilä sekä nuorisovaltuutetut Veera Vartia, Aino Kylälehtonen ja Perttu Kannisto ovat tasapainoilleet huittislaisille nuorille tarkoitettuun Mestaan parhaan mahdollisen ratkaisun hankkiessaan osallistavan budjetoinnin kymppitonnilla kalusteita nuorten omaan paikkaan.

Melko tarkalleen vuosi sitten Huittisten nuorisovaltuusto oli miellyttävän haasteen äärellä. Osallistavan budjetointimallin myötä nuorisovaltuusto oli saanut ensimmäistä kertaa käyttöönsä 10 000 euroa, joiden sijoittamisesta se pääsi itse päättämään.

Nuorisovaltuusto päätti selvittää sopivaa käyttötarkoitusta kyselyn avulla.

”Jo ennen kyselyn tekemistä huittislaisten nuorten keskuudessa oli vahvasti noussut esiin toive omasta paikasta, jossa nuoret voisivat viettää yhdessä aikaa ulkona. Kyselyn vastausten perusteella tarve tällaisesta paikasta vahvistui entisestään”, nuorisovaltuuston jäsen Aino Kylälehtonen kertoo.

”Nuoret viettivät paljon aikaa WPK:n rannassa, mitä ei aina katsottu pelkästään hyvällä, joten rannan tueksi haluttiin toinen paikka, jossa nuorten näkyminen ja kuuluminen ei häiritsisi ketään”, nuorisovaltuustossa ensimmäistä kautta oleva Veera Vartia jatkaa.

”Kymppitonni on iso raha”

Nuorille sopiva paikka löydettiin Pellonpuiston koulun ja Lauttakylän lukion välissä olevasta Ympäristöpuistosta. Nuorisovaltuusto päätti hankkia osallistavan budjetoinnin rahalla paikalle sopivia oleskeluratkaisuja.

”Kymppitonni on iso raha, mutta projektin alkaessa huomasimme, että tällaiseen projektiin se on todella pieni”, Kylälehtonen sanoo.

Ensimmäisen vuoden raha riitti muutamiin pöytäryhmiin, jotka asennettiin paikoilleen viime keväänä.
Tänä vuonna nuoret päätyivät hankkimaan paikalle pihakeinuja.

”WPK:n rannassa olevat keinut ovat aina täynnä ja nuoret tykkäävät istuskella niissä, siitä keksimme hankkia sellaisia myös tänne”, Vartia kertoo.

Lisäksi maahan on asennettu muutamia tasapainoaskelmia, joita on syksyn aikana tulossa vielä lisää.
Mestaksi nimetylle paikalle on myös suunniteltu avajaisia.

”Syksyn ja kurjien ilmojen vuoksi ne siirretään suosiolla kevääseen”, Huittisten kaupungin nuoriso-ohjaaja Piritta Penttilä sanoo.

Keskellä, mutta omassa rauhassa

Nuorisovaltuusto toivoo nuorten ottavan Mestan omakseen.

”Jonkin verran täällä käy nuoria jo nyt, mutta aina tällaisten uusien paikkojen sisäänajossa menee vähän aikaa”, nuorisovaltuuston varapuheenjohtaja Perttu Kannisto tietää.

Mielipiteitä Mestan suhteen kysyttiin jo suunnitteluvaiheessa sekä Pellonpuiston että lukion oppilaskunnilta.

”Näkisin niin, että sijaintinsa puolesta tämä paikka voisi hyvin olla myös koulujen hyppytuntien tai pienryhmien käytössä”, Kylälehtonen ideoi.

Muutenkin paikan sijainti saa ainakin nuorisovaltuustolaisilta pelkästään positiivista palautetta.
”Tämä on ihan lähellä kaikkea, mutta kuitenkin omassa rauhassaan”, Vartia summaa.

”Jos käy heittämässä frisbeegolfia Puttiparkissa, niin tähän on hyvä tulla sen jälkeen hengailemaan”, Kannisto tietää.

Nuoret toivovat, että lähitulevaisuudessa alue täydentyy vielä Huittisiin suunnitteilla olevalla skeittiparkilla.

”Se tekisi tästä hyvän kokonaisuuden.”

Osallistavasta budjetoinnista nuorisovaltuusto tekisi mieluusti Huittisiin pysyvän perinteen.

”Olemme onnellisessa asemassa, kun olemme saaneet näin suuren summan käytettäväksemme. Tämä on Huittisten kaupungilta ehdottomasti tärkeä arvovalinta panostaa nuoriin”, Vartia kiittelee.

Huittinen on turvallinen paikka kasvaa

Seuraavat nuorisovaltuustovaalit järjestetään Huittisissa marraskuun kolmantena päivänä.

Kylälehtonen, Vartia ja Kannisto toivovat mahdollisimman monen asettuvan ehdolle.

”Nuorisovaltuustotoiminta on todella opettavaista ja siitä saa paljon uusia kokemuksia ja näkökulmia. Näyttää myös hyvältä CV:ssä, kun on toiminut nuorisovaltuustossa”, kolmikko mainostaa.

Mestasta tehdyt päätökset ovat Kylälehtosen ja Vartian mukaan yksi parhaista esimerkeistä, missä he ovat saaneet olla mukana vaikuttamassa.

”On hienoa, että vaikka nuorisovaltuustossa tyypit ovat vuosien varrella vaihtuneet, sellainen perusajatus tehdä Huittisista parempi paikka huittislaisille nuorille, on pysynyt kantavana voimana”, Kylälehtonen pohtii.

Nuorisovaltuuston edustajien mukaan Huittinen on tällä hetkellä hyvä ja turvallinen paikka kasvaa.

”Täällä on paljon harrastusmahdollisuuksia ja vapaa-ajan tekemistä. Koulut ovat sopivan kokoisia ja yhteisöllisiä”, Vartia mainitsee.

Tästä syystä viime viikkojen valtakunnan median uutisotsikot Huittisissa tapahtuneista rikoksista harmittavat.

”Huittislaiset nuoret nähdään tämän vuoksi vääränlaisessa valossa. Olisi tärkeää muistaa, etteivät viime viikkojen tapahtumat todellakaan koske kaikkia nuoria”, Kylälehtonen sanoo.

”Aivan liian vähälle huomiolle on jäänyt se seikka, että yhtä lukuun ottamatta nämä tapahtumat eivät ole lähtöisin huittislaisista ja vain yhdessä niistä on ollut ylipäätään mukana nuoria. Kyllä se harmittaa, millaisessa valossa huittislaiset nuoret nyt aivan turhaan näyttäytyvät”, Penttiläkin toteaa.