
Sastamalan Yrittäjänaisten vuoden 2023 Yrittäjänaiseksi on valittu Kirsi Jokiranta.
”Valintaperusteina oli pitkä ura Sastamalan yrittäjänaisten hallituksessa ja puheenjohtajana. Siihen vaikutti myös luonne, Kirsi on iloinen, hersyvä ja periksiantamaton. Hän on osallistunut aktiivisesti vapaa-ajallaan Suomen Yrittäjänaisten tilaisuuksiin tehden samalla yhdistystä tunnetuksi. Lisäksi Kirsi on tehnyt hyvää, aktiivista jäsenhankintatyötä”, luonnehtii yhdistyksen nykyinen puheenjohtaja Paula Vaara.
”Kun sain tiedon asiasta tokaisin ensimmäisenä ootko tosissasi. En uskonut sen osuvan kohdalleni”, hyväntuulinen Jokiranta kertoo uutisista kuultuaan.
”Olen ollut Sastamalan edustajana liittokokouksissa, ja pitänyt aina oman paikkakunnan asioita esillä. Yrittäjien tulisi tehdä yhteistyötä entistä enemmän – kuten me leipomoalalla teemme”, Jokiranta painottaa.
”Jos itselläni on kalenteri täynnä, suosittelen asiakkaalle jotakuta toista paikallista yritystä. Turhanaikainen kateus pitäisi unohtaa, ja päinvastoin pyrkiä tukemaan toisiamme ja tekemään yhteistyötä.”
Jokiranta onkin tunnettu yhteistyökyvystään.
”Kukaan ei pärjää yksin. Tarvitsemme toisiamme. Ja ilman asiakkaita ei ole yritystä.”

Sastamalan Myllymaahan Jokiranta asettui jo nuorena.
”Olin 19-vuotias, kun ostimme mieheni kotitalon ja avioiduimme. Häiden jälkeen palautin hääkakkutelineen ja kysyin samalla kyseisestä leipomosta töitä. Se oli Niemelän Leipomo, ja siellä sattui olemaan paikka auki. Työskentelin siellä, kunnes meille alkoi siunaantumaan lapsia. Jäin kotiin hoitamaan kolmea lastamme ja eläimiä – tilalla oli silloin kanoja ja sikoja”, Jokiranta muistelee.
Niihin aikoihin Jokirannalla oli usein myös kylän muita lapsia hoidossa.
Eläintenpito tilalla loppui vuonna 1995, kun Suomi liittyi EU:hun.
”Sikalaa olisi pitänyt laajentaa, että toiminta olisi kannattanut. Se ei ollut mahdollista.”
Oli suunniteltava tulevaisuutta uudelta pohjalta. Lapset olivat jo varttuneet vanhemmiksi ja Jokiranta lähti opiskelemaan Vammalan ammattikoulun leipuri-kondiittorilinjalle. Oma yritys kangasteli mielessä.
Vanhaan navettaan rakennettiin leipomotilat, ja niin Kotileipomo Kirsi Jokiranta aloitti toimintansa vuonna 2007.
”Aamulla kello neljältä on herätys – aamutorkut eivät leipomoalalla pärjää”, toteaa Jokiranta.
Nykyään hänen leipomuksiaan on saatavana myös Sastamalan Citymarketista ja Prismasta.
”En ole pyrkinyt ruokakauppoihin, mutta näistä kahdesta myymälästä voi ostaa ruisleipiäni. Osallistun myös ruokapiirijakoon.”
Useilla asiakkailla on mielikuva siitä, että leipomosta voi tilata vain suuria määriä kerralla.
”Olen aina sanonut, että yhtä vähempää en tee – tilata voi siis yksittäisenkin leipomuksen”, Jokiranta sanoo.
Työnsä parhaita puolia Jokirannan ei kauaa tarvitse miettiä.
”Se on ehdottomasti asiakkailta saatu palaute. Hiljakkoin eräs lapsi halusi syntymäpäivilleen tiikerikakun – ei siis sellaista tavanomaista kuivakakkua – vaan kakussa piti olla Nalle Puhin Tikru. Sellaisen sitten tein ja lapsi oli erittäin onnellinen.”
Vuoden yrittäjänaiseksi valitseminen tuntuu hyvältä tunnustukselta pitkäjänteisestä työstä.
”Kiitän, olen hyvin otettu.”