
Huittisissa viilataan parasta aikaa ensi vuoden talousarviota. Keinoja budjetin pitkän miinusmerkin lyhentämiseksi etsittiin muutama viikko sitten sekä henkilökunnalle että kuntalaisille järjestetyillä kyselyillä.
Varsinaista taikakeinoa vastaukset eivät tuoneet tullessaan, mutta ei kaupunginjohtaja Viveka Lanne sellaista odottanutkaan.
”Jos taikakeino olisi olemassa, se olisi löydetty varmasti jo aiemmin. Kunnalla pitää olla valmius tarkastella omaa toimintaansa ja toimintojaan kriittisesti ja tällaisen kyselyn kautta haetaan enemmän niitä linjoja, mistä ei missään tapauksessa olla valmiita luopumaan ja minkä nipistäminen ei kirpaise niin kovasti”, hän sanoo.
Huittislaiset ovat selvästi kiinnostuneita siitä, mihin veroeurot kaupungissa käytetään, sillä kyselyyn tuli lähemmäs 700 vastausta.
”Suurin yllätys oli huima vastausmäärä sekä se, että vastauksissa oli kritiikkiä, mutta myös vahvaa ymmärrystä vaikeaan tilanteeseen”, Lanne kertoo.
Ruohonleikkuusta ja kukkaistutuksista voisi tinkiä
Valmiista vaihtoehdoista suosituimmiksi säästökohteiksi nousivat päätöksentekojärjestelmän supistaminen ja kiinteistöomistuksen vähentäminen. Yli puolet vastaajista oli valmis tinkimään myös viheralueiden ruohonleikkuusta sekä kesäkukkaistutuksista. Katuvalojakin Huittisissa voitaisiin pitää päällä lyhyemmän aikaa.
Yli 40 prosenttia vastaajista oli valmiita luopumaan kaupungin matkailuinfosta sekä Vampulan asiointiliikenteestä ja vähentämään Huitsikan reittejä.
Liki 40 prosenttia vastaajaa kannatti kaupungin tapahtumatukien karsimista ja musiikkiopiston opetustarjonnan supistamista.
Erityisesti lapsia ja nuoria koskevat palvelut haluttiin jättää säästötalkoiden ulkopuolelle.
Kysyttäessä, mistä kaupunki ei saa säästää, ykköseksi nousi ohjattu nuorisotoiminta ja heti perässä seurasi etsivä nuorisotyö. Yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että katujen kunnossapidosta tai kaupungin järjestämästä harrastustoiminnasta ei myöskään sovi säästää.
Noin 40 prosenttia vastaajaa piti uimahallin aukioloaikojen supistamista ja koululaisten jäähallivuorojen karsimista huonoina säästökeinoina.
Päällekkäisyyksiä kannattaisi karsia
Lanne kertoo, että samat teemat nousivat esiin myös avoimissa vastauksissa. Erityisesti lasten ja nuorten palveluita puolustettiin paljon.
”Tässä kohdassa on mietittävää siinä, että kaupungin toimintaa järkeistetään ja yhteen sovitetaan paremmin. Huittisissa on paljon muitakin toimijoita, kuten yhdistyksiä ja seurakunta, jotka järjestävät toimintaa lapsille ja nuorille ja jossain kohdin kaupungin ja muiden toimijoiden järjestämät palvelut kilpailevat keskenään. Mahdollinen karsinta tulee kohdentaa sinne, missä on päällekkäisyyksiä”, Lanne pohtii.
Kaupunginjohtaja arvelee, että syksyn poikkeukselliset tapahtumat vaikuttavat osaltaan siihen, miksi juuri nuorisoa koskevat säästötoimenpiteet tuntuivat kirpaisevan erityisesti.
”Pinnalla olleet asiat varmasti vaikuttavat siihen, että esimerkiksi etsivä nuorisotyö oli niin vahvasti esillä vastauksissa.”
Ajatus alakouluverkon supistamisesta ei tunnu Huittisissa kirpaisevan tällä hetkellä kovin pahasti ja moni näkisi varhaiskasvatuksen tilojen tehokkaamman käytön tarpeellisena.
”Avoimissa vastauksissa nousi esiin päiväkotien sulkeminen loma-ajoiksi, mutta sellaista päätöstä meidän ei ole mahdollista tehdä, jos hoidolle on tarvetta. On aivan totta, että usein ruokaa ja henkilökuntaa joudutaan varaamaan turhaan, kun lapsi ei ilmoituksesta huolimatta tulekaan hoitoon. Meillä on kuitekin velvollisuus järjestää hoito, jos vanhemmat ovat ilmoittaneet, että sille on tarvetta”, Lanne toteaa.
Pomoja pois -ajatus on tyypillinen vastaus
Useammassa avoimessa vastauksessa Vampulan kirjastosta oltiin valmiita luopumaan ja Vampulassa olevien kaupungin tilojen käyttöä tehostamaan. Myös nuokkaritoiminnan tai ryhmiksen siirtämistä kirjaston kanssa samoihin tiloihin ideoitiin.
Lanne toteaa, että ideaalitilanteessa kaikki Vampulan palvelut toimisivat saman katon alla. Paljon riippuu kuitenkin esimerkiksi hyvinvointialueen päätöksistä Annalaa koskien.
”Jollain tavalla toimintoja pitää kuitenkin tiivistää”, Lanne tietää.
Vastausten perusteella kaupungin hallintoa ja päätöksentekoa tulisi supistaa. Lanne tietää, että pomoja pois -ajatus on tällaisissa kyselyissä tyypillinen vastaus.
”Tämä ei ole niin yksinkertainen asia, miltä se äkkiä vaikuttaa. Meillä kaikki esimiehet tekevät jotain suorittavaa työtä, eikä kaupungilla ole pelkästään hallinnollisia johtajia. Toki tarvetta on tärkeä tarkastella jokaisen eläköitymisen yhteydessä, mutta henkilöstöasiat ja kunnalliseen päätöksentekoon kuuluva valmistelu vaativat sen, että esimiehistä on mahdotonta täysin luopua”, hän painottaa.
Kaupunginjohtaja toteaa, että osasta hallintoa päätään eroon vain kuntaliitoksilla.
”Sitäkin kyllä ehdotettiin, mutta ainakaan toistaiseksi emme ole ryhtymässä toimiin konkreettisen valmistelun aloittamiseksi.”
Huittinen tekee jo nyt viranhaltijoiden välillä paljon kuntayhteistyötä kohdistuen erityisesti hallintoon ja eri asiakirjojen valmisteluun. Myös joitain palveluita on järjestetty kuntayhteistyössä.
”Jokaisella virallisesti organisoidulla yhteistyömuodolla on oma hallintonsa ja kulurakenteensa, joten se ei automaattisesti vähennä kustannuksia vaan on joissain tapauksissa ainut tapa järjestää palvelu”, Lanne muistuttaa.
Huittisissa korkeat ruoan kuljetuskustannukset
Säästökeinoksi esitettiin useammassakin asiassa ulkoistamista. Lanne huomauttaa, että vastuu säilyy siitä huolimatta kaupungilla.
”Jos yrittäjä, jolta palvelu ostetaan, lopettaakin toiminnan yhtäkkiä, vastuu palvelun tuottamisesta on edelleen kaupungilla. Eikä kaikkiin tarpeisiin edes ole olemassa tarjontaa.”
Ruokakuljetusten kustannukset ovat Huittisissa korkeat johtuen toimipaikkaverkon hajanaisuudesta. Lanne kertoo, että kun palveluverkkoa suunnitellaan on punnittava tarkkaan myös valmistus- ja jakelukeittiöiden vaihtoehdot suhteessa kuljetuskustannuksiin ja ruokahävikkiin.
”Tämäkään ei ole kuitenkaan niin yksiselitteinen asia, sillä samoin kuin puhtaanapidossa myös ruoanvalmistuksessa henkilöstön saatavuus on ongelma.”
Nuorten ja aikuisten käytössä olevien tilojen siivousväli tuleekin tarkasteluun, sillä kyselyssä oli ideoitu, että muiden kuin wc-tilojen siivoamista voitaisiin hiukan vähentää.
Vanhoja on turha enää murehtia
Kaupungin kiinteistökuormaa tullaan varmasti tulevaisuudessakin tarkastelemaan kriittisin silmin.
Vastausten perusteella kiinteistöjen käyttöastetta tulisi nostaa ja järkeviä ratkaisuja etsiä myös laatikon ulkopuolelta.
Myös kalusteiden kohdalla ennen uusien tilaamista kannattaisi selvittää, onko jossain toisessa yksikössä ylimääräisiä.
Lanne kertoo, että vastauksissa esiin nousi myös niin uusittu tori kuin WPK:n rantaan käytetty raha. Moitteita sai myös Lauttakylän koulun pitkä valmistelu.
”Nämä ovat sellaisia asioita, joille on näin jälkikäteen hankala tehdä mitään. Emme ole rakentamassa enää toista toria toisen viereen.”
Moni vastaajista oli valmis luopumaan kukkaistutuksista ja vähentämään nurmikon leikkaamista.
”Uskon, että haluamme kuitenkin myös jatkossa, että ympäristö on nätti ja siihenkin panostetaan jonkin verran. Varsinkin, kun hankkeita on mahdollista toteuttaa myös ulkopuolisella rahoituksella, esimerkiksi skeittiparkkiin saadaan merkittävä avustus Joutsenten reitiltä.”
“Ei voida opettaa vain joka toista lasta”
Vastaajat uskoivat, että karsimisen varaa olisi edustus- ja matkakuluissa sekä kaupungin henkilöstöjuhlassa.
Lanne huomauttaa, että edustuskuluja on jo saatu tiputettua 50 000 eurosta noin 40 000 euroon vuodessa.
”Myös henkilöstön uimahalliedusta luopumista ehdotettiin, mutta se on verraten pieni säästö, kun uimahalli on joka tapauksessa auki ja käytössä. Tämän lisäksi kaupungin henkilökunnalla on käytössä 50 euron arvoinen e-passi. Näen, että tänä päivänä, kun kilpailu työntekijöistä on kovaa, kaupungilla on tärkeää olla käytössä tämän kaltaisia houkuttimia.”
Jonkin verran ehdotuksissa oli myös asioita, jotka eivät ole laillisia tai kunnan päätösvallassa.
”Vielä ei ole aivan sisäistetty sitä, että sote-päätökset eivät ole enää kaupungin käsissä ja asiat, joihin pystymme itse vaikuttamaan, ovat aika pieniä. Kyselyn kohdalla on kritisoitu sitä, että siinä tartutaan lillukanvarsiin, mutta emme voi tehdä esimerkiksi sellaista päätöstä, että opetamme vain joka toisen lapsen, koska laki velvoittaa meitä järjestämään palvelut tietyllä tavalla”, Lanne muistuttaa.
Puolet vastaajista piti toimivimpana keinona kuntatalouden kohentamiseen kunnallisveron nostamisen ja palveluiden leikkaamisen yhdistämistä.
677 vastaajasta 155 piti pelkkää kunnallisveron nostamista parhaana vaihtoehtona ja 138 vastaajaa nipistäisi mieluiten palveluista, eikä korottaisi veroa.
Säästökeinojen ohella kaupungin talousarvioehdotus sisältänee lakiin perustuvan maapohjaverotusmuutoksen lisäksi maltillisen korotuksen tuloveroprosenttiin.