Veronkorotukset ainut nopea keino vaikuttaa kassaan – Veroprosentin nosto yhdeksään toisi Huittisten kaupungille lähes miljoona euroa lisää

Huittisten kaupunginhallitus pääsi käsittelemää tulevan vuoden talousarviosuunnitelmaa ensimmäisen kerran maanantaina.

Kuten ennakoitavissa oli, luvut eivät olleet mukavaa luettavaa.

Vielä keväällä näytti siltä, että mikäli kaupunki pystyisi pitämään tulevan vuoden kulut kunta-alan palkkaratkaisun vaikutus huomioiden kuluvan vuoden tasolla, alijäämää muodostuisi ensi vuonna noin 1,9 miljoonaa euroa.

Elokuussa luvut muuttuivat huomattavasti synkemmiksi, kun koko maan todellisten sotekustannusten tarkastuksen jälkeen Huittisten sotemenoista johtuva valtionosuus laski entisestään, minkä lisäksi hallitusohjelman mukainen indeksileikkaus vähensi valtionosuutta.

Ennusteen mukaan verotulot laskevat ja lainojen korkokulut kasvavat, minkä seurauksena ennuste vuoden 2024 alijäämästä kasvoi 3,5 miljoonaan euroon.

Kaupunginjohtaja Viveka Lanne huomauttaa talousarviosuunnitelmassa, että kuluva vuosi näyttää kuitenkin toteutuvan vähintään suunnitellusti ja ylijäämä nousee noin kahteen miljoonaan euroon.

”Tämä nostaisi kertyvän taseen ylijäämän 11 miljoonaan euroon”, Lanne avaa.

Mieluiten yhdistelmä korotuksia ja karsintaa

Talousarviosuunnitelmassa todetaan, että talouden tasapainottaminen edellyttää sekä nopeita että pidemmän aikavälin toimia. Näihin toimiin ajatuksia on haettu muun muassa syksyllä henkilöstölle ja kuntalaisille järjestettyjen kyselyiden kautta.

Mieluisimmaksi keinoksi tasapainottamiseen koettiin veronkorotusten ja palveluiden heikentämisen yhdistäminen.

Vaikka verotuksen nostoa halutaan mahdollisuuksien mukaan välttää, Lanne toteaa korotusten olevan ainut nopea keino, jolla voidaan välittömästi vaikuttaa kassaan ja siten lainanottotarpeeseen.

Myös taseen alijäämää voidaan hallitusti syödä, mikäli tasapaino onnistutaan pidemmällä aikavälillä saavuttamaan.

”Nykytilanne ilman veromuutoksia tarkoittaisi pahimmillaan ylijäämän sulamista jo suunnitelmakaudella”, Lanne toteaa.

Lokakuun veroennusteen mukaan tuloveron nosto 0,6 prosenttiyksiköllä yhdeksään prosenttiin toisi kaupungin kassaan 966 000 euroa lisää.

Lakimuutoksen tuoma erillinen maapohjaverotus kerryttää kassaan vajaat 70 000 euroa.

Lauttakylän koulu ensi vuodenkin suurimpia kuluja

Huittisten ensi vuoden investointiohjelma on 8,2 miljoonaa euroa ja suunnitelmavuosille 2025 ja 2026 kummallekin reilut viisi miljoonaa euroa.

Tulevan vuoden suurimmat investoinnit ovat Lauttakylän koulun rakentaminen loppuun ja varhaiskasvatuksen tilojen kunnostaminen käyttöön sopiviksi.

Kuntatekniikan puolella suurimman palan haukkaa Särkimyskosken sillan uusiminen.
Talousarvioluonnoksessa urheilukentän uusimisen käynnistäminen on vuodella 2026.

300 000 eurolla säästöjä

Henkilöstökustannuksia kaupunki pyrkii suitsemaan jäädyttämällä vapaa-aikapäällikön ja maankäyttöpäällikön avointen virkojen täyttämisen.

”Tehtävät jaetaan sisäisesti”, suunnitelmassa todetaan.

Lukuvuosi 2024-2025 tulee tuomaan tuntikehyksen leikkauksen perusopetukseen. Myös nuorisopalveluiden tuntityötä vähennetään tulevana vuonna.

”Tuntikehyksen leikkauksen kohdentaminen valmistellaan perusopetuksen johtoryhmässä. Perusnuorisotyötä voidaan kohdentaa tarkemmin vakituisen henkilöstön tehtäväksi ja yhteen sovittaa seurakunnan ja muiden toimijoiden kanssa”, suunnitelmaan on kirjattu.

Teknisen palvelukeskuksen kausityöntekijät vähentyvät viidestä kolmeen, eikä kesällä toimivaa matkailuinfoa toteuteta.

Mitään palvelua ei olla lakkauttamassa, mutta vähennyksillä tulee auttamatta olemaan vaikutuksia palveluihin.

Kuntalaisille säästö tulee näkymään esimerkiksi ympäristön ja alueiden hoidossa.
Näiden säästötoimenpiteiden arvioidaan vähentävän henkilöstökustannuksia noin 210 000 eurolla.

Menovähennyksiä pyritään saamaan myös muun muassa tietohallinnon laitteistohankinnoista ja kirjaston aineistohankinnoista.

Kaikkineen säästövaikutus vuodelle 2024 on hieman alle 300 000 euroa.

Kaupunginhallitus antaa ehdotuksensa veroprosenteista sekä ensi vuoden talousarviosta ja taloussuunnitelmasta 2024 – 2026 ensi maanantain kokouksessa. Valtuuston käsittelee asiaa marraskuun 13.päivänä.