Vaihto-oppilaat: Winnie valmistautuu viettämään joulua ensimmäistä kertaa, Silja muistelee joulua Amerikassa

joulutortut maistuvat Winnielle ja Siljalle.

Wei-Ni Chen, tutummin Winnie, valmistautuu juhlimaan elämänsä ensimmäistä ”oikeaa” joulua Suomessa ja Sastamalassa, jonne hän saapui vaihto-opiskelijaksi elokuussa. Hänen kotimaassaan Taiwanissa joulua ei juuri vietetä, vaikka kaupunkien hulppeista valokoristeista voisi toisin päätellä.

Taiwanin jouluvaloja.

Taiwanin asukkaista on buddhalaisia, kungfutselaisia ja taolaisia  93 %, kristittyjä 4,5 % ja muihin uskontoihin kuuluvia 2,5 %. Winnie itse on taolainen, ja heidän perheessään joulu on vain päivä toisten joukossa. Heille vuoden suurin juhlapäivä on helmikuussa vietettävä kiinalainen uusi vuosi, jonka vietto kestää monta päivää ja silloin on myös lomaa koulusta.

Winnie on innoissaan lähestyvästä joulusta, sillä hän on kuullut paljon suomalaisista jouluperinteistä isäntäperheeltään. Jouluruokia hän aikoo maistaa jokaista sorttia ja lisäksi hän haluaa mennä joulukirkkoon ja käydä erilaisilla joulumarkkinoilla ja -myyjäisissä.

Niitä Winnien ”Suomen sisko” Silja Rasinperäkin odottaa jo kovasti, sillä hän vietti viime joulun vaihto-oppilaana Amerikassa. Koti-ikävää Silja ei ehtinyt vuoden aikana juurikaan kokea, mutta jouluna mieleen hiipi pieni haikeus.

Viime vuoden jouluaamuna Silja Rasinperä availi joulupakettejaan Amerikassa.

”Silloin tuli ikävä suomalaista sukujoulua, kinkkua, lanttulaatikkoa ja joulutorttuja”, Silja myöntää.

”Tein kyllä Amerikan kotonakin torttuja, jotka näöstään huolimatta eivät kyllä maistuneet yhtään oikeilta. Luumumarmeladi oli aivan erilaista kuin meillä Suomessa”, Silja jatkaa.

Vaihto-oppilasvuoden aikana Silja solmi monia uusia ystävyyssuhteita. Kuvassa Giovanna Mendes Brasiliasta (vasemmalla), Lisa Feltracco Italiasta, Silja, Marta Primo Espanjasta ja Claudia Benassi Italiasta.

Silja vietti vaihto-oppilasvuotensa Dexterissä, Michiganin osavaltiossa ja asui koko vuoden samassa perheessä, jossa viihtyikin paremmin kuin hyvin.

”Amerikkalainen joulu oli yltäkylläinen ja mielestäni täysin kaupallinen, joulun perinteisestä sanomasta ei juuri viitteitä näkynyt. Toisin oli lahjojen kanssa. Niitä minäkin sain roppakaupalla sekä isäntäperheeltäni, että ystäviltä”, Silja kertoo esitellessään viime vuoden joulukuviaan.

Joulusukkiin pieniä lahjoja, kuten koruja. Siljan isäntäperheessä koirillakin oli omat joulusukat.

Pimeänä marraskuisena iltana Winnie ja Silja leipovat joulutorttuja, ja juttelemme Suomesta, Amerikasta ja Taiwanista. Joulutorttuja Winnie on ehtinyt tehdä jo aiemminkin, ja ihastunut niiden makuun. Myös piparit maistuvat.

”Olen tykännyt Suomessa kaikesta, täällä on ihanan rauhallista. Taiwanissa on ihan liikaa ihmisiä”, Winnie naurahtaa. Taiwanhan kuuluu maailman tiheimmin asututtuihin maihin. Maassa asuu yli 23 miljoonaa ihmistä ja Winnien kotikaupungissa Uudessa-Taipeissa on yli neljä miljoonaa asukasta.

”Tänään on kyllä ollut kummallinen päivä, kun ei ole ollut juuri yhtään valoa. Kaipaan aurinkoa”, Winnie jatkaa.

Lukion koulupäivien pituuskin taiwanilaista vaihto-opiskelijaa ihmetyttää.

”Meillä koulupäivät kestävät aina aamukahdeksasta iltakahdeksaan”, hän kertoo.

Sekä Winnie että Silja hakivat vaihto-opiskelijoiksi Rotary-järjestön kautta.

”Amerikassa minulla oli järjestön kautta kummitäti, jota tapasin säännöllisesti, ja joka vei minua usein ostoksille, syömään ja peleihin. Lisäksi vierailin Rotary-kokouksissa”, Silja kertoo.

Valmistumisjuhla Amerikassa oli Siljalle hieno kokemus.

Winniekin on jo osallistunut Vammalan Rotary-klubin kokoukseen ja pitänyt esitelmän kotimaastaan.

”Ja vielä ennen joulua lähden Rotary-järjestön järjestämälle Lapin reissulle. Voi, kun saisin nähdä revontulet”, Winnie unelmoi.

Joulutortut valmiina uuniin.