Kaikille pyhäpäivä ei ole vapaapäivä -”Jonkun on aina pakko turvata, että avun saa, jos sitä tarvitsee”

Petri Vannes, Tero Janhunen, Onni Tuomi, Iiro Huikkala ja Juha Äänismaa tulevat joulunakin mielellään töihin. Tiivis työyhteisö on kuin toinen perhe, joten juhlapyhien viettäminen töissä ei tunnu ikävältä.

Monelle joulu tarkoittaa vapaapäiviä ja sukulaisten kanssa yhdessä vietettyä aikaa. On kuitenkin myös iso joukko ammatteja, joissa juhlapyhä ei ole vapaapäivä.

Palomiehille kokonaan vapaa joulu on harvinaisuus. Välttämättä työvuoro ei osu aatolle, mutta lähes aina jollekin kolmesta pyhäpäivästä.

”Jonkun on aina pakko turvata, että avun saa, jos sitä tarvitsee”, Satakunnan pelastuslaitoksen Huittisten paloasemalla palomiehenä työskentelevä Onni Tuomi sanoo.

Tänä vuonna Tuomen työvuoro olisi osunut joulupäivälle, mutta hän vaihtoi sen aatoksi.

”Kollegalla on lapsia ja minulla ei, joten hänelle on tärkeämpää saada olla kotona aattona, itse voin viettää joulua yhtä hyvin joulupäivästä lähtien”, hän perustelee.

Paloesimies Iiro Huikkala tietää, mitä Tuomi tarkoittaa.

”Minulla on 9- ja 11-vuotiaat lapset, jotka vielä odottavat lahjoja. Heidän takiaan aaton on mielellään kotona, vaikka muuten sillä ei ole väliä, että jouluna pitää olla töissä.”

Palomiehillä pyhät ja viikonloput menettävät merkityksensä

Tuomi ja Huikkala toteavat, että palomiehen ammatissa juhlapyhät ja viikonloput menettävät merkityksen vapaapäivinä.

”Ei se ole pelkästään joulu, vaan tässä ammatissa jonkun on oltava töissä yhtälailla vappuna, juhannuksena ja isänpäivänä. Kokonaan vapaa viikonloppu osuu kohdalle kerran kuukaudessa”, Tuomi kertoo.

”Se kuuluu tähän ammattiin ja siihen on tottunut, eikä oikein osaa edes ajatella, että toisinkin voisi olla. Viikonloppu tai pyhäpäivä ei meille merkitse vapaata, vaan vapaa alkaa aina siitä, kun vuoro loppuu”, Huikkala jatkaa.

Huikkalan ja Tuomen kanssa samassa vuorossa työskentelevät Petri Vannes, Tero Janhunen ja Juha Äänismaa. Koska miehet viettävät joka neljäs päivä kokonaisen vuorokauden yhdessä, porukasta on muodostunut tiivis työyhteisö.

”Kyllä tämä on vähän kuin toinen perhe, joten sillä tavalla joulua on mukava viettää myös yhdessä näiden ihmisten kanssa”, viisikko vakuuttaa.

Toiveena hiljainen joulu

Pyhäpäivät ovat paloasemalla samanlaisia työpäiviä kuin kaikki muutkin. Työvuoro pelastuslaitoksella kestää aina 24 tuntia ja työ koostuu pääasiassa siitä, että henkilökunta pitää itsensä ja varusteensa hälytysvalmiudessa.

Jos hälytyksiä ei tule, jouluna voidaan kuitenkin ottaa vähän tavallista kevyemmin ja isompien huoltotoimien sijaan vaikka soitella videotervehdyksiä sukulaisille.

”Sitä ei koskaan voi etukäteen tietää, miten kiireinen joulu on. Eniten asiaan vaikuttavat kelit, jos on liukasta, on myös säpinää”, Tuomi kertoo.

Toiveena palomiehillä on tietenkin mahdollisimman hiljainen joulu.

”Silloin kun me pysymme asemalla, tiedetään, että muillakin on asiat hyvin”, Tuomi perustelee.

Paloaseman jouluun kuuluu perinteinen jouluruoka, kinkku on myös palomiesten joulupöydän kunkku.

”Aina paloasemalla syödään hyvin, mutta jouluna vielä vähän tavallista paremmin”, Äänismaa sanoo.

”Aattoaamuna meillä on yleensä virtuaalikahvit, tai glögit ja piparit, kaikkien seitsemän Satakunnassa päivystävän paloaseman kesken. Se on mukava tapa toivottaa hyvät joulut muillekin asemille”, Janhunen kertoo.

Paketteja ei paloasemalla ole ollut tapana jakaa, eikä joulupukkikaan ole siellä poikennut.

”Koskaan ei ole tullut sellaistakaan tilannetta vastaan, että joulupukkia olisi tarvinnut mistään pelastaa”, Huikkala sanoo.

Sen sijaan joulupukkina palomiehetkin voivat joskus päästä toimimaan. Vannes kertoo, että ollessaan töissä Kosovossa, hän pääsi kerran jakamaan paikallisille 3000 joululahjaa.

”Siinä oli melkoinen kontrasti suomalaiseen jouluun”, hän toteaa.

Sauna lämmitetään joka ilta, mutta jouluna se myös pestään

Useana vuonna joulutunnelmaa paloasemalle ja pitkälle sen ympäristöönkin on tuotu letkutorniin laitetulla joulukuusella.

”Aivan viime vuosina sitä ei ole tainnut olla, mutta tänä vuonna voisimme elvyttää perinteen”, Huikkala suunnittelee.

Sauna paloasemalla lämmitetään joka ilta, mutta viime jouluna Tuomi myös pesi sen.
”Jos hälytyksiä ei tule, teen sen varmaan myös tänä jouluna”, hän suunnittelee.

Palomiesten neuvot turvalliseen jouluun:
* älä jätä kynttilöitä valvomatta ja polta niitä vain palamattomalla alustalla
* älä jätä ulkotulia palamaan terassille ja sammuta ne kun menet nukkumaan
* huomioi sää ja varaa riittävästi aikaa liikenteeseen
* jos otat, et aja – älä lähde autolla viemään kynttilöitä hautausmaalle, jos olet nauttinut alkoholia