Pekka Haavisto Sastamalassa – Vaikka väkeä oli paikalla vain kourallinen, keskustelu kävi vilkkaana

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto vieraili sunnuntaina Sastamalan Pukstaavissa. Väkeä paikalle oli kerääntynyt vain kourallinen, noin kymmenen henkilöä, mutta Haavistoa tilanne ei tuntunut haittaavan. Keskustelu kävi Pukstaavin salissa niin polveilevasti ja intensiivisesti, että lopulta autonskuljettaja joutui muistuttamaan, että pian pitäisi jo olla Tampereen kirjafestareilla.

Haaviston mukaan presidentinvaalit käydään nyt poikkeuksellisessa tilanteessa.

”Nato-jäsenyytemme on tuore, ja Venäjän hyökkäyssota Ukrainaa vastaan jatkuu. Lisäksi Venäjä on aloittanut hybridioperaation Suomen rajalla, ja tilanne Lähi-idässä on kaoottinen. Aloittavan presidentin työpöytä on siis täynnä monenlaisia ulko- ja turvallisuuspolitiikan kysymyksiä”, hän tiivisti.

Haavisto muistutti, että presidentti on myös arvojohtaja. Omiksi arvoikseen hän nimesi rauhan, ympäristön ja ihmisarvon korostaen, että jokaisella on oikeus omiin arvoihinsa.

”Itse pyrin tulemaan toimeen kaikenlaisten ihmisten kanssa, vaikka emme samanlaisia ajatuksia ja mielipiteitä jakaisikaan. Toimivan dialogin avulla voimme jokainen olla rakentamassa parempaa Suomea”, hän vakuutti ja paljasti, että käy itse säännöllisesti hyviä keskusteluja esimerkiksi perussuomalaisten europarlamentaarikko Teuvo Hakkaraisen kanssa, vaikka miehet ovatkin eri mieltä lähes kaikista asioista.

Suomen itärajan tapahtumat ja huoli ilmastonmuutoksesta nousivat esille Pukstaavissakin. Haavisto itsehän vaati alkuun jopa hallitusta kovempaa rajalinjaa. Samalla hän painotti, etttä on tärkeää erottaa nyt käynnissä oleva tilanne pakolais- ja turvapaikkapolitiikasta.

”Suomen pitää jatkossakin olla maa, joka auttaa vaikeuksiin joutuneita niin YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n kautta kuin tarjoamalla turvapaikkoja vainon kohteeksi joutuneille. Sen sijaan Venäjä käyttää nyt pelinappuloinaan vaikeassa tilanteessa olevia ihmisiä. Tulijoita on Jemenistä, Irakista, Syyriasta ja pohjois-Afrikasta ja heitä houkutellaan ensin Venäjälle, ja toimitetaan sitten väärin odotuksin Suomen rajalle. Eikö matkustusviisumin myöntänyt Venäjä olisi monelle turvallinen maa, koska näistä maista tulleita opiskelijoita ja työntekijöitä on Venäjällä muutenkin paljon”, hän kehotti miettimään.

Keskustelun kääntyessä ilmastonmuutoksen ja luontokadon torjumiseen Haavisto korosti, että vihreässä siirtymässä on paljon myös liiketoiminnallisia mahdollisuuksia.

”Suomella on tarjota muille osaamista, jolla on kysyntää.”

Sastamalassa Haavisto kertoi myös, miten hänen mieleensä on jäänyt monet kohtaamiset nuorten kanssa.

”Kävin Helsingin Malmilla tapaamassa Kohtaus ry:n nuoria, ja keskustelussa nousi esiin kaksi vakavaa teemaa, koulukiusaaminen ja yksinäisyys. Keskusteluissa maahanmuuttajataustaisten nuorten kanssa on puolestaan tullut esille rasismi Suomessa. Näissäkin asioissa presidentti voi osoittaa arvojohtajuutta kokoamalla suomalaisia yhteisten asioiden äärelle rakentamaan tasa-arvoista yhteiskuntaa.”

Vaikka Pekka Haavistolle tuli jo hoppu seuraavaan tilaisuuteen, hän ehti yhteiskuviinkin. Kuvassa Miihkali Kerkkänen, joka kyseli Haaviston mielipidettä itärajan tilanteesta.
  • Margit

    Olen ihmetellyt täällä päin tuota ” homovastaisuutta” lähinnä sen takia kun täällä kuitenkin juhlitaan joka kesä Sarkiaa ja häntä arvostetaan korkealle. Hän kuitenkin oli homo. Miksi siis nykyajan homoja ym.valtavirrasta poikkeavia vastustetaan? Nimim. Mumpselli

Kommentointi ei ole käytössä.