Aivoverenvuoto pisti sastamalalaisen Sakari Määtän, 43, elämänarvot uusiksi – “Ennen mittasin kaiken euroissa ja minuuteissa”

Eemil, Elli ja isänsä Sakari Määttä ovat viihtyneet MLL:n perhekahvilassa pääkirjaston Vintillä.

”Moi!” kuuluu iloinen ääni pöydän alta. Pian sieltä kurkistaa Eemil Määttä, 5 vuotta. Emilin 2-vuotias sisko Elli esittelee toimittajalle nukkea. Sastamalan pääkirjaston Vintiltä löytyy kiinnostavia leluja. ”Kohta mennään majaan”, Elli ilmoittaa.

Lasten isä Sakari Määttä, 43, siemaisee kahviaan ja katselee ympärilleen.

”Tosi hyvin on jälleen väkeä täällä. MLL:n perhekahvila on suosittu”, hän tuumaa.

Kuten niin montaa kertaa aiemminkin, on koolla paljon äitejä lapsineen. Sakari on kahvilan ainoa isä.

”Minä olen solahtanut tähän porukkaan hyvin, mutta olisi hienoa, jos meillä Sastamalassa olisi myös isä-lapsikerho”, hän toteaa.

Niinpä Sakari Määttä päätti ryhtyä tuumasta toimeen, ja MLL:n Tyrvää-Vammalan yhdistyksessä hänen ajatuksestaan innostuttiin. Ensimmäinen Määtän vetämä isille ja lapsille tarkoitettu kerho on 6. helmikuuta kello 17 – 19. On tärkeää pitää tapaamiset ilta-aikaan, jotta myös työssäkäyvillä miehillä on mahdollisuus osallistua, Määttä sanoo.

Jokainen saa tulla kerhoon sellaisena kuin on, hän painottaa. Kyseessä on matalan kynnyksen toiminta, jonka tarkoituksena on tarjota helppo tapa viettää aikaa lasten kanssa.

”Porukalla voimme keksiä kaikenlaista tekemistä. Isät voivat vaikka askarrella tai pelata lautapelejä yhdessä lastensa kanssa, vaihtaa näkemyksiä tai vaan hörpätä kahvit ja antaa lasten touhuta keskenään.”

”Kun ilmat lämpenevät, voimme mennä ulos. Tai miksei liikunnallisia aktiviteetteja voisi harrastaa muutoinkin, jos vaan vapaa sali Vammalasta löytyy”, hän visioi.

Isät kaipaavat usein tukea

Mutta miksi isät tarvitsevat oman kerhon?

”Jotta äidit saavat viettää omaa aikaa”, Määttä naurahtaa.

Hän toteaa miesten jäävän isyytensä kanssa usein yksin. Määtän tuntuma asiaan on, että naisilla on miehiä tiiviimmät kaverisuhteet ja he keskustelevat asioista laajemmalla skaalalla. Isä-lapsikerhossa saa kysyä tyhmiä. Kokoontumisista voi saada vertaistukea ja hyviä vinkkejä vanhemmuuteen, kenties jopa uusia kavereita.

Määtän mukaan miehillä ei vielä ole samanlaista ylisukupolvista jatkumoa vauvanhoidossa kuin naisilla. Isät kaipaavat usein tukea, vaikka pärjäävät siinä missä äiditkin.

”Ehkä nuorempi miespolvi on erilainen, mutta itse olen kokenut, että miehet määrittävät itsensä vahvasti työn kautta. Kun kohdataan, kysytään ensimmäisenä, mitä teet työksesi. Ihmisarvoa määritetään tittelin, aseman ja statuksen kautta. Puhe lapsista ja kasvatuksesta jää vähemmälle.”

Määttä kokee olevansa vielä ”outo lintu”, koska hoitaa lapsia kotona. Heidän uusperheessään vaimo käy töissä, ja miehellä on vastuu kodista.

“Mittasin kaiken euroissa ja minuuteissa”

Aina ei kuitenkaan ole ollut näin. Viime vuosikymmenellä Sakari Määtän arki kulki täysin toisenlaista rataa. Edellisessä suhteessa syntyneet, nyt jo isot lapset olivat pieniä, ja mies painoi duunia duunin perään, usein 7 päivää viikossa. Uunieristysten erikoisosaaminen vei Määttää ympäri Suomen ja välillä myös ulkomaille. Viikonloppuisin hän oli usein ravintola-alan töissä.

”Ajattelin vain rahaa, minulla oli miljoona rautaa tulessa. Mittasin silloin kaiken euroissa ja minuuteissa”, hän huokaa.

Ensin tuli ero. Henkistä alamäkeä seurasi fyysinen romahdus. Määttä sai aivoverenvuodon, joka halvaannutti hänen kehonsa vasemman puolen kokonaan.

”Se oli totaalinen pysähdys monessa mielessä. Minun piti opetella uudestaan kävelemään. Oli aikaa pohtia. Monia asia meni uusiksi.”

Määttä sanoo, että luonto laittoi hänelle stopin. Sitten elämä antoi uuden mahdollisuuden: ”Löysin isyyden ja ymmärsin perheen merkityksen.”

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Tyrvää-Vammalan yhdistyksen isä-lapsikerho Sastamalan pääkirjaston Vintissä parillisten viikkojen tiistaina 6. helmikuuta alkaen kello 17 – 19. Lisätietoa Facebookista: MLL Isä-lapsikerho Vammala.

Sakari Määttä toivoo muidenkin isien innostuvan MLL:n toiminnasta. Kerhoissa voi jakaa ajatuksia vanhemmuudesta ja lapsille on tarjolla leikkikavereita sekä kivaa tekemistä.