
Vammalan lukion aulassa Jegor Lukashov ja Oliver Järvinen kirjoittavat molemmat läppäreillään jotakin. Kenties kesätyöhakemuksia?
”Ei nyt sentään, mutta aion kyllä hakea töitä”, Lukashov naurahtaa.
Hän kertoo olevansa kiinnostunut ainakin Puuilossa työskentelystä. Myös Järvisellä on kesäduuni hakusessa.
Lukiossa ensimmäistä vuotta opiskelevilla nuorilla on molemmilla entuudestaan työelämäkokemusta. Lukashov kertoo työskennelleensä sukulaisensa yrityksessä viime kesänä. Järvinen on puolestaan leikannut nurmikoita.
Sastamalassa järjestettiin keskiviikkona, ensin Vexve Areenalla ja sitten lukiolla, kesätyönantajia ja -hakijoita yhteen kokoava Kesätyötori -tapahtuma. Oliko siitä hyötyä nuorille?
”Kyllä sieltä joitakin ideoita sai. Hyvä että sellainen järjestettiin”, Järvinen toteaa.
Entä millä konstilla sen kesätyön sitten saa?
”Kannattaa olla innostunut ja kirjoittaa hakemukseen alaan ja työpaikkaan liittyviä asioita”, Lukashov vastaa.
”Varmasti työnhakijan omalla asenteella on merkitystä”, Järvinen lisää.
Työpaikkoja voi syynäillä Kesätyötorilta ja Kuntarektystä
Sastamalassa avoinna olevia kesätyöpaikkoja voi syynäillä vaikka kaupungin verkkosivuilta löytyvästä Kesätyötorista. Vielä alkuviikosta paikkoja oli sivustolla niukanlaisesti, mutta lisää on kuulemma tulossa.
Kaupungin edustajana varsinaiseen Kesätyötori-tapahtumaan osallistunut kaupunginpuutarhuri Suvi Isosävi kertoo, että ”perinteisellä kattauksella mennään”. Eli Sastamala tarjoaa kesätöitä niin puistotoimesta, tekniseltä puolelta kuin nuoriso-, liikunta- ja kulttuuripalveluista sekä varhaiskasvatuksesta. Näitä töitä haetaan Kuntarekryn kautta osoitteessa kuntarekry.fi
”Lisäksi esimerkiksi Servillä on useita paikkoja auki – ja nämä löytyvät Kesätyötori-sivultakin”, Isosävi vinkkaa.
Samalle sivustolle on koottu myös yritysten kaupungille ilmoittamia kesätyöpaikkoja.
Kesätyöseteli, yhdistykset ja seurakunta työllistävät
Lisäksi kaupunki on varannut kesätyöllistämistukea yrityksille, maatiloille ja yhteisöille 36 000 euroa, 300 euroa työllistettävää kohden. Kaupungin määräraha riittää 120 nuoren työllistämiseen. ”Kesätyöseteli” toimii niin, että kaupunki korvaa 300 euroa työnantajalle, joka palkkaa vuosina 2004-2008 syntyneen sastamalalaisen nuoren töihin töihin 1.5. ja 30.9.2024 välisenä aikana siten, että maksettava bruttopalkka on vähintään 600 euroa. Kesätyöntekijä ei saa olla yrittäjän perheenjäsen tai osakas yrityksessä. Työnantajana ei voi toimia yksityinen henkilö, kunta tai valtio.
Kesätyösetelin saadakseen nuori etsii itse työnantajan ja täyttää hänen kanssaan kaupungin nettisivuilla olevan hakulomakkeen. Kesätyösetelin hakuaika alkaa maaliskuun alusta.
Nuorten kannattaa muistaa muun muassa suuret kaupan alan toimijat kuten Pirkanmaan Osuuskauppa ja K-ryhmä, jotka työllistävät alueellamme.
OP Satapirkka tukee myös nuorten kesätyöllistymistä. Se etsii nyt yhdistyksiä, jotka voisivat tarjota kesätyötä 15–17-vuotiaille nuorille. Kesäduuni OP:n piikkiin -kampanjassa yhdistys työllistää nuoren kahdeksi viikoksi, ja pankki lahjoittaa nuoren palkan yhdistykselle. Tuen avulla on mahdollista palkata sata nuorta.
Nuoria on viime vuosina työllistynyt 4H-toiminnan kautta. 4H-yrittäjänä voi esimerkiksi pitää kesäkahvilaa, leipoa, siivota, hoitaa lapsia, valokuvata, valmistaa käsitöitä tai auttaa pihatöissä. Sastamalan kaupunki on varannut 4H-kesäyrittäjyystukeen 3 000 euron määrärahan.
Sastamalan seurakunnan kesätyöntekijöiden haku on myös jo alkanut. Kausityöntekijöitä tarvitaan muun muassa hautausmaille, leirikeskusten keittiöille sekä kirkoille oppaiksi.