Korkeat korot siivittivät OP Satapirkan 20 miljoonan euron liikevoittoon – Pankin palveluihin tulossa muutoksia, kaksi konttoria kiinni

Pankkipalvelut hoituvat nykyään pääosin ajanvarauksella lähitapaamisessa tai etäyhteyksin, sanoo toimitusjohtaja Janne Pohjolainen. Kuva: OP Satapirkka.

Kolmen osuuspankin yhdistymisen seurauksena syntynyt OP Satapirkka teki viime vuonna kovan liikevoiton, 20 miljoonaa euroa. Inflaation myötä nousseet luottojen korot ovat suurin syy pankin hyvään tulokseen.

Asiakasnäkökulmasta vuosi 2023 oli kaksijakoinen, OP Satapirkan toimitusjohtaja Janne Pohjolainen sanoo.

”Korkotaso toi hyötyä tallettaja-asiakkaillemme, kun korkotuotot kasvoivat, mutta haastoi lainanottajia.”

Pohjolaisen mukaan nousevat korot ja talouden epävarmuus saivat kuluttajat epäröimään isoja taloudellisia hankintoja, mikä vähensi luottojen kysyntää. Uusia asuntoluottoja nostettiin 35 prosenttia edellisvuotta vähemmän.

”Valtion ilmoittama ensiasunnon ostajien varainsiirtomuutos kuitenkin piristi loppuvuodesta luottojen kysyntää selvästi.”

Ensiasunnon ostoon myönnettyjen lainojen määrä nousi viimeisellä vuosineljänneksellä peräti 58 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

Vallitseva haastava taloustilanne näkyi pankin asiakasvarojen yhden prosentin laskuna. Pohjolainen arvelee yleisen hintatason nousun vaikuttaneen siihen, että asiakkaat käyttivät tavanomaista enemmän säästöjään.

”Pankin hyvän tuloksen ansiosta meillä on myös laittaa enemmän hyvää jakoon”, Pohjolainen toteaa. Esimerkkeinä hän mainitsee pankin omistaja-asiakkaiden bonusten nostamisen sekä sen, että päivittäiset pankkipalvelut ovat olleet ilman kuukausimaksua. Veroja pankki maksaa tuloksestaan 3,9 miljoonaa euroa.

Konttoriverkkoa karsitaan – laskujen maksaminen kassapalvelussa loppuu

OP Satapirkka toimii seitsemän kunnan alueella: Huittisissa, Harjavallassa, Ikaalisissa, Karvialla, Kokemäellä, Parkanossa ja Sastamalassa.

Perinteisesti pankkien fuusioista on ajan oloon seurannut jonkinmoista muutosta tarjottuihin palveluihin. OP Satapirkan tiedotustilaisuudessa kerrottiin konttoriverkon supistamisesta. Karvian ja Kokemäen konttoreiden ovet sulkeutuvat heinäkuun 1. päivä.

Pohjolaisen mukaan asiointi konttoreissa on vähentynyt, eikä mikään viittaa kehityksen suunnan muuttumiseen.

”Karvian ja Kokemäen konttoreissa on yhteensä noin 200 sellaista asiakasta, jotka käyttävät kassapalveluja kuukausittain. Heille tämä on tietysti iso muutos”, Pohjolainen toteaa.

Toimitusjohtajan mukaan paljon konttorissa asioivia asiakkaita opastetaan henkilökohtaisesti käyttämään muita palvelukanavia.

Aivan kaikkia OP Satapirkan konttoreita – siis myös Huittista ja Sastamalaa – koskeva muutos on, että laskujen maksaminen konttoreiden kassapalvelussa loppuu toukokuun alussa.

”Opastamme jokaista kassapalveluissa laskujaan maksavaa vaihtoehtoisissa maksutavoissa. Esimerkiksi laskujen maksaminen postin kautta maksukuoressa on asiakkaalle myös puolet edullisempi tapa toimia”, Pohjolainen tähdentää.

Uutta on OP Tiliviesti-palvelu, jossa asiakas saa tekstiviestin matkapuhelimeensa aina, kun hänen tilillään tapahtuu jotakin.

”Näin esimerkiksi juuri maksukuorta käyttävät asiakkaat saavat varmuuden siitä, lasku on heidän tililtään maksettu.”

Asuntomarkkinoilla pirteämpää kuin suurissa kaupungeissa

Korkotason nousulla oli asuntomarkkinaa hyydyttävä vaikutus, mutta loppuvuotta kohden asuntolainojen määrä lähti kasvuun.

OP Koti Satapirkan kiinteistövälittäjä Jukka Ruusumaan mukaan asuntokaupat vähenivät suurissa kaupungeissa enemmän kuin pienillä paikkakunnilla. Kokonaisuudessaan kauppahinnoissa oli nähtävissä pientä nousua. Pienten paikkakuntien suuria kasvukeskuksia pirteämpää asuntokauppaa selittää alhaisempi hintataso.

Millaiset asunnot sitten menevät kaupaksi?

”Sastamalassa kaikenlaiset, kunhan hinta on kohdillaan. Mutta selvästi myös hintavammat kohteet menevät muita toimialueemme kuntia helpommin kaupaksi juuri Sastamalassa”, Ruusumaa vastaa.

Miksi näin on?

”Tampereen läheisyys vaikuttaa. Vammalasta ja Häijäästä on molemmista sinne lyhyt matka. Lisäksi hintavammatkin kohteet ovat edukkaampia kuin vastaava kohde suuremmassa kaupungissa”, Ruusumaa miettii.

Kokemäellä eniten kiinnostusta herättävät Ruusumaan mukaan 50 000 – 100 000 euroa maksavat omakotitalot, Huittisissa hintapyynti voi olla 150 000 euroakin ja kysyntää on.

Pohjolainen kuvaa koronnousua isoksi shokiksi asuntovelallisille ja lainan ottamista harkitseville.

”Uskon, että asuntomarkkina elpyy välittömästi jahka korot tulevat alas. Monet hakivat viime vuonna lainapäätöstä, mutta jättivät kuitenkin lainan nostamatta”, Pohjolainen sanoo. Todennäköisesti asiakkaat jäivät vielä odottamaan parempia aikoja.

OP Satapirkan vuosi 2023 lukuina

  • Liikevoitto ennen veroja 20 miljoonaa euroa, parannusta 134%
  • Omistaja-asiakkaita 32 916, lisäystä 12 kpl
  • Rahoitustoiminta 835 miljoonaa euroa, miinusta 4,1%
  • Ydinvakavaraisuus 45,6% – lisäystä 3,4 prosenttiyksikköä
  • Asiakasvarat 1397 miljoonaa euroa, eli melkein 1,4 miljardia euroa, edelliseen vuoteen miinusta 1%
  • Bonuksia asiakkaille 3 miljoonaa euroa
  • Alueelle maksetut verot 3,9 miljoonaa euroa
  • 90 nuorelle mahdollistettiin kesätyö paikallisissa yhdistyksissä
  • Yhteistyössä paikallisten urheiluseurojen kanssa liikutettiin 2350 lasta ja nuorta
  • Hippo-kilpailuja 7 paikkakunnalla, joihin osallistui 900 lasta perheineen

Jätä kommentti