Sulkiko Sastamalan kaupunki Kiikan uimahallin liian heppoisin perustein? – ”Oli painavat syyt”, tekninen johtaja vastaa

Viime päivinä eri medioissa on ollut juttuja Kiikan uimahallin aukeamisesta yksityisin voimin. Yrittäjä Petri Saarelan toimet hallin aukaisemiseksi ovat kiinnostaneet niin Aamulehteä, Lauttakylälehteä kuin Tyrvään Sanomiakin.

Alueviestin lukijoiltaan aiheen tiimoilta saaman palautteen mukaan suunnitelmat Kiikan uimahallin uudesta alusta herättävät ilon lisäksi myös hämmennystä.

Sulkiko Sastamalan kaupunki Kiikan hallin liian heppoisin perustein?

Kysyimme asiasta Sastamalan kaupungin tekniseltä johtajalta Kimmo Toukoniemeltä.

Toukoniemi viittaa asiassa vuonna 2018 tehtyihin päätöksiin: ”Kaupungilla oli aikanaan painavat syyt hallin sulkemiseen.”

Toukoniemi korostaa, että kaupunki ei missään nimessä halua latistaa yrittäjän innokkuutta aloittaa uudenlaista liiketoimintaa paikkakunnalla:

”Hienoahan se on, jos ihmiset pääsevät jälleen Kiikan hallissa polskimaan.”

Kiikan uimahallin allasosastoa. Kuva: kiertonet.fi

Terveyssuojalain perusteella suljettu

Julkisuudessa on tuotu esille ajatus siitä, että Sastamalan kaupunki voisi järjestää koululaisten uinnit Kiikassa. Kysyimme asiasta kasvatusjohtaja Pekka Karekselta.

Kares ei suoraan vastannut kysymykseen, vaan lähetti linkin sivistyslautakunnan Kiikan uimahallia koskevaan päätökseen saatesanoilla: ”Sulkemisen perustelut ovat luettavissa päätöksestä, jonka liitteinä ovat olleet FCG yhteenvetomuistio, terveydensuojeluviranomaisen lausunto ja työterveyshuollon lausunto. Päätös tehtiin näiden lausuntojen pohjalta.”

Lautakunnan pöytäkirjasta (12.6.2018) käy ilmi, että vuonna 2012 tehdyssä kuntoarviossa uimahallin taloteknisten järjestelmien arvioitiin olevan elinkaarensa lopussa ja hallin rakenteissa todettiin runsaasti rakenne- ja kosteusvaurioita. Kaupungin Tilakeskuksen toimesta halliin tehtiin kunnostustoimenpiteitä vuosien 2013 – 2016 aikana, mutta haastavia olosuhteita ei saatu parannettua.

Vuoden 2016 kuntotutkimuksissa todettiin allasrakenteiden vuotavan, koska altaista puuttuu varsinainen vedeneristys.

Lisäksi altaiden betonieristeissä esiintyi alkalikiviainesreaktion aiheuttamaa rapautumista ja allastilan betonipilareissa oli teräskorroosiovauriota. Allashuoneen päällä olevat pihakannen rakenteet olivat teknisen käyttöikänsä lopussa, samoin oli laita allastilaa ympäröivien rakenteiden suhteen.

Myös allastilojen maavastaisissa seinissä, sisäseinissä sekä lattioissa todettiin kosteusvaurioita. Pöytäkirjan mukaan pelkästään kosteusvaurioiden korjaaminen ja niiden toistumisen estäminen vaatisi mittavia peruskorjaustoimenpiteitä.

Asiantuntijoiden mukaan hallin kunto ei täyttänyt terveyssuojalain mukaisia edellytyksiä toiminnan jatkamiselle. Pöytäkirjasta käy ilmi, että hallissa työskennelleiden oireilut olivat vuosien varrella lisääntyneet: työntekijöillä oli ollut silmien kirvelyä, hengenahdistusta, flunssaa, ihon punoitusta, poskiontelotulehduksia ja päänsärkyä. Olosuhteiden vuoksi työssä jaksaminen oli ollut haasteellista.

Pöytäkirjan mukaan sisäilmatyöryhmä esitti yksimielisesti Kiikan hallin pikaista sulkemista. Päätöksen pohjana olivat FCG:n laatima kuntotutkimus, terveys- ja turvallisuusasiantuntijoiden, terveyssuojeluviranomaisen ja työterveyshuollon lausunnot.

Kiikan hallin ongelmien aiheuttaman terveysriskin vuoksi sivistyslautakunta päätti tuolloin vuonna 2018 sulkea Kiikan uimahallin ja siirtää kaupungin uimahallitoiminnan Keikyän uimahalliin sekä etsiä korvaavia tiloja koululaisten uinninopetukseen.

Kareksen vastauksen ja pöytäkirjan perusteella voinee tehdä sellaisen johtopäätökseen, että koululaisten uintien järjestäminen Kiikassa vaatii Sastamalan kaupungilta vielä perusteellista pohdintaa.

Kuva sivistyslautakunnan pöytäkirjasta vuodelta 2018.

Mikä alkalikiviainesreaktio?

Kiikan uimahallin allasrakenteissa todettu betonia rapauttava alkalikiviainesreaktio näyttäisi koituneen ongelmaksi myös joidenkin muiden vanhojen uimahallien kohdalla. Kirjoittamalla Googleen sanat alkalikiviainesreaktio ja uimahalli, löytää useita aiheeseen liittyviä artikkeleita.

Esimerkiksi Espoon Tapiolan uimahallin remonttikustannukset paisuivat ongelman takia melkoiseksi. Tapiolan uimahalli on ollut suljettuna viimeisen seitsemän vuoden ajan. Rakennuksen perustus- ja alapohjarakenteissa havaitun pitkälle kehittyneen alkalikiviainesreaktion takia rakenteita joudutaan purkamaan mittavasti ja rakentamaan uudelleen. Hankkeen merkittävässä keskiössä on ongelman ehkäiseminen rakennusteknisesti käyttämällä sellaista betonia, joka kestää rakennuspaikan olosuhderasitukset.

Tampereen Kalevan uimahallin tapauksessa samainen ongelma johti vuosia sitten siihen, että ison altaan seinät ja pohja jouduttiin purkamaan ja valamaan uudelleen.

Alueviestin tiedossa ei ole, kuinka laajaa tai vähäistä Kiikan hallin betonirakenteiden rapautuminen lopulta on.

Kenties Kiikan hallissa vielä polskitaan. Kuvituskuva Pixabay.
 • Koipeliini

  Foliohattu päästä. Viranhaltijat toimii lakipykälien mukaan ja virkavastuulla. Jos kuntotutkimusten tulokset on tuollaisia ja terveysviranomaiset on tuota mieltä, ei siinä ole vaihtoehtoja.

  • Seppo

   Erikoisesti vanhassa Äetsän kunnantalossa poistui kaikki ongelmat kun vaan säädettiin ilmastointi oikein mutta kun ei sielläkään sopinut vammalalaisille että jotain olisi keskustan ulkopuolella

   • Koipeliini

    Entinen Äetsän kunnantalo ei ollutkaan yötäpäivää täynnä vettä toisin kuin hallin altaat Vammalalaiset näyttää rakkauttaan Keikyää kohtaan rakentamalla sinne uuden monipalvelukeskuksen. Vai sinne kunnantalolleko olisi ollut parempi laittaa koulu ja päiväkoti?

 • Annukka Nummela

  FCG on monialainen Suomessa ja kansainvälisesti toimiva _Suomen Kuntaliiton omistama konsulttiyritys_. (FCG Finnish Consulting Group -konserni)
  Eli kuinka puolueeton pulju tämä lausunnon antaja on?

 • tikapuuhermo

  Ken lienee hän ? Kuka on saanut silmänsä punoittamaan ja muita oireita roppakaupalla noissa seurakunnan tiloissa. Seurakuntatalokin on sellainen, ettei sitä kohta enää uskalla sanoakaan, saa kynsilleen ja korvilleen sellaista palautetta että.
  Vaarallisia ovat ajat ja tilat.

 • andremeyer

  Ratkaisu taloudellisiin ongelmiisi

  Taloudellisten vaikeuksien ratkaisemiseksi tarjoamme sinulle mahdollisuuden saada lyhyt- ja keskipitkän aikavälin lainoja joustavalla takaisinmaksusuunnitelmalla ja edullisella vuosikorolla helpottamaan elämääsi. Olipa kyseessä projekti, tuotantohyödykkeiden hankinta tai poikkeukselliset kulut, ota meihin epäröimättä yhteyttä lähettääksesi lainahakemuksesi.
  Sähköposti: andremeyer@financier.com

Jätä kommentti