KATSO KUVAT “Ei mikä tahansa pytinki, vaan pohjoisen pallonpuoliskon paras koulu” – Sastamalan Mouhijärvellä juhlittiin jo kiitosten kera

Harjannostajaisia vietettiin uudessa liikuntasalissa. Paikalla oli koulun väkeä, urakoitsijan edustus, rakentajia sekä kaupungin viranhaltijoita ja luottamushenkilöitä.

Mouhijärven yhteiskoulun uudessa, vielä keskeneräisessä liikuntasalissa oli perjantaina koolla tyytyväistä väkeä. Koulun uudisosan harjannostajaisissa suorastaan tulvi kiitoksia. Niin hyvässä hengessä ja loistavalla yhteistyöllä hanke on edennyt. Tätä mieltä olivat niin kaupungin viranhaltijat, koulun rehtori kuin pääurakoitsija Rakennustoimisto Pekka Kynnöksen edustajat.

Tie tähän hetkeen on ollut pitkä, muistutti kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg. Hanketta suunniteltiin jo Mouhijärven kunnan aikaan, ja monesti Sastamalassa, ennen kuin toteutukseen lopulta päästiin. Reilun kymmenen miljoonan euron investointi tuo kauan kaivatut uudet oppimisympäristöt pohjoiseen Sastamalaan.

Malmberg kiitteli koulun suunnittelijoita, rakentajia, henkilökuntaa ja oppilaita. Kouluarjen pyörittäminen poikkeavissa olosuhteissa on vaatinut paljon.

”Vajaan vuoden päästä koulu on valmis, se palkitsee kaiken vaivan. Silloin täällä on erinomaiset olosuhteet oppimiselle ja opettamiselle”, hän totesi.

Horisontissa siintää jo seuraava iso rakennushanke, Pehulan monipalvelukeskus. ”Siitäkin tulee varmasti upea kokonaisuus. Varsinkin kun tiedämme, että sama urakoitsija lähtee sitä toteuttamaan”, Malmberg hehkutti.

Koulun rehtori Hanna Hämäläinen esitteli opetuspäällikkö Kati Heikkilälle uusia hallinnon tiloja. Opettajainhuoneesta on jatkossa hyvät näkymät koulun piha-alueelle.

Rehtori Hanna Hämäläinen totesi koulun tontilla riittäneen vauhtia ja vipinää viime aikoina. Hän kertoi kokevansa suurta kiitollisuutta yhteistyön sujuvuudesta.

”On tärkeää, että koulun käyttäjät, eli oppilaat ja opettajat, ovat saaneet osallistua hankkeeseen suunnitteluvaiheesta alkaen.”

Hämäläisen mukaan rakennusväki on ollut hienosti mukana kouluarjessa. He ovat kuvanneet letkajenkkaa koulun katolta ja tehneet esittelyvideoita koulun some-kanaviin, osallistuneet aamupaloille ja jopa eukonkantokisoihin.

”Olette tärkeä osa yhteisöämme tämän projektin ajan. Urakoitsijan viikkotiedotteet ovat saaneet kiitosta myös huoltajilta, sillä kuvien kautta pääsee kurkkaamaan, miten työt etenevät.”

Hämäläinen korosti, ettei Mouhijärvelle rakenneta mitä tahansa pytinkiä, vaan koko kylän kokoontumispaikkaa ja koko pohjoisen pallonpuoliskon parasta koulua.

”Tehkää hanke loppuun asti niin, että voitte olla siitä ylpeitä vielä vuosien päästä. Me odotamme jo malttamattomasti ensi marraskuuta ja pääsyä ajanmukaisiin ja laadukkaisiin koulutiloihin.”

Kaupungin tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi, urakoitsijan vastaava työnjohtaja Jarno Valkama ja kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg uudisosan toisessa kerroksessa, jonne tulee luokkatilojen lisäksi hallintoa ja opiskeluhuoltoa.

Sastamalan kaupungin tekninen johtaja Kimmo Toukoniemi muisteli, miten epävarmassa tilanteessa hanketta lähdettiin viemään eteenpäin. Ukrainan sota mullisti alkuun materiaalimarkkinoita ja hinnoissa oli suurta vaihtelevuutta.

Yhteiskoulun uudistaminen on Sastamalan kaupungin ensimmäinen projektinjohtourakka-mallilla toteutettu hanke.

”Se osoittautui oivalliseksi ratkaisuksi. Pelätyt riskit eivät toteutuneet. Taantuma ei nostanut hintoja tappiin ja työlle on ollut tekijöitä. Yhteisenä tavoitteena urakoitsijan kanssa meillä on tehdä hyvä koulu. Olen todella tyytyväinen”, Tuokoniemi sanoi.

Toukoniemi mainitsi urakoitsijan omaavan pitkät perinteet alalla. Reilu tekeminen ja hyvä meininki näkyy työmaalla.

”Kiitos työntekijöille, rakennusalan ammattilaisille. Ilman teitä työnjälki ei olisi tällaista. Katson luottavaisin mielin tulevaisuuteen, kun tiedän, että Pehulaakin lähdetään tekemään pitkälti tällä samalla porukalla.”

Hämeenkyröläisen Rakennustoimisto Pekka Kynnöksen toimitusjohtaja Katri Kynnös-Rajamäki vastasi omassa puheenvuorossaan kaupungin kehuihin:

”Kun on vauhtiin päästy, niin mitä sitä himmailemaan. Pehulassa jatketaan lähes samalla porukalla.”

Kynnös-Rajamäki avasi näkemystään koulurakentamisesta: ”Se ei ole vain betonielementtejä, teräspalkkeja ja kipsiseiniä. Rakennus on innostava koti oppimiselle ja kasvulle. Paikka, jossa muotoutuvat monien alojen tulevaisuuden osaajat.”

Koulun vanhaa ja uutta rakennuskantaa yhdistävä nivelosakin on uudistunut. Valoa tilaan tuovat nyt näyttävät ikkunaseinät.

Mouhijärven yhteiskoulun uudistaminen

Kustannukset 10,5 miljoonaa euroa. Se jakautuu niin, että vanhan osan purku-urakkaan meni noin 280 000 euroa, väistötiloihin 876 000 euroa ja uuden rakentamiseen menee runsaat 9 miljoonaa euroa.

Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa toteutettiin tilaelementtiratkaisuna tarvittavat väistötilat koulun viereiselle, Uotsolantien toisella puolella olevalle tontille. Lisäksi rakennettiin uusi IV-konehuone koulun keskiosaan. Sinne tehtiin myös vesikattomuutoksia. Samassa yhteydessä tasakatto muutettiin harjakatoksi.

Toinen vaihe alkoi koulun vanhan osan purkamisella ja jatkui uudisosan rakentamisella. Rakennuksen itäpuoleiset osat, sisältäen muun muassa liikuntasalin, hallinto- ja luokkatiloja, menivät kokonaan uusiksi.

Viimeisessä vaiheessa koulun uudisosan valmistuttua, puretaan väistötilat ja ennallistetaan urheilukentän alue sekä asennetaan pelikaukalo.

Koulun tilaratkaisut tukevat opetuksen pedagogista kehittämistä ja oppilaiden aktiivista osallistumista. Pääpaino on muunneltavuudessa, monikäyttöisyydessä ja toiminnallisuudessa.

Tavoitteena on huomioida oppilaiden yksilölliset tarpeet, eri oppiaineiden erityisvaatimukset ja ryhmien jakamismahdollisuudet koko koulupäivän ajan.

Mouhijärven yhteiskoulussa on noin 320 oppilasta. Koko yläkoulun, eli noin 130 oppilaan, opetus on väistötiloissa ensi marraskuuhun asti. Alakoulun väki on ollut rakentamisen ajan pääkoulun toisessa, uudemmassa osassa.

Toiseen kerrokseen johtavien portaiden alla on yllätys, näyttää Jarno Valkama. Nimittäin oppilaiden toivoma lukusoppi. Se kalustetaan aikanaan muun muassa säkkituoleilla.
Nämä portaat johtavat uudisosan toiseen kerrokseen.
Nämä toisen kerroksen luokkatilat ovat lähitulevaisuudessa pienryhmien käytössä.
Toisen kerroksen wc-tiloissa on vihreää laattapintaa. Samaa vihreänsävyä tulee myös käytävän lattiaan.
Rakentaminen edistyy vaiheittain. Tilat on erotettu toisistaan muovisuluilla, jotta rakennuspöly ei kulkeudu ympäriinsä.
Teknisentyön tilat täyttävät nykyajan vaatimukset. Jousirankakatto vaimentaa ääntä. Metallityölle, hitsaus- ja kuumakäsittelyhommille sekä puuntyöstölle on oma tilansa. Lisäksi konesaliin sijoittuu sirkkeli ja sorvi. Varastotila on erikseen ja käsityön kanssa on jaettu suunnittelutila. Kaikkiin tiloihin näkee opettajan valvova silmä omasta ”kopistaan”.
Vanhan ja uuden osan rajalla. Vasemmalla näkyy seinällä viimekeväisiä tulppaaneja.
Ulkopuolelta vanha ja uusi osa (vasemmalla) istuvat hyvin yhteen.
Tältä Mouhijärven yhteiskoulun uudisosa näyttää ulkoapäin Uotsolantieltä.
Harjannostajaisissa oli puheiden, hernekeiton ja työmaakierroksen lisäksi tarjolla huumoria. Rakennustöiden yhteydessä on tehty monenmoisia löytöjä: muun muassa pannuhuoneeseen piilotettu entinen rehtori.