Alueviesti uutisoi 27. maaliskuuta Huittisten ABC-liikenneaseman lähellä kulkeneesta sudesta. Hieman puoli seitsemän jälkeen aamulla liikkeellä ollut Markus Tuominen havaitsi tuolloin suden jolkottelemassa huoltoaseman pihalla.
Tuominen lähti seuraamaan eläintä ja ilmoitti väärään paikkaan eksyneestä sudesta poliisille. Lounais-Suomen poliisista vahvistetun tiedon mukaan poliisi sai ilmoituksen ABC:n pihassa olevasta sudesta samaisena aamuna kello 6.46.
Poliisin kanssa suoraan yhteydessä ollut Tuominen oli ymmärtänyt poliisin epäilevän eläimen olevan sama, joka oli viikkoa aiemmin liikkunut Kokemäen keskustan tuntumassa. Eläimen käytöstä Tuominen kuvaili hölmistyneeksi.
Sosiaalisessa mediassa levinneiden kuvien ja videoiden perusteella susi liikkui saman aamun aikana useammassa pihassa Mommolan alueella.
Lisäksi poliisipartio teki samana iltana kello 22.44 susihavainnon Huittisissa Tampereentiellä.
Lounais-Suomen poliisin mukaan näistä havainnoista on informoitu suurpetoyhdysmiestä.
Havaintoja eri puolilta Huittista
Tämän tapauksen jälkeen susihavaintoja on alkanut ilmaantua ympäri Huittista kuin sieniä sateella.
Esimerkiksi Facebookin keskustelukanavissa susihavaintoja on ilmoitettu viime viikonlopun ja alkuviikon aikana niin Nanhialta, Raskalasta, Kallontien sillalta, Palojoelta, Korvenkylästä kuin Pappilanniemestäkin. Kallontien ja Pappilanniemen havainnot ovat läheltä keskustaa, Korvenkylässä ja Palojoella sudet on nähty pihoissa.
Kallontien sillan havainto on tehty maanantaina juuri ennen aamuyhdeksää, Palojoen samana päivänä juuri ennen aamukymmentä, välimatkaa paikoilla on kymmenkunta kilometriä.
Maanantaina keskellä päivää korvenkyläläisen talon pihapiirissä jolkotellut susi ei Alueviestin lukijan mukaan pelännyt tai arastellut ihmistä ollenkaan.
”Susi päästi ihmisen lähelle, eikä käytös ollut mitenkään arkaa tai uhkaavaa.”
Petoyhdyshenkilö peräänkuuluttaa virallisia havaintoja
Ala-Satakunnan riistanhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja, petoyhdyshenkilö Matti Kylä-Markulaa viralliset tiedot havainnoista eivät ole tavoittaneet, vaikka sosiaalisen median kanavista hänkin on tilannetta seurannut.
”Ilmeisesti näistä havainnoista ei ole ilmoitettu hätäkeskukseen, sillä silloin tiedon pitäisi tulla sitä kautta myös petoyhdyshenkilölle.”
Kylä-Markula korostaakin, ettei sosiaalinen media ole oikea paikka susihavainnoille, vaan kaikista suurpetohavainnoista tulisi aina ilmoittaa ainakin petoyhdyshenkilölle.
”Sellaisessa tilanteessa, että susi on piha-alueella tai käyttäytyy uhkaavasti, ainut oikea tapa toimia on puhelinsoitto hätäkeskukseen. Sen lisäksi voi vielä erikseen ottaa yhteyttä petoyhdyshenkilöön, joka käy paikalla tarkistamassa jäljet, mikäli sellaisia löytyy”, Kylä-Markula ohjeistaa.
Mikäli suden näkee pellolla tai kauempana asutuksesta, riittää yhteydenotto petoyhdyshenkilöön. Tällaisetkin havainnot tulee kuitenkin aina ilmoittaa.
”Silloin havainto saadaan lisättyä Tassu-järjestelmään”, Kylä-Markula perustelee.
Alueviesti yritti tavoittaa poliisia kommentoimaan viimeisimpiä susihavaintoja. Lounais-Suomen poliisi lupasi palata asiaan, mutta tarkempia tietoja ei ehditty saada ennen lehden lähtöä painoon.