”Nyt voidaan ottaa käsijarru pois päältä” – Sastamalassa kehitetty Special Rescue -toiminta laajenee maakunnalliseksi

Special Rescue-ryhmän harjoitukset sujuivat tämän viikon maanantaina hyvässä hengessä ja mainiossa säässä. Kuva: Illon VPK.

Illon vapaapalokunnan päällikkö Markku Salminen työskentelee päätyökseen vammaisten parissa.

Tämä yhtälö synnytti reilut kolme vuotta sitten idean, joka oli lähtölaukaus merkittävälle ja ainutlaatuiselle pioneerihankkeelle. Käynnistyi erityistä tukea tarvitsevien aikuisten palokuntatoiminta eli Special Rescue.

Toimintaa alettiin järjestämään Pirkanmaan pelastuslaitoksen sopimuspalokunnassa Illon VPK:ssa.

Toiminnasta tuli heti suosittua – ja Markku Salminen lähti viemään asioita eteenpäin hankkeen projektipäällikkönä.

”Kaksi uutta ryhmää käynnistettiin tämän vuoden tammikuussa”, kertoo Salminen.

”Haimme hankkeelle viime syksynä EU-rahoitusta, ja sieltä näytettiin vihreää valoa – mutta mitään varmaa sieltä ei voitu silloin vielä luvata. Omalla riskillä ja yksityisellä rahoituksella hanketta on viety eteenpäin.”

”Spessulaiset” saivat toukokuussa iloisia uutisia.

”Meille myönnettiin ELY:ltä hankerahoitus toiminnan kehittämiseen ja laajentamiseen. Kunnianhimoinen tavoitteemme on se, että kaikkiaan seitsemän ryhmää saataisiin kasaan”, Salminen paljastaa.

Special Rescue-hanke on maakunnallinen.

”Tämä on Pirkanmaan maakunnan kokoinen hanke, jota VPK hallinnoi ja jonka kumppanina toimii Pirkanmaan pelastuslaitos”, linjaa Salminen.

”Talkootyötä tehdään paljon. Pelastuslaitos lupasi lahjoittaa kaikille uusille mukaan tuleville sammutusvarusteet.”

Special Rescue-toiminta on vakiintunut omaksi osastokseen palokuntayhdistyksessä sekä osaksi toiminnassa mukana olevaa Sastamalan Opistoa.

Ryhmien kaikki osallistujat ovat lievästi kehitysvammaisia tai erityistä tukea tarvitsevia – kuten erilaisia neuropsykiatrisia haasteita omaavia henkilöitä.

”Kehitysvammaiset nähdään usein palvelun käyttäjinä ja toiminnan kohteina”, tietää Salminen.

Special Rescue-toiminnassa on toisin – he ovat itse aktiivisia tekijöitä ja kokijoita.

”Hankkeen tavoitteena on edesauttaa osallisuuden kokemusta. Lisäksi turvataitojen opettaminen erityisryhmille on tärkeä osa kaikille yhteisiä kansalaistaitoja”, Salminen perustelee.

Pirkanmaan hyvinvointialueen alueella on kaikkiaan 63 paloasemaa, joista kuuteen on tavoitteena aloittaa Special Rescue toiminta hankkeen aikana sekä vakiinnuttaa toiminta osaksi suomalaista koulutusjärjestelmää.

Tavoitteisiin lukeutuu myös lisätä toiminnan tietoisuutta kansallisesti ja kansainvälisesti. Hanke on kaksivuotinen.