Sastamala-seikkailu kannustaa perheitä ulos ja liikkumaan – kohteiden monipuolisuus yllätti jopa ikänsä paikkakunnalla asuneen

Satu Rautanen yllättyi itsekin Sastamalan monipuolisesta liikunta- ja retkeilypaikkatarjonnasta. Kuvan Kaalisaari on yksi liikuntaseikkailun kohteista.

Kuinka monta porrasta on Halmesmäen kuntoportaissa? Tiedätkö missä leikkipuistossa on jättisuuri leppäkerttu tai trampoliini? Entä missä sijaitsee Pirunluolan suuaukko?

Paikallistietouttaan voi lisätä lähtemällä seikkailuun. Nimittäin Sastamala-seikkailuun. Uusi koko perheen sivusto karttoineen innostaa tutustumaan paikkakunnan monipuolisiin liikuntamahdollisuuksiin.

”Karttaan otettiin 15 kohdetta ympäri Sastamalaa, ja nettisivuston kautta on tarjolla yli 100 vinkkiä ulkona liikkumiseen”, kertoo varhaiskasvatuksen hankekoordinaattori Satu Rautanen.

Esitteitä on jaossa kirjastoissa, Pukstaavissa, Jaatsilla, Herra Hakkaraisen talossa, Vinkin vapaa-aikakeskuksessa ja sitä jaetaan myös varhaiskasvatuksen piirissä olevien koteihin, esikoululaisille ja alakoulujen kevätjuhlissa.

”Tarkoitus on saada lapset ja perheet liikkumaan ja tekemään yhdessä. Kovinkaan moni ei tiedä, miten monipuolisesti meillä on erilaisia liikuntapaikkoja, leikkipuistoja ja retkeilykohteita tarjolla”, Rautanen sanoo.

Vaikka Rautanen on asunut ikänsä paikkakunnalla, tuli Sastamala hankkeen myötä uudella tavalla tutuksi. Hän myöntää yllättyneensä useamman kerran itsekin.

”Karkun Riihipuisto oli minulle todellinen ahaa-elämys. Olin ihan että mikä upea paikka täällä on. Riihipuisto on aarre.”

Sastamala-seikkailun kohteet ovat Anolanpuisto, Halmesmäki, Hirvipuisto, Honkolan liikuntapuisto, Kaalisaari, Kiikan liikuntapuisto, Kulttuuritalo Jaatsi, Pirulanvuoren näkötorni, Pirunvuoren kivilinna, Pukstaavi, Riihipuisto, Ritajärvi, Rusun reitti, Suodenniemen leikkipuisto, Uotsolan leikkipuisto. Kartta on Anu-Riikka Lampisen käsialaa.

Aineksia Sastamala-seikkailuun antoi perheille tehty kysely, jossa kartoitettiin missä paikoissa ympäri Sastamalaa perheet tykkäävät yhdessä liikkua. Näitä vastauksia hyödynnettiin seikkailun kohteiden valinnassa.

”Saimme osallistettua lapsia ja perheitä. Sastamala-seikkailu on isolla porukalla tehty ja siinä on huomioitu monta eri näkökulmaa”, hän lisää.

Rautasen mukaan onnistunut lopputulos syntyi kaupungin organisaation eri toimijoiden yhteistyönä, varhaiskasvatuksen ja liikuntapalveluiden lisäksi kulttuuripalveluilla ja yhdyskuntatekniikalla oli lusikkansa sopassa. Graafista osaamista ja viestintääkin tarvittiin.

Rautasen mukaan Sastamala-seikkailu on hyvä esimerkki projektista, josta jää paljon hyvää konkretiaa elämään ja olemaan.

Mikä nimeksi eskareiden ideoimalle hahmolle?

Toiminta myös laajenee ja sitä on helppo jatkossa kehittää. Tulossa on vinkkejä myös talviseen ulkoiluun, eli seikkailemaan kannustetaan kaikkina vuodenaikoina. Pukstaavin mysteerikerhoissa jokainen kohde saa vielä omat runot Kirsi Kunnaksen 100-vuotisjuhlavuoden merkeissä.

Yhteistyö Vammalan Retkeilijöiden kanssa tuo Suomen Ladun Metsämörri-toimintaa osaksi kokonaisuutta.
Sastamala-seikkailu saa myös oman hahmon. Sen suunnitteluun ovat osallistuneet esikoululaiset.

”Eskarit piirsivät erilaisia hahmoja ja miettivät millainen tyyppi voisi olla kyseessä. Kävimme aineistoa läpi, ja sieltä nousi selvästi tiettyjä piirteitä esiin. Näiden pohjalta graafikko Anu-Riikka Lampinen sen toteutti”, Rautanen kertoo.

Hahmo julkistetaan pääkirjastossa 17. toukokuuta. Samalla aukeaa näyttely, joka paljastaa mikä lapsiperheiden mielestä on parasta Sastamalassa. Näyttelyssä voi antaa nimiehdotuksia seikkailija-hahmolle.

”Kaikki porukalla ulkoilemaan”, kannustaa Satu Rautanen.

Liikkuva Sastamala:

  • Sastamala-seikkailu on osa varhaiskasvatuksen ja liikuntapalveluiden Leiki ja Liiku yhdessä Sastamala -hanketta.
  • Sastamala-seikkailuun on valittu 15 erilaista kohdetta, mukana on leikkipuistoja, luontokohteita, ulkoliikuntapaikkoja ja kulttuurikohteita. Tarjolla paljon vinkkejä perheiden yhdessä tekemiseen.
  • Sastamala-seikkailun sivulle pääset TÄSTÄ. Sivu löytyy kaupungin verkkosivuilta liikuntapalveluiden alta. Tai kirjoita Googleen: Sastamala-seikkailu.
  • Lasten ja nuorten liikunnan lisäämiseen on kiinnitetty huomiota myös valtakunnallisesti. Liikunnan määrää on Sastamalankin varhaiskasvatuksessa ja kouluissa lisätty.
  • Sastamalassa perheille on ollut maksuttomia liikuntasalivuoroja. Niitä on tarjolla jälleen syksyllä.
  • Lisäksi Harrastamisen Suomen mallin kerhot tarjoavat kouluilla maksuttomia harrastuksia.
  • Liikkuvat yläkoulut -hanke toi puolestaan aktiviteetteja ja toimintaa kaikille Sastamalan kolmelle yläkoululle.