Asutuksen lähellä liikkunut susi lopetettiin Sastamalassa – ”Ei osoittanut ihmisarkuutta”

Susi oli valtatiellä 12 ilmeisesti ketunraadon houkuttelemana. Kuva: Harri Lampinen.

Sisä-Suomen poliisi antoi lopetusmääräyksen Sastamalassa toistuvasti asutuksen läheisyydessä liikkuneelle sudelle, jonka karkotusyritykset eivät olleet onnistuneet. Poliisin mukaan susi ei osoittanut ihmisarkuutta ja se aiheutti vaaraa ihmisten hengelle ja terveydelle.

Susi lopetettiin myöhään sunnuntai-iltana 16. kesäkuuta Tyrväänkyläntiellä sen pyrkiessä talojen läheisyyteen.

Lopetuksen teki SRVA-toimija poliisin antamaan lopetusmääräykseen perustuen. Lopetus tehtiin asutuksen liepeillä.

Poliisi toimittaa eläimen ruhon riistantutkimusta tekevälle tutkimuslaitokselle Ruokavirastolle Ouluun.

Havaintoja kuukausien ajalta, karkotus ei tuottanut tulosta

Sudesta oli tehty karkottamispäätös alun perin huhtikuun puolessa välissä sen jälkeen, kun ihmisarkuutensa menettäneestä eläimestä oli tullut poliisille hätäkeskuksen kautta lukuisia hälytystehtäviä edeltävien viikkojen aikana.

Poliisille tulleiden ilmoitusten mukaan susi oli valoisana aikana nähty kulkemassa taajama-alueella talojen pihoissa sekä eläintilalla. Lisäksi sudesta oli havaintoja paikallisen koulun pihasta ja lasten koulumatkan varrelta.

Paikallisen riistanhoitoyhdistyksen SRVA-toimijat tekivät sudelle kaksi karkotusyritystä kevään aikana, mutta niidenkin jälkeenkin siitä tuli poliisille runsaasti uusia ilmoituksia asutusalueelta. Niiden mukaan eläin oli kulkenut aivan talojen pihoilla ja ihmisten läheisyydessä.

Poliisin toimivaltuuden perustana eläimen lopettamispäätöksessä on poliisilain 2 luvun 16 §, jonka mukaan poliisimiehellä on oikeus ottaa kiinni ja viimesijaisena keinona lopettaa eläin, joka aiheuttaa vaaraa ihmisen hengelle tai terveydelle tai huomattavaa vahinkoa omaisuudelle taikka vakavasti vaarantaa liikennettä. Poliisilaissa säädetyn vähemmän haitan periaate koskee myös eläimiin kohdistuvia toimenpiteitä, joten eläimen lopettamisen on viimesijainen keino. Päätös perustuu poliisin tapauskohtaiseen kokonaisarvioon, jonka perusteella lievempiä keinoja asian ratkaisemiseen ei ollut.

Jätä kommentti