Mansikat etuajassa, uudet perunat myöhässä – Viljelijä ennakoi mansikan pääsatokauden alkavan pian juhannuksen jälkeen

K-supermarket Lautturin edessä Mansikkatila Viljasen mansikoita ja perunoita myyvä Ilona Koivuranta kertoi, että kauppa on käynyt vilkkaana.

Juhannuksen ruokapöydän kruunaavat monessa kodissa tai mökillä uudet perunat ja mansikat. Kokemäen Risteellä sijaitsevan Mansikkatila Viljasen Marko Viljanen lupaa, että molempia herkkuja on saatavilla tulevaksi viikonvaihteeksi.

”Mansikan kypsyminen on tällä hetkellä pari viikkoa edellä sellaisesta normaalista aikataulusta. Tämä on selkeästi toukokuun hellejakson ansiota”, Viljanen kertoo.

Viime viikkoina ilmat ovat viilentyneet, mikä on mansikanviljelijän näkökulmasta hyvä asia. Sen sijaan vesisateet saisivat jäädä vähän vähemmälle.

”Kun vettä tulee kohtuullisessa määrin, se on hyvä, mutta nyt sitä on paikoitellen tullut jo vähän liikaakin. Mitään suurempia murheita ei vielä ole aiheutunut, mutta määrätyt lajikkeet ovat vähän arempia liialliselle kosteudelle”, Viljanen kertoo.

Tulevilta viikoilta Viljanen toivoo pariakymmentä lämpöastetta. Silloin mansikat kypsyisivät tasaisesti.

”Liian kova kuumuus ei sovi mansikoille, eikä itsellenikään. Mukavampi olisi touhuta sellaisessa sopivan lämpimässä säässä, helleputki saa mansikatkin kypsymään kaikki kerralla.”

Hintataso samassa kuin viime kesänä

Kojuista myydään vielä varhaislajikkeita, mutta Viljanen uskoo pääsatokauden käynnistyvän pian juhannuksen jälkeen.

”Tilannetta kannattaa tiedustella suoraan myyntikojulta, siellä on aina ajantasainen tieto. Tilannetta on vaikea ennustaa etukäteen, sillä sää vaikuttaa kypsymiseen niin paljon.”

Talven varalle säilöttävät mansikat kannattaa Viljasen mukaan ostaa ehdottomasti pääsatokauden aikana.

”Toki viljelyksessä on myös myöhäisempiä lajikkeita, mutta yleensä hinta on parhaiten kohdillaan pääsatokauden aikana ja silloin myynnissä on lajikkeita, jotka soveltuvat parhaiten pakastamiseen”, hän neuvoo.

Keskimäärin mansikka ja peruna tulevat tänä kesänä olemaan samassa hintatasossa kuin viime vuonna.

”Kustannusten nousu tuo tietysti painetta siihen, että sen pitäisi näkyä myös hinnoissa, mutta hintojen muodostumisessa on niin monta tekijää, että varsin samassa hintatasossa mennään, mitä viime vuonna.”

Haasteellinen kevät perunalle

Perunan osalta kevät oli poikkeuksellisen haasteellinen. Uudet perunat ovat saman verran myöhässä, mitä mansikat aikaisessa.

”Loppukevät ja alkukesä olivat kylmiä ja perunoita kylvettiin lumisateessa.”

Kylvöjen myöhästymisen suora seuraus on se, että pottuja saadaan pellosta tavallista myöhemmin.

”Nyt niitä on myynnissä jo mukavasti, mutta hiukan myöhemmin satoa alettiin tänä vuonna saada edellisiin vuosiin verrattuna”, Viljanen toteaa.