Huomenna torstaina Huittisissa järjestettävässä NuoriAreenassa keskustellaan otsikoilla Menkää töihin! ja Saanko minä olla minä?

Työvalmentaja Maikki Helminen ja työllisyyskoordinaattori Sari Laakso kävivät hakemassa ideoita SuomiAreenasta Huittisissa järjestettävään NuoriAreenaan.

Huittisten elämystorilla järjestetään huomenna torstaina aivan uusi, nuorille suunnattu tapahtuma.

Tällä viikolla Porissa järjestettävän SuomiAreenan pohjalta ideoitua tapahtumaa on suunniteltu keväästä lähtien.

”Ajatus NuoriAreenaan lähti siitä, kun sisällytimme viime keväänä etsivän nuorisotyön ja nuorten työpajan verkostotapaamiseen ensimmäistä kertaa paneelikeskustelun. Mitä nuorille kuuluu? -paneelikeskustelussa keskusteltiin ajankohtaisista aiheista nuorten hyvinvoinnin ympärillä”, Nuorten työpaja Mediaverstaan työvalmentaja Maikki Helminen kertoo.

Huittisissa nuorten kanssa työskentelevän verkoston tapaamisiin osallistuvien toimijoiden keskuudessa syntyi halu järjestää keskustelutilaisuus isommassa mittakaavassa ja kaikille avoimena.

”SuomiAreenan innoittamina löimme päivämäärän samalle viikolle kuin Porissa. Eli tämä on vähän kuin jatkoa verkostotapaamiselle”, Helminen sanoo.

Nuorella pitää olla mahdollisuus loistaa

Huittisten torilla keskustellaan kello 17 alkaen otsikolla Menkää töihin! ja tuntia myöhemmin aiheesta Saanko minä olla minä?

Helminen kertoo, että nuorten työllistyminen valikoitui ensimmäiseksi aiheeksi nopeasti, sillä asia on ollut vahvasti esillä viime aikoina.

”On nuoria joille urapolku selkeä, ja niitä joille ei ole. Monella nuorella on todellisia haasteita löytää oma ura- ja koulutuspolkunsa. Myös nuorten työidentiteetti on muuttunut, kuten myös monet ammatit ja työnhakutavat. Haluamme nostaa erityisesti esille, että jokaisella nuorella pitää olla mahdollisuus loistaa, onnistua ja olla hyvä omassa työssään”, työllisyyskoordinaattori Sari Laakso sanoo.

Aiheesta ovat keskustelemassa Huittisten 4H-yhdistyksen toiminnanjohtaja Maria Kankaanranta, Huittisten nuorisovaltuuston entinen jäsen Aino Kylälehtonen, Rauman kaupungin työvoimapäällikkö ja Etelä-Satakunnan työllisyysalueen valmistelija Teemu Niemelä ja Huittisten kaupungin elinvoimajohtaja Riikka Peippo.

”Toiseen keskusteluun halusimme teemaksi sen, miten yhteisöllisyydellä tuetaan nuorten hyvinvointia yhteiskunnassamme ja miten eri yhteisöissä hyväksytään ja suvaitaan erilaisuutta. Tässäkin pidämme erityisen tärkeänä keskustelua siitä, miten mahdollistetaan jokaiselle nuorelle kokemus siitä, että saa olla oma itsensä ja tulla hyväksytyksi juuri sellaisena kuin on”, Helminen kertoo.

”On paljon tilanteita, joissa yksilö kokee ulkopuolisuutta ja yksinäisyyttä ja tämä korostuu erityisesti juuri nuorilla. Saanko minä olla minä? -paneeli käsittelee siis yhteisöllisyyden merkitystä ja erilaisuuden hyväksymistä”, Laakso jatkaa.

Toisessa keskustelussa mukana ovat fitness-urheilija Nea Isotalo, hyvinvointivaliokunnan puheenjohtaja Katja Leino-Murtojärvi, MIELI Tukitalo mielenterveys ry:n toiminnanjohtaja Ari Tiensuu, Huittisten nuorisovaltuuston entinen puheenjohtaja Jonna Toivonen ja Huittisten kaupungin etsivä nuorisotyöntekijä Mika Trofast.
Molempien keskusteluiden vetäjänä toimii Huittisten nuorisovaltuuston jäsen Veera Vartia.

Paljon matalan kynnyksen toimintaa nuorille

Helminen kertoo, että nuorisopalvelut kohtaa päivittäin työssään nuoria, jotka kokevat yksinäisyyttä ja yhteisöön kuulumattomuutta

”Perusnuorisotyön, etsivän nuorisotyön ja nuorten työpajan palvelut ovat monelle nuorelle päivän ainoa sosiaalinen kontakti”, hän tietää.

Nuorisopalvelut järjestävät paljon matalan kynnyksen toimintaa ja erilaisia ryhmiä, joihin kaikki nuoret ovat tervetulleita. Helmisen mukaan palaute on ollut pelkästään positiivista.

Helminen kertoo, että nuoret on otettu aktiivisesti mukaan myös NuoriAreenan suunnitteluun ja toteutukseen. Tästä hyvänä esimerkkinä tapahtuman markkinointimateriaalit, jotka on toteutettu nuorten työpaja Mediaverstaalla. Lisäksi vaikuttajaryhmän nuoret ovat mukana tekemässä ja jakamassa popcornia nuorisopalveluiden pisteellä NuoriAreenan minimessualueella.