Antti Virta teki erityisen lintuhavainnon Sastamalassa – ”Suomessa harvinainen mutta säännöllinen harhailija”

Mustaotsalepinkäinen kuusen latvassa Sastamalan Kiikassa. Se on lepinkäisten suvun varpuslintu ja kooltaan noin 20 senttiä pitkä. Hyvänä tuntomerkkinä voi pitää silmien yli menevää musta ”naamiota”. Kuva: Antti Virta.

Sastamalalainen Antti Virta teki viime perjantaina harvinaislaatuisemman lintubongauksen.

Pirkanmaan lintutieteellisessä yhdistyksessä vaikuttava Virta tietää keskikesän lämpimien ilmavirtausten tuovan tänne toisinaan  idän ja kaakon suunnalta harvinaisia siivekkäitä.

”Lähdin aamulla retkelle Liekoveden ja Kokemäenjoen lintupaikoille. Skannailin peltoja ja ojan varsia etenkin lepinkäiset mielessäni. Muutto on vasta aluillaan ja lintuja oli aika vähän näkyvillä”, Virta kertoo.

Hiukan ennen aamuyhdeksää Virran kiikareihin osui Kiikan Maijalassa muutaman sadan metrin päässä kuusen latvassa lintu, joka vaati lähempää tarkastelua. Hän pysäytti auton ja kaivoi kaukoputken esiin.

”Lintu osoittautui pieneksi lepinkäislajiksi. Suomessa pesii kaksi lajia lepinkäisiä – iso- ja pikkulepinkäisiä – ja näistä pikkulepinkäinen tuli linnusta ensin mieleen, pienen kokonsa vuoksi”, Virta selvittää.

Hetken päästä lintu lennähti ja palasi takaisin kuuseen, jolloin Virta näki linnulla valkeat siipilaikut, jotka rajasivat pikkulepinkäisenkin laskuista.

”Lintu olikin harvinainen mustaotsalepinkäinen!”

Kuvien toivossa Virta lähestyi kuusta pellolle vievää traktoriuraa pitkin. Hän sai kuin saikin napattua määritykseen kelpaavia kuvia putken läpi ja tiedotti linnusta muille bongareille. Lintuharrastajissa asia herätti innostusta, ja Sastamalaan tultiin tapauksen vuoksi pääkaupunkiseutua myöten.

Havainto oli tiettävästi kautta aikain ensimmäinen laatuaan Sastamalasta. Virran mukaan mustaotsalepinkäistä oli kuitenkin osattu odottaa, sillä lajia on havaittu ympäryskunnissa.

”Suomessa laji on harvinainen mutta säännöllinen harhailija. Niitä havaitaan maassamme vuosittain puolen kymmentä. Pirkanmaalla laji on havaittu 18 kertaa.”

Virran mukaan mustaotsalepinkäinen pesii Välimeren pohjoisosista ja Itä-Euroopasta Kazakstanin aroille saakka. Laji viihtyy avo- ja viljelysmailla hyönteisiä pyytäen. Lajin maailmankanta on taantunut tehomaatalouden vaikutuksesta.

Mustaotsalepinkäinen havaittiin tässä ympäristössä Kiikan Maijalassa. Kuva: Antti Virta.
Mustaotsalepinkäinen viihtyi Kiikassa muuallakin kuin kuusessa. Kuva: Antti Virta.

Alueviesti kertoi paikkakunnalla tehdyistä mustaotsalepinkäishavainnoista verkkosivuillaan lauantaina. Poistimme julkaisun, koska siinä oli vääränlainen kuva. Eksaktimpaa tietoa saimme maanantaina Antti Virralta.

Jätä kommentti