Tanssistudio Minna Koski on opettanut ihmisiä tanssimaan pian 35 vuotta – ”En kyllästy tanssiin koskaan”

Minna Koski-Orpanalle tanssi on aina merkinnyt paljon. Kuva: Anne Heikkilä

Balettitanssi kiinnosti Minna Koski-Orpanaa jo lapsena.

”Muistan, kuinka kuusivuotiaana liihottelin pihanurmikolla pitsiverhoihin kääriytyneenä, ja kuvittelin olevani ballerina”, hän naurahtaa.

”Olisin jo viisivuotiaana halunnut balettiin, mutta kotona ei innostuttu siitä. Yläasteella aloin käymään tanssitunneilla. Aloitin jazztanssin Sini Virtasen tanssikoulussa”, Koski-Orpana muistelee.

”Ja kun Katariina Uurto aloitti tanssikoulun, siirryin sinne, ja siellä kävinkin todella kauan. Siinä tuli sitten jo balettikin mukaan kuvioihin.”
Tanssi kuljetti lahjakkaan Minna Koski-Orpanan esiintymään ja kilpailemaan ulkomaita myöten. Opettajuus astui elämää puolivahingossa.

”Katariina Uurto pyysi minua sijaisekseen omaan kouluunsa. Opettaminen tuntui omalta jutulta.”
Ja tuli aika, kun tanssija perusti aivan oman tanssikoulun ensin Punkalaitumelle, sittemmin toiminta siirtyi Vammalaan.

Koulu on toiminut menestyksekkäästi jo pitkään – syyskuussa Tanssistudio Minna Koski täyttää nimittäin jo peräti 35 vuotta.
Innostus on säilynyt edelleen, ja se näkyy myös Koski-Orpanan tavassa opettaa.”En kyllästy tanssiin koskaan.”

Tanssiharjoitukset menossa tanssistudion salissa. Kuva: Tanssistudio Minna Koski

Tanssi on hyvä ja monipuolinen liikuntamuoto, jonka voi aloittaa missä iässä tahansa.

”Täällä käy eri kuntoisia, ikäisiä ja kokoisia ihmisiä”, Minna Koski-Orpana kertoo. Hän haluaa heti kärkeen romuttaa sitkeän mielikuvan siitä, että balettitanssi olisi pelkkää vaaleanpunaisessa tyllihameessa liitelyä.

”Minulta on esimerkiksi kysytty, tarvitseeko pystyä spagaatiin, jos aikoo tulla balettitunnille. Ei todellakaan tarvitse. Jokaisen lähtötaso huomioidaan ja balettiakin voi kokeilla kuka tahansa.”

Erilaisista ryhmistä voi valita itselle sopivimman.

”Tanssia voi rohkeasti tulla kokeilemaan, uudet oppilaat voivat tulla yhdelle tunnille ihan vain saadakseen tuntumaa. Se ei sitouta vielä mihinkään, ja kokeilukerta on ilmainen”, Koski-Orpana huomauttaa. Hän haluaa pitää kynnyksen harrastuksen pariin mahdollisimman matalana.

”Ei myöskään tarvitse pelätä tulla tunneille, vaikka kokisi olevansa kömpelö tai rytmitajuton”, opettaja rohkaisee.

”Ryhmissä kannustetaan ja siellä on ihana dynamiikka.”

Tanssiakrossa yhdistyvät akrobatia ja tanssi. Kuva: Tanssistudio Minna Koski

Tanssistudiolla käy siis kaiken tasoisia harrastajia.

Oppilailla on myös mahdollisuus esiintyä näytöksissä, ja kilpailla – mutta tanssin voi pitää vain mukavana harrastuksenakin ilman sen kummempia tavoitteita.

” Tanssiminen tukee hyvin myös muita liikuntamuotoja, koska siinä tulee harjoiteltua kehonhallintaa. Muistan kun erään perheen tytöt kävivät täällä, ja heidän isänsä kertoi, että tanssista on ollut hyötyä lentopallossa.”

Syksyllä moni miettii uuden harrastuksen aloittamista. Voisiko tanssi olla kokeilemisen arvoinen liikuntamuoto? Valinnanvaraa löytyy.

”Minun tanssistudiossani on satubalettia, esibalettia, klassista balettia eri tasoryhmissä, aikuisbalettia, jazztanssia nuorille ja aikuisille, charleston sekä tanssiakro-ryhmät sekä esiintymisryhmä Danzare ja Danzare-junior”, luettelee Koski-Orpana.

”Lisäksi meillä aloittaa nyt syksyllä uusi ryhmä Tanssitimantit, joka on tarkoitettu 7-12-vuotiaille erityislapsille ja Sankarit, joka on tarkoitettu 5-8 vuotiaille pojille.”

Balettitanssijoita. Kuva: Tanssistudio Minna Koski
Ryhmissä on kannustava henki. Kuva: Tanssistudio Minna Koski
Balettitossut. Kuva: Tanssistudio Minna Koski
Kaiteen avulla harjoitellaan oikeita asentoja. Kuva: Anne Heikkilä

Jätä kommentti