Huittisissa juhlittiin SataKyliä – “Yhdessä pärjäämme tässä kovassa maailmassa”, muistutettiin Suontaustasta

Kyläpäivää isännöineet suontaustalaiset olivat laittaneet juhlan kunniaksi pöydän koreaksi.

Maakunnallista kyläpäivää vietettiin viime sunnuntaina Huittisten Risto Ryti-salissa.

Juhlat olivat tavallistakin suuremmat, sillä SataKylät ry täyttää tänä vuonna 25 vuotta ja Satakunnan Vuoden Kylä -kilpailu 30 vuotta.

Perinteiden mukaisesti juhla oli viime vuoden kyläksi valitun huittislaisen Suontaustan käsialaa. Juhlan myötä vuoden kylän titteli siirtyi seuraajalle, tämän vuoden kyläksi valitulle, Laviassa sijaitsevalle Riuttala-Mustajoelle.

Helena Manninen palasi vielä vuoden takaisiin tuntemuksiin ja kiitti Suontaustan saamaa tunnustusta.

“Valinnassa välittyivät ymmärrys ja rakkaus pieniä kyliä kohtaan. Suontaustassa on hyvin vähän asukkaita, eivätkä hekään kaikki edes kuulu kyläyhdistykseen. Silti tuomaristo näki monipuolisen ja sitkeän kylätoimintamme.”

Manninen nosti esille, että kylätoiminnassa välittyy ennen kaikkea tärkeä tekeminen lähimmäisen hyväksi, jotta jokaisella olisi turvallinen olo omalla kotikylällä.

“Yhdessä pärjäämme tässä kovassa maailmassa”, hän muistutti.

Syntymäpäiväsankari SataKylät sai Manniselta kiitosta tuesta ja kannustuksesta, jota niin Suontaustan kylälle, Huittisiin kuin koko Satakuntaan on riittänyt aina tarvittaessa.

“Neuvoja ja vinkkejä on aina tarjolla.”

Satakunnan Vuoden 2024 Kyläksi valittu Riuttala-Mustajoki oli saapunut Huittisiin monen kyläläisen voimin. SataKylien kyläasiamies Hanna Ruohola ja Satakuntaliiton Tapio Huhtanen ojensivat voittoshekin.

Huittislainen Paavo Törmälä on yksi SataKylien perustajajäsenistä, Satakylien puheenjohtajanakin Törmälä ennätti toimia yhteensä yhdeksän vuoden ajan.

SataKylien perustamisen taustalla oli Törmälän mukaan valmistautuminen EU-aikaan. Törmälä totesi Satakuntaliiton olleen vuosikymmeniä sitten kylätoiminnan edelläkävijä.

“Julkisella puolella on saanut tottua siihen, että koskaan ei tarjota lisää rahaa ja toivota, että sille keksittäisiin jotain uutta käyttöä. SataKylien taustalla oli ajatus, että kylien yhteisen yhdistyksen kautta olisi helpompi järjestää kehittämishankkeita ja saada niihin varoja ja opastusta”, Törmälä muisteli.

Menneiden vuosien aikana monenlaisia hankkeita on kehitetty ja toteutettu vapaaehtoispohjalta. Törmälä nosti esiin erityisen merkittävänä Kylätalous-hankkeen.

“Yhteistyö Satakuntaliiton ja eri kehittämisorganisaatioiden kanssa on toiminut aina hyvin”, Törmälä kiitteli.

Yhdistyksen toiminnan kannalta tärkeää on Törmälä mukaan ollut myös kyläasiamiehen palkkaaminen. Päätoiminen työntekijä on onnistunut niin innostamaan kyliä uusiin hankkeisiin kuin lisännyt tiedon kulkemista Kyläkirjeillä.

Eija Kanniston ideoima Vuoden Kylä -kilpailu on tarjonnut oivan ikkunan eri puolille Satakunnan kyliä.

“Itsekin olen ollut mukana tuomaristossa pari, kolme kertaa ja on ollut avartava kokemus nähdä, mitä missäkin kylässä tehdään”, Törmälä sanoi.

“Kun kylillä oikeasti kierretään, niin tutustutaan ihmisiin ja nähdään, mitä siellä saadaan aikaan”, kyläasiamies Hanna Ruoholakin iloitsi.