Sastamalan ensimmäisen monipalvelukeskuksen rakentaminen etenee – Mitä piilotettiin ”Keikyän helmen” perustuksiin muurattuun aikakapseliin?

Vilma Friimäellä ja Veeti Kinnarilla oli kunniatehtävä uuden koulunsa peruskiven muuraajina.

Pehulan koulun tontilla oli torstaina iltapäivällä juhlahetki, kun uuden monipalvelukeskuksen työmaalla suoritettiin peruskiven muuraus.

Runsaslukuisen yleisön seuratessa laastia saivat asetella heti kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jari Anderssonin jälkeen kolmannen luokan oppilaat Vilma Friimäki ja Veeti Kinnari. 

Uuden koulun tulevien käyttäjien jälkeen oli kiinteistössä työskentelevien koulunjohtaja Sanna Hinkkasen sekä Sastamalan läntiseen alueen varhaiskasvatusyksiköiden esimies Minna Laineenojan vuoro. Muurauskauhaan tarttuivat myös kasvatusjohtaja Pekka Kares ja teknisen lautakunnan puheenjohtaja, valtuutettu Lauri Tapio sekä pääurakoitsija Rakennustoimisto Pekka Kynnös Oy:n toimitusjohtaja Katri Kynnös-Rajamäki.

Peruskiveen piilotettiin aikakapseli, johon sujahti paikallisten lasten tekemiä piirustuksia. Koululaisten piirustukset kuvasivat lempiasioita kotikulmilta: riippusiltaa, onkimista, kauniita maisemia ja eläimiä. Tipulan ja Ulpun päiväkotien lapsilla oli vapaat kädet teostensa suhteen, ja ne toteutettiin nimikirjoituksia ja signeerauksia unohtamatta.

Lähikaupan työntekijöiden tippikiposta kapseliin päätyi euron kolikko. Koululaiset halusivat mukaan myös Fortnite-lautapelin hahmon sekä Prime-juomapullon.

Kapseliin meni mediatuotteista Alueviesti, Aamulehti ja Tyrvään Sanomat sekä muuraustilaisuuden ohjelma. Urakoitsijan toimesta mukaan laitettiin valokuva työmaan nykytilasta ja kohteessa tähän mennessä työskennelleiden nimet.

Sanna Hinkkanen esitteli rakennuksen perustuksiin piilotettavan aikakapselin sisältöä. Veeti Kinnari ja Vilma Friimäki kuuntelivat tarkasti.

Ikäennuste 125 vuotta?

Puheitakin pidettiin.

”Koko kylän yhteinen talo” ja ”Keikyän helmi”, kuvaili Pekka Kares parhaillaan rakentuvaa alakoulun ja varhaiskasvatuksen tilat sisältävää kokonaisuutta.

Koululaisten tilaisuuden aluksi esittämään runoon viitaten Kares puhui ystävyyden, yhteisen tekemisen ja oppimisen majasta. Käsillä olevaan hetkeen rakennustyömaalle oli tultu valtuuston päätösten, suunnittelijoiden ja rakentajien työn sekä rakennuksen tulevien käyttäjien kuulemisten kautta – yhteistyöllä.

Lauri Tapio kiitteli niin kohteen rakentajia kuin muita päättäjiä hyvästä yhteistyöstä ja jaetusta näkemyksestä. Keikyään nousee Sastamalan ensimmäinen monipalvelukeskus, joka kokoaa neljän erillisen palveluyksikön – koulun, esikoulun ja kahden päiväkodin – toiminnot saman katon alle.

”Tällä hankkeella lähetämme sellaisen viestin sekä paikkakuntalaisille että sen ulkopuolelle, että Sastamala on hyvä paikka elää, yrittää, toteuttaa omia unelmiaan, perustaa perhe ja asua.”

Tapio korosti, ettei Pehulan monipalvelukeskus ole vain yhden kaupunginosan hanke. Se parantaa merkittävästi kaupungin työnantajakuvaa sekä vanhempien mahdollisuutta osallistua työelämään. Varhaiskasvatukseen satsaaminen on myös elinkeinoelämän näkökulmasta tärkeää.

Monipalvelukeskukselle povattiin sadan vuoden ikää, mutta urakoitsijan edustaja Katri Kynnös-Rajamäki laittoi siihen vielä neljännesvuosisadan päälle.

”Asun itse 125 vuotta vanhassa hirsitalossa, ja hirrestä tämä rakennuskin tehdään. Se kestää kyllä aikaa”, hän totesi.

Monipalvelukeskus valmistuu vuonna 2026 ja kustantaa kaupungille rapiat 9,2 miljoonaa euroa.

Pekka Karekselle ja Lauri Tapiolle oli muuraushommaa tarjolla.
Sanna Hinkkanen ja Minna Laineenoja lapioivat myös laastia peruskiveen. Jari Andersson, Lauri Tapio ja Pekka Kares seuraavat tilannetta.
Pehulan koulun johtaja Sanna Hinkkanen laittoi lasten terveiset kasvatusjohtaja Pekka Kareksen pitämään ”aikakapseliin”.
Pääurakoitsija Rakennustoimisto Pekka Kynnöksen toimitusjohtaja Katri Kynnös-Rajamäki kertoi töiden sujuneen mallikkaasti. Sastamalan kaupunki on tuttu ja hyvä yhteistyökumppani myös Mouhijärven yhteiskoulun hankkeen tiimoilta.
Koululaiset esittivät työmaalla taidokasta runonlausuntaa: ”Ystävyyden majassa on sateenkaarikatto – ystävyyden majassa on trampoliinimatto / ystävyyden majassa ei kinastele kieli – ystävyyden majassa hyrrää hyvä mieli / ystävyyden majassa ei kavereista pulaa – ystävyyden majassa harmituskin sulaa.”
Tilaisuus kiinnosti.
Työntekijät hoitivat homman loppuun.
Keikyän komean riippusillan lisäksi koululaiset tykkäävät kotiseutunsa harrastusmahdollisuuksista.

Jätä kommentti