Raijalanjärven lintutornille ei ole enää asiaa – Huittisten vankilan alueella oleva torni poistettiin käytöstä turvallisuuteen ja vankien yksityisyyteen vedoten

Ulkopuolisilla ei ole enää asiaa Raijalanjärven lintutornille.

Lintujen syysmuuttoa odottavia lintubongareita on kohdanut Huittisten Raijalassa ikävä yllätys. Vankilan alueella sijaitseva Raijalanjärven lintutorni on poistettu kesän aikana käytöstä.

Huittisten vankilan yksikönpäällikkö Miia Tolvi vahvistaa asian. Taustalla painavat sekä turvallisuus että vankien yksityisyys.

”Kuten uutisissakin aiemmin tänä vuonna kerrottiin, vankilan mailla liikkunut ulkopuolinen ulkoilija vajosi viime keväänä maan sisään ja paloviranomaiset kävivät pelastamassa hänet.

Tämän tapahtuman jälkeen poistimme tornin kokonaan käytöstä turvallisuusnäkökanta edellä.”

Lintutornin liepeillä, Ronkansuontiellä ulkoilemassa ollut henkilö vajosi yllättäen maastoon toukokuussa.

Lisäksi lintutorni on todettu Tolvin mukaan huonokuntoiseksi ja sen läheisyydessä olevan patopumppaamon alue vaaralliseksi.

”Turvallisuusasiat otettiin keväällä käsittelyyn ja totesimme johtotiimissä, että torni alkaa olla rakenteeltaan vaarallinen ja sitä pitäisi ainakin kunnostaa, eikä vankilalla ole sellaiseen varaa tai tarvettakaan.”

Vankilan alueella kuvaamiseen voi antaa luvan vain yksikönpäällikkö. Tolvin mukaan alueella liikkujat eivät ole enää vuosiin kysyneet lupia.

”Vaarallisuus ja lopulta osittain myös väsyminen ylimääräisiin kulkijoihin vankilan alueella toivat asian päätökseen”, Tolvi kertoo.

Torniin kiipeäminen on estetty muun muassa sahaamalla rappuset poikki.

Lintuharrastajien suosiossa olleesta, viisi metriä korkeasta Raijalanjärven tornista on auennut maisema laajalle peltoaukealle. Alue on tunnettu muun muassa metsähanhien ja laulujoutsenten levähdyspaikkana.

”Lintutorni sijaitsee vankilan alueella ja linnut levähtävät vankilan laajalla peltoalueella, missä myös vangit työskentelevät ja liikkuvat. Vankien yksityisyys on toinen ja tärkein syy minkä vuoksi torni haluttiin poistaa käytöstä”, Tolvi kertoo.

Alueella ei ole Tolvin mukaan havaittu vankien kuvaamista, mutta yksityisyysasioihin haluttiin tarttua jo ennen kuin ongelmia havaitaan.

”Emme pysty valvomaan, kuka kuvaa tai katselee vankeja, ellemme kiellä kaikkea ulkopuolisten liikkumista vankilan mailla. Nykykiikarit ja kamerat ovat niin tehokkaita, että vankien yksityisyys on vaarassa”, yksikönjohtaja toteaa.

Johtotiimissä on todettu, että nykysäädösten valossa on kyseenalaista antaa lintubongareiden tai muidenkaan ulkopuolisten henkilöiden liikkua vankilan alueella lintutorni varjolla.

”Torni on rakennettu aikana, jolloin tällaisia vankien yksityisyysasioita ei ole juurikaan edes mietitty ja avovankiloihin ja myös julkisuusasioihin on suhtauduttu aika leväperäisesti nykyiseen verrattuna. Ajat ovat parissa kymmenessä vuodessa muuttuneet ihan toisiksi”, Tolvi painottaa.

Nykypäivänä ulkopuoliset voivat liikkua vankilan alueella vain pätevästä vankeinhoitoon liittyvästä syystä laillisella perusteella.

Tornia odottaa todennäköisesti purkutuomio

Lintutornin alimmat rappuset on sahattu poikki, joten torniin kiipeäminen on tällä hetkellä mahdotonta.

Tolvin mukaan tornin kohtalosta ei toistaiseksi ole tehty mitään lopullista päätöstä.

”Tarkkaa suunnitelmaa ei ole, mutta todennäköisesti torni puretaan kokonaan jossain vaiheessa”, hän kertoo.

Yksikönjohtajan mukaan vankilan toimintaa on viime vuosina kehitetty muutenkin paljon.

”Asioita mietitään uudelleen monessa suhteessa ja tämä vankilan alueella kulkeminen on vain yksi asia muiden joukossa”, Tolvi toteaa.

Jätä kommentti