Vääntö varhaiskasvatuksen tilaratkaisusta jatkuu – Huittisten kaupunginhallitus asettaisi uudelle päiväkodille 2,4 miljoonan euron hintalapun

Huhkolan päiväkodin tilat ovat aivan käyttöikänsä loppupäässä. Arkistokuva.

Huittisten kaupunginvaltuusto on tulevana maanantaina vaikean paikan edessä, kun se tekee päätöksiä uuden päiväkodin suhteen.

Varhaiskasvatuksen tilakysymyksiä on veivattu Huittisissa jo pidemmän aikaa.

Sivistyspalvelukeskus laati viime vuoden alkupuolella uuden päiväkodin tarveselvityksen, jonka mukaan Huittisissa on tarve seitsemän päiväkotiryhmän kokoiselle päiväkodille.

Päiväkotiin suunniteltiin viisi 3-6 -vuotiaiden ja kaksi alle 3-vuotiaiden lasten ryhmää. Lisäksi ajatuksena oli, että tulevaisuudessa esikoulutoiminta painottuisi uuteen päiväkotiin.

Viime keväänä tekninen valiokunta sai pohdittavakseen useita erilaisia vaihtoehtoja päiväkodin toteuttamiseksi. Vaihtoehdoissa päiväkotiryhmiä sijoitettiin niin Lauttakylän koululta vapautuneisiin väliaikaistiloihin, Kahvimyllyksi kutsuttuun puurakennukseen lukion kupeessa kuin uudisrakennukseen.

Edullisimmaksi ratkaisuksi osoittautui väliaikaiskoulun saneeraaminen päiväkotikäyttöön.
Maaliskuussa asia eteni kaupunginhallitukseen asti, mutta 3,6 miljoonan euron hintalappu sai luottamushenkilöt palauttamaan asian uudelleen valmisteltavaksi.

Luottamusmiesten mielipiteet jakautuvat

Viime viikolla tekninenvaliokunta pääsi jälleen vertailemaan päiväkotivaihtoehtoja.

Tekninen johtaja Seija Holmi esitti, että kustannuksissa tingittäisiin saneeraamalla väistökoulun tiloihin seitsemän sijaan viisi päiväkotiryhmää, jolloin kustannukset olisivat noin 2,9 miljoonaa euroa.

Näin uusiin tiloihin pystyttäisiin siirtämään Huhkolan päiväkodin sekä tällä hetkellä satelliitteina toimivat ryhmät.

Hankesuunnitelman toisena uutena vaihtoehtona oli, että väliaikaiskouluun saneerataan tilat kolmen ryhmän tarpeisiin. Tällöin muutostöiden kustannukset olisivat 1,8 miljoonaa euroa.

Eri vaihtoehdot hajauttivat jälleen luottamusmiesten äänet, sillä Timo Mattila (kok), Helena Manninen (kesk), Lauri Lehtinen (sdp) ja Aulikki Kuisma (kesk) kannattivat esitystä, että väliaikaiskoulun tiloihin saneerataan tilat viidelle päiväkotiryhmälle.

Mika Stenforsin (hupa), Antti Suomelan (ps) ja Arto Viitasen (ps) mielestä riittäisi, että väistökouluun tehdään tilat kolmelle ryhmälle.

Haapasalon mielestä tyhjän päälle tehty päätös

Maanantaina asiaa käsitteli kaupunginhallitus, joka ei lopulta ottanut kantaa siihen, minkä kokoinen uuden päiväkodin tulisi olla, vaan päätyi esittämään hankkeelle 2,4 miljoonan euron budjettia.

Tuomas Toivola (kok) esitti, että kaupunginhallitus hyväksyy hankesuunnitelman ja valtuuttaa teknisen palvelukeskuksen käynnistämään investointien hankeohjeen mukaisesti rakennussuunnittelun, mutta sen sijaan, että se valitsisi mitään viidestä valmiista vaihtoehdosta, hankkeelle asetetaan enimmäisbudjetti.

Samalle kannalle asettuivat myös Niina Immonen (ps), Arto Metsämäki (kesk), Stenfors, Aino Tammi (kok) ja Tinja Tähtinen (kok).

Hannu Haapasalo (kesk) ja Aila Hänninen (sdp) olisivat olleet viisiryhmäisen ja 2,9 miljoonan euron hintaisen päiväkodin kannalla.

Antti Heikkilä (ps) äänesti tyhjää.

Käytännössä hallituksen esitys tarkoittaa, että mikäli se tulee myös valtuuston päätökseksi väistökoulun pitkän siiven tiloihin käynnistetään ensin rakennussuunnittelu ja sen jälkeen käänteinen kilpailutus rakentamisesta.

Vasta tarjousvaiheessa selviää, millainen päiväkoti käytettävissä olevalla rahalla on mahdollista saada.

Haapasalo jätti päätöksestä eriävän mielipiteen, todeten päätöksen olevan tyhjän päälle tehty.

Jätä kommentti