Mikä on Sastamalan kiinnostavin perinne? – museo kerää nyt ideoita talteen

Kiikkalaisen sevotetun räsymaton valmistus on värikäs esimerkki elävästä perinteestä Sastamalassa. Mattoja kudotaan Sastamalan Taitokeskuksen ja Sastamalan Opiston kursseilla. Kuva: Sastamalan seudun museo.

Sastamalan seudun museolle voi nyt ehdottaa kiinnostavaa ja paikallista elävää perinnettä.

Elävä kulttuuriperintö ammentaa menneisyydestä, mutta suuntautuu tulevaisuuteen luoden toivoa jatkuvuudesta. Minkä paikallisen tavan, perinteen, taidon tai tapahtuman toivot siirtyvän tuleville sukupolville?

Ideoita perinteistä kerätään perjantaina 13.9. SPR:n Ystävänpirtillä kello 12–13, Vammalan torilla kello 13–14 ja Sastamalan pääkirjastolla kello 14–15. Samana päivänä museon väkeä on myös Lantula-talolla Varttuneen väen käsityö- ja juttukerhossa.

Oman ehdotuksensa Sastamalassa elävästä perinteestä voi toimittaa syksyn aikana myös sähköpostitse projektityöntekijä Elisa Kujansuulle (elisa.kujansuu@pukstaavi.fi).

Aiheen äärelle palataan 5.12. museon Kulttuuritorstaissa, jossa kerrotaan ja keskustellaan paikkakunnan kiinnostavimmista elävän kulttuuriperinnön ilmiöistä.

Suomalaista kulttuuriperintöä tunnistetaan ja tallennetaan osana Unescon aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimusta. Esimerkkejä perinteistä kootaan Museoviraston ylläpitämään Elävä perintö -wikiluetteloon. Siitä on mahdollista edetä Elävän perinnön kansalliseen luetteloon, josta taas on mahdollista edetä Unescon kansainvälisiin aineettoman kulttuuriperinnön luetteloihin.

Tällä hetkellä Suomen kohteita Unescon luetteloissa ovat saunomisperinne, kaustislainen viulunsoitto sekä monikansalliset pohjoismainen limisaumaveneperinne ja käsin valmistettuun lasiin liittyvä tieto, taito ja tekniikat. Listojen kautta merkittävä paikallinen kulttuuriperinne voidaan tuoda laajempaan tietoisuuteen ja näin vahvistaa sen näkyvyyttä ja elinvoimaisuutta.

Sastamalan seudun museon toteuttama keruu on osa suomalaisten museoiden Tallennus- ja kokoelmayhteystyöverkosto TAKO:n järjestämää nykydokumentointitempausta, jonka yhteisenä teemana on tänä vuonna toivo. Keruu toteutetaan osana Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa hanketta.

Kansanvallanpäivää juhlitaan nykyään vain Sastamalassa. Olisiko tämä merkittävä paikallinen perinne?
Kuva: Tyrvään Sanomat, 20.7.1993.

Jätä kommentti