Huittisiin avautui yhteinen olohuone lapsille ja perheille – Perhekeskus Suvitulen kohtaamispaikan avajaisia vietetään lauantaina

Jenni Susi kertoo, että koko kohtaamispaikan ajatus kiteytyy hyvin lauantaina järjestettävissä avajaisissa. ”Useat toimijat tekevät yhdessä lämminhenkisen paikka, johon jokaisen on helppo tulla. Toivon, että myös perheet ottavat tämän omakseen.”

Huittisiin avautui tänä syksynä yksi Satakunnan hyvinvointialueen perhekeskus Suvituulen kolmesta kohtaamispaikasta. Kaksi muuta kohtaamispaikkaa sijaitsevat Harjavallassa ja Eurassa.

Kohtaamispaikka on kaikille lapsille, nuorille ja perheille avoin, matalan kynnyksen paikka, jossa voi tavata toisia ja saada vertaistukea tai ammatillista ohjausta.

”Minä näen kohtaamispaikan sellaisena lapsiperheiden yhteisenä olohuoneena, jossa on tarjolla monenlaista toimintaa ja ryhmiä lapsille, nuorille ja heidän vanhemmilleen”, perhekeskuksen palveluohjaaja Jenni Susi kertoo.

Kohtaamispaikan toiminnan tarkoituksena on vahvistaa vanhemmuutta, perheiden vuorovaikutusta sekä voimavaroja. Kohtaamispaikan toivotaan vähentävän yksinäisyyden tunteita ja vahvistavan yhteisöllisyyttä.

Perheet ja paikalliset toimijat otetaan vahvasti mukaan kohtaamispaikan toiminnan suunnitteluun.

”Toimintaa kehitetään alueen tarpeiden mukaan”, Susi lupaa.

Monen toimijan yhteistyötä

Huittisissa kohtaamispaikassa toimivat ja toimintaa järjestävät Perhekeskus Suvituulen lisäksi Huittisten kaupunki, seurakunta sekä paikalliset järjestöt ja yhdistykset.

”Yhteistyö eri toimijoiden välillä on ollut alusta asti poikkeuksellisen vahvaa ja lämmintä. Uutena toimijana on ollut hieno huomata, että Huittisissa on selvästi totuttu tekemään yhdessä”, Susi kiittelee.

Esimerkiksi aiemmin nuorisoklubin tiloissa toiminut MLL on siirtynyt kohtaamispaikan tiloihin Karpintielle.

”Aiemmin MLL on pitänyt perhekahvilaa vain päivisin, koska tilat ovat olleet nuorten käytössä iltaisin, nyt heillä on mahdollisuus pitää myös iltaperhekahvilaa”, Susi kertoo.

Myös seurakunnan ryhmät ovat jo aloittaneet toimintansa uusissa tiloissa.

”Lisäksi tällä kokoontuvat imetystuki- ja sijaisvanhempien ryhmät. Tulevaisuudessa tiloissa tullaan järjestämään myös valvottuja tapaamisia ja toivon mukaan lapsiparkkia, jonne vanhempi voi tuoda lapsen hetkeksi hoitoon, kun käy vaikka kaupassa”, Susi suunnittelee.

Kohtaamispaikan tilat ovat vapaasti eri toimijoiden käytössä. Ainut edellytys on, että kaiken tiloissa olevan toiminnan on oltava maksutonta.

”Hyvinvointialue koordinoi tilan käyttöä ja ajatus on, että meille tulee käyttöön kalenteri, johon kaikille toimijoille varataan omat ajat. Ihanne tietenkin olisi, että täällä tapahtuisi viikon jokaisena päivänä aamusta iltaan”, Susi kertoo.

Uudet tilat on otettu vastaan ilolla.

”Tarve on selvästi ollut olemassa, sillä jo nyt meillä on monena päivänä aamu-, iltapäivä ja iltaryhmät. Uusiakin toimijoita mahtuu silti edelleen mukaan”, Susi kertoo.

Jenni Susi kiittelee, että yhteistyö eri toimijoiden välillä on toiminut Huittisissa poikkeuksellisen hyvin.

Palveluohjaaja toivoo, että toiminta tavoittaisi erityisesti sellaiset vanhemmat, joilla ei ole tukiverkostoa Huittisissa tai lähialueella.

”Täälläkin on paljon kauempaa muuttaneita vanhempia, joilla ei välttämättä ole tuttuja Huittisissa. Kohtaamispaikasta voi löytää mukavaa juttuseuraa. Tutustuminen on helppoa, kun lapset löytävät toisistaan leikkiseuraa ja vanhemmat saavat keskustelun käyntiin lapsista jutellessa.”

Toisena Susi nostaa esiin nepsy-lasten eli neuropsykiatrisia vaikeuksia kokevien lasten vanhemmat.

”Toivoisin, että Huittisiin muodostuisi näitä vanhempia varten vertaistukiryhmä. Nepsy-vaikeudet ovat lisääntyneet viima aikoina merkittävästi ja toisia vanhempia kohtaamalla saisi varmasti voimavaroja selviytyä arjen haasteista paremmin.”

Toivon mukaan kohtaamispaikassa tulee tulevaisuudessa riittämään myös paljon yhteistä puuhaa lapsille ja vanhemmille.

”Yhä useamman vanhemman on vaikea keksiä yhteistä tekemistä lasten kanssa. Olisi kiva, jos täällä voitaisiin kokeilla yhdessä leipomista, askartelemista ja laulamista, mistä saisi sitten vinkkejä sinne kotiinkin”, Susi suunnittelee.

Perhekeskuksen kohtaamispaikan avajaisia vietetään ensi lauantaina 14. syyskuuta kello 10-12 osoitteessa Karpintie 16-18 . Avajaisten ohjelmassa on muun muassa kirjaston pop-up piste, kasvomaalausta, askartelua ja nallesairaala. Avajaisten yhteydessä on myös kilpailu, jossa perheet pääsevät keksimään nimen kohtaamispaikalle.

Jätä kommentti