Iida Väliviidan esikoisnäyttely Kirisevässä – ”Metsämörön kuvissa luonnollinen ja turvallinen muuttuu oudoksi”

 

Häivähdys taiteilijasta taustalla.

Metsämörön kuvissa luonnollinen ja turvallinen muuttuu oudoksi.

”Haluan tarjota epämukavuutta ihmisille”, sanoo Iida Väliviita, Galleria Kirisevän uuden esikoisnäyttelyn tähti.

Iida on 19-vuotias, sastamalalainen ”metsämörkö”. Tämän nimityksen Iida on antanut itselleen pitkillä kävelyretkillään pimeässä metsässä ilman valoja.

”Katsoin aikoinaan paljon kauhuelokuvia, mutta sitten ne lakkasivat tekemästä haluttua vaikutusta, siksi luon nyt itse teoksia jotka vaikuttavat minuun.”

Tämä teos ei jätä katsojaa kylmäksi.

”Haluan että katsoja joutuu keskittymään kuvaan niin että hän näkee tutun ja turvallisen keskellä sen outouden joka siellä väijyy. Luonto ja ihminen itse on luonut joukon sääntöjä jotka näkyvät ympärillämme. Minä haluan rikkoa näitä sääntöjä ja tuoda anarkian valoihin ja varjoihin. Siitä syystä olen halunnut keskittyä opiskelemaan taidetta itse, ilman rajoitteita.”

”Olen tehnyt kuvia aina, mutta jo koulun kuvaamataidon tunnilla en ymmärtänyt, että jos tehtävänä on piirtää hevonen, niin miksi sen pitäisi näyttää juuri hevoselta, kun se voisi yhtä hyvin olla minun mielikuvani hevosesta.”

Galleristin näkökulmasta näyttely on ehjä kokonaisuus, jonka läpi teema kulkee. Teokset ovat viimeisteltyjä ja loppuun asti ajateltuja. Tämä näyttely todella katsoo katsojaansa takaisin.

Näyttely on avoinna Galleria Kirisevässä, (Onkiniemenkatu 9) lauantaihin 12.10. saakka ti-pe 12 -18 ja la 10 -14.

Teksti Yrjö Pihlajamäki

Jätä kommentti