Tunnistatko valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet? Sastamalasta ja Punkalaitumelta löytyy maan edustavimpia näkymiä

Rautaveden kulttuurimaisemaa. Kuva: Hannu Moilanen.

Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet ovat edustavia esimerkkejä suomalaisesta kulttuuri- ja luonnonperinnöstä. Niihin luetaan muun muassa Sastamalasta Kokemäenjokilaakson kulttuurimaisemat ja Rautaveden kulttuurimaisema sekä Punkalaitumelta Punkalaitumenjoen viljelymaisemat.

Pirkanmaan ELY-keskuksen rakennetun ympäristön yksikössä on tehty tarkkaa valvontatyötä ennen uusien rakennusprojektien aloitusta. Asiantuntijat huolehtivat, että kaavoituksessa ja muussa alueiden käytössä otetaan huomioon vaikutuksiltaan valtakunnalliset ja merkittävät maakunnalliset asiat. Yhteistyötä tehdään muiden viranomaisten ja tahojen kanssa.

Valvonnassa kiinnitetään tyypillisesti huomiota muun muassa metsänhoitoon ja siihen, millaisia rakennuksia esimerkiksi vesistöjen lähelle voi rakentaa.

”On alueita, joissa uutta täytyy suunnitella maiseman ehdoilla”, kertoo ylitarkastaja Mari Seppä. ”Jokin kohta maisemassa voi olla niin herkkä, ettei se siedä ollenkaan rakentamista”, hän jatkaa.

Pirkanmaalla on kaksitoista valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta. Koko maassa niitä on 186.

Kansainvälistä maisemapäivää vietetään sunnuntaina 20. lokakuuta.

Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet Pirkanmaalla

Kokemäenjokilaakson kulttuurimaisemat
Punkalaitumenjoen viljelymaisemat
Rautaveden kulttuurimaisema
Hämeenkyrön kulttuurimaisema
Vesilahden kulttuurimaisema
Sääksmäen ja Tarttilan kulttuurimaisemat
Pirkanmaan harjumaisemat
Haralanharjun maisemat
Ruoveden reitin maisemat
Juupajoen kulttuurimaisema
Kuhmoisten Linnavuoren muinaismaisema
Arvajanreitin kulttuurimaisemat
Ähtärin reitin maisemat

Jätä kommentti