
Huittisissa käynnistellään parhaillaan jo perinteeksi muodostunutta Hui!Hackathon -kilpailua, jossa Pellonpuiston koulun 9. -luokkalaiset pääsevät Lauttakylän lukion yrityskurssilaisten johdolla etsimään uudenlaisia ratkaisuja huittislaisissa yrityksissä oleviin haasteisiin.
Tänä keväänä kilpailun ajankohtaisia teemoja ovat tekoäly ja kiertotalous.
Yrityskurssia vetävä, Lauttakylän lukion vararehtori Sami Kaisko uskoo, että teemat ovat nappivalinta.
”Varsinkin tekoäly on sellainen asia, että siinä nuorilla voi olla jopa enemmän osaamista kuin meillä aikuisilla. Uskon, että koululaisilta löytyy aivan uudenlaisia ideoita siihen, miten yritykset voisivat hyödyntää tekoälyä toiminnassaan.”
Myös yrityskurssilla olevat Aarni Sarjomaa ja Samuel Mäkelä kehuvat teemoja tuoreiksi.
”Tekoäly on niin laaja aihe, että vain taivas on rajana siinä, millaisen tehtävän siitä voi kehitellä. Yrityksiä on tietenkin monenlaisia, mutta näin äkkiä voisi ajatella, että tekoälyä olisi mahdollista hyödyntää esimerkiksi markkinoinnissa, organisoinnissa, kirjanpidossa tai varastonhallinnassa”, kaksikko ideoi.
Kiertotaloudessa haasteet voivat olla vielä tekoälyäkin yrityskohtaisempia.”Parturikampaamon ja pankin toiminta on niin erilaista, että varmasti kilpailutehtävistä tulee todella erilaisia, vaikka teemat ovat yhteneviä”, Sarjomaa ja Mäkelä veikkaavat.
Ylitarjontaa innokkaista yrityksistä
Hui!Hackathonin teemat ja koko kilpailu julkistettiin vasta pari viikkoa sitten, mutta osallistuvien yritysten kiintiö on jo täynnä.
Kaiskon mukaan yritykset saatiin tänä vuonna mukaan huomattavasti aiempia kertoja helpommin.
”Kilpailu on järjestetty jo sen verran monta kertaa, että Hackathonin konsepti alkaa olla tuttu kaikille. Yritysten on helpompi lupautua hommaan, kun tiedetään edes suunnilleen, mitä on odotettavissa.”
Osallistuminen on vapaaehdoista myös Pellonpuiston oppilaille. Ennakko-odotusten perusteella suurin osa 9. luokkalaisista on kuitenkin lähdössä mukaan.
”Tästä on jostain syystä muodostunut ihan sellainen odotettu juttu nuorten keskuudessa. Ja toki meillä on käytössä hyvät motivaattorit osallistumiseen, kun luvassa on ihan kunnon palkinnot”, Kaisko sanoo.
Poikkeuksellisen hyvä porukka
Tänä vuonna kilpailu päästään ensimmäistä kertaa järjestämään niin, että yrityskurssilaisilla itsellään on parin vuoden takainen kokemus kilpailijan näkökulmasta
Kaiskon mukaan se tuo tekemiseen uudenlaisen asetelman.
”En tiedä, onko se Hackathonin vai minkä ansiota, mutta tänä vuonna yrityskurssilla on aivan poikkeuksellisen hyvä porukka. Heillä on alusta asti ollut tekemisen meininki ja selvä ymmärrys yrittämisestä.”
Yrityskurssilaiset kertovat, että Hui!Hackathon on ollut heille unohtumaton kokemus, joka on tarkoituksenmukaisesti avartanut ajatuksia yrittäjyydestä.
”Ainakin itselläni se toimi sellaisena alkuräjähdyksenä sitä ajatusta kohtaan, että voisin tulevaisuudessa toimia yrittäjänä”, Mäkelä sanoo.
”Hui!Hackathoniin osallistuminen oli hienoa, koska siinä sai olla luova ja suunnitella ratkaisua yhdessä kavereiden kanssa. Lisäksi tehtävää tehdessä aukesi myös suhteita siihen yritykseen, jonka tehtävän kanssa työskenteli”, Iida Sillanpää pohtii.
Mahdollisuus kurkistaa yrittämisen todellisuuteen
Yrityskurssilaisten mukaan tänä vuonna on mielenkiintoista päästä näkemään kilpailu toisesta roolista.
”Jo oman Hui!Hackathonin aikaan seurasin sivusta sitä meidän ryhmämme tutorin toimintaa ja mietin, että haluan ehdottomasti olla mukana siinäkin roolissa, jos mahdollisuus joskus tulee, nyt olen tästä todella innoissani”, Mäkelä sanoo.
Yrityskurssilaisten mielestä kilpailijan näkökulmasta Hui!Hackathonin paras anti on ehdottomasti se, että kilpailun myötä pääsee kurkistamaan yrittämisen todellisuuteen.
”Nyt tutorin roolissa on hienoa, kun ei tarvitse miettiä sitä kilpailuasetelmaa, vaan voi vain ohjata ja antaa ajatuksia”, Mäkelä sanoo.
”Minua sytyttävät erityisesti nämä teemat ja odotan todella innolla, mitä niistä saadaan aikaan. Tämä on sekä meidän yrityskurssilaisten että koululaisten näkökulmasta työläs, mutta myös palkitseva projekti”, Sarjomaa jatkaa.
Huipennus huhtikuussa
Lähipäivien aikana 9. -luokkalaisista muodostuneet ryhmät, tutorit ja yritykset yhdistetään toisiinsa.
Ensimmäiset vierailut yrityksiin suoritetaan huhtikuun ensimmäisellä viikolla. Sen jälkeen alkaa tehtävien ratkominen.
Hui!Hackathon huipentuu huhtikuun viimeisenä päivänä järjestettävään loppukilpailuun, jossa ryhmät esittelevät omat ideansa yrityksille, kilpakumppaneille ja tuomaristolle.
”Idean esitteleminen oli jännittävä, mutta toisaalta myös todella hieno tilanne, josta seurasi mahtava onnistumisen tunne. Jollain tavalla se rohkaisi valtavasti siihen ajatukseen, että on päässyt ihan käytännössä edistämään sen yrityksen toimintaa ja itsestä saattaisi olla sellaiseen myös tulevaisuudessa”, Mäkelä sanoo.
Niin Kaisko kuin yrityskurssilaiset odottavat seuraavien viikkojen tuovan tullessaan kiinnostavia käänteitä.
”Toivon, että kilpailusta seuraisi paljon innovatiivisia ja omaperäisiä ideoita. Mahtavaa tietenkin olisi, jos sieltä nousisi joku ihan todella uudenlainen idea”, Sariomaa sanoo.
Kaiskon mukaan opettajan näkökulmasta kilpailussa on parasta ja toisaalta myös haastavinta päästää nuoret heittäytymään täysin oman luovuutensa valtaan.
”Itse olen ainakin aiempina vuosina suorastaan hämmentynyt siitä, miten loppuun asti ajateltuja ja valmiiksi hiottuja ideoita nuoret ovat saaneet keskenään aikaan.”
Mäkinen toteaa, että paras lopputulos tuleville viikoille olisi se, jos mahdollisimman moni yritys saisi kilpailun kautta käyttöönsä yrityksen toiminnassa oikeasti hyödynnettävän idean.