“Mikä Sastamalassa on parasta?” pohtii kuntavaaliehdokas kirjoituksessaan

Kivinavetta
Kivinavetta on myytävien kiinteistöjen listalla. Arkistokuva.

Moni varmaan vastaisi, että 60 vuotta vireillä ollut uimahallin suunnittelu ja toteutus, kunhan vielä saadaan tieto urakoitsijasta.

Sanoisin, että parasta Sastamalassa on sen pitkä historia: viikingit veneineen ja asumuksineen, kristinuskon eli sivistyksen tulo jo ennen ensimmäistä ristiretkeä, keskiajasta alkanut ja yhä jatkuva kirjallinen kulttuuri Väinämöisestä Vareliukseen ja komea talonpoikainen suojeltu rakennus – kivinavetta. Ajatelkaa: kivinavetta keskellä kaupungin sydäntä on maassamme ainutlaatuinen muistomerkki, joka kuvaa kaupungistumista. Se kuvaa Tyrvää-Vammalan vaurastumista ensin kauppalaksi ja sitten kaupungiksi.

Historia kiinnostaa nykyisin myös nuoria ja monet museot ovatkin saaneet kaikkien aikojen kävijäennätyksiä. Kulttuurin kokeminen ja näkyminen arjessa on jokaisen oikeus. Jokainen museo tarjoaa omanlaisensa näkökulman ja tietoa kulttuuriperinnöstä. Myös monet yksityiset henkilöt ovat perustaneet omia museoitaan ja täten vaalineet oman sukunsa ja tilansa historiaa.

Hyvänä esimerkkinä paikallisesta historiasta on mielestäni Suodenniemen kotiseutumuseo Pohjakylän Koippurinmäellä Suodenniemen kirkon vieressä. Rakennuskokonaisuuteen kuuluu myös riihi, aitta ja tuulimylly. Paikalliset asukkaat ovat lahjoittaneet valtavasti vanhaa, hyväkuntoista ja todella mielenkiintoista tavaraa kaikkien ihailtaviksi. Tämä on hyvä esimerkki siitä, miten vähemmälläkin suunnittelulla tehdään toimiva museo. Kannattaa poiketa katsomassa, kun kesällä ovet avautuvat.

Museotoiminta on ollut parasta kulttuuria, mitä tällä hetkellä tällä seudulla on ollut. Pappilan navetta oli 60 vuotta navettana ja sen jälkeen 60 vuotta museona. Aikanaan sota kariutti uuden museorakennuksen toteuttamisen. Museokäyttöön onnistuttiin saamaan navetta, joka kokonaisuudessaan oli komea taideteos. Navetta itsessään oli museon tärkein esine, johon sisältyi suuri symboliarvo.

Turvallista on aina säilyttää vanha rakennus alkuperäisessä käytössään. Tämä on yleismaailmallinen käsitys. Koska navettaa ei voi palauttaa navetaksi, sen palauttaminen museokäyttöön olisi suotavaa. Kaupunginhallitus on sijoittanut kivinavetan salkkuun ”Purettavat ja myytävät kiinteistöt”. En tietenkään voinut hyväksyä esitystä vaan jätin kaupunginhallituksen päätökseen eriävän mielipiteeni. Tykit museon ulkopuolelta ovat kadonneet jo aikoja sitten ja kivipylväät on ilmeisesti viety lahjoittajalleen – miksi?

Museorakennuksen edessä oleva Vammalan seurakuntatalo on toinen ihmetyksen aihe. Ostotarjousten jättöajasta on kulunut noin 3 kuukautta. Eräät seurakuntalaiset ovat tehneet seurakunnalle hyvän tarjouksen ja rahat on valmiiksi kerätty. Minkäänlaista estettä kaupalle ei pitäisi olla, kun rasitteiden hakuprosessi ei ole este myynnille ja purkulupa on saamassa lainvoiman.

Virastotalon olisi aikanaan saanut myydä ja pitää hienon Tyrvään Pappilan seurakunnan omistuksessa. Näin ei kuitenkaan tapahtunut, vaan seurakunta myi pappilan pois, jonka korjaamiseen seurakunnalta oli kulunut turhaan 350 000 €.
Rakennusasioiden käsittely ihmetyttää jo ketä tahansa. Seurakunnan kiinteistötyöryhmän tulisi nyt tehdä myyntiesitys Vammalan seurakuntatalosta ostotarjouksen tehneelle omaa seurakuntaa edustavalle tukisäätiölle, varsinkin kun ovat hyvällä asialla. Vaikka seurakunta on myynyt muita kiinteistöjään nopeasti, nyt tämä tuntuu kestävän kummallisen kauan.

Maire Villo
Keskustan kuntavaaliehdokas
Sastamala

Jätä kommentti