
Huittisten sosiaalisen median keskustelukanavien tämän kesän ylivoimaisesti eniten tunteita herättänyt aihe on kaupungissa villiintynyt moporalli.
Kirjoitusten mukaan mopot päristävät keskustassa ja sen liepeillä pitkälle aamuyöhön. Meluhaitan lisäksi uhkarohkea ajelu on aiheuttanut vaaratilanteita.
Ylikonstaapeli Toni Rissanen Lounais-Suomen poliisista vahvistaa, että keskustelussa on perää. Huittisten moporalli on havaittu myös poliisin valvonnassa.
”Poliisi on saanut kesän aikana paljon ilmoituksia yöaikaan tapahtuvasta häiriöstä. Mopot pitävät ikävää meteliä pitkin yötä ihan sinne aamuneljään, viiteenkin asti”, Rissanen tietää.
Mopoilla ajelu ja nuorten kokoontuminen yöaikaan ei ole uusi ilmiö, mutta tänä kesänä se on aiheuttanut Huittisissa poikkeuksellisen paljon häiriötä.
”Moporalli on sellainen ilmiö, että sen määrä vaihtelee. Meidän alueellamme esimerkiksi Kokemäellä oli parin vuoden ajan villiä menoa, mikä on nyt vähentynyt. Huittisissa on ollut viime vuosina rauhallisempaa, mutta tänä kesänä määrä on selvästi kasvanut.”
Rissanen ei osaa vastata kysymykseen, mikä mopokansaa villitsee.
”Ikäluokat ovat erilaisia ja toki varsinkin nuorison keskuudessa ollaan alttiita ottamaan toisista mallia. Kun muut virittävät mopojaan, tulee paine seurata joukon mukana.”
Vaarallista leikkiä mopojen kanssa
Meluhaitat ovat ikävä ilmiö, mutta poliisi on paljon huolestuneempi nuorison uhkarohkeasta liikennekäyttäytymisestä.
”Tämä on ihan todellinen huolenaihe, sillä mopojen kanssa pelataan todella vaarallista peliä. Kenelläkään ei ole yhtä henkeä enempää” Rissanen muistuttaa.
Poliisin mukaan viime aikoina liikenteessä on havaittu kaahaamassa crossimopoja, jotka eivät edes ole tieliikennekäyttöisiä.
”Liikenteessä nämä ovat todella vaarallisia pelejä, joiden kanssa voi sattua kohtalokkaita vahinkoja.”
Mopojen kanssa keulitaan ja pelleillään itsensä ja sivulliset vaarantaen myös liikenteen joukossa, jopa kaupungin keskustassa.
”Myös käytös viranomaisia kohtaan on muutaman viime vuoden aikana muuttunut. On havaittu jopa sellaista, että nuoret ihan tarkoituksella yrittävät saada poliisin peräänsä ja lähtevät ajamaan karkuun.”
Rissanen uskoo, että lyhyitä videoita sisältävä sosiaalisen median palvelu TikTok on ollut omiaan lisäämään tällaista toimintaa.
”TikTokissa on hullutteluvideoita, mistä saadaan tyhmiä ideoita ja kuvataan omia videoita. Touhu on todella vaarallista, eivätkä nuoret ymmärrä, millaiset seuraukset sillä voi olla.”
Poliisi on tehostanut valvontaa Huittisissa
Huittisissa liikennekäyttäytymiseen on pyritty puuttumaan poliisin toimesta mahdollisimman tehokkaasti.
Rissasen mukaan paikallispoliisin lisäksi Huittinen on myös liikennepoliisin valvovan silmän alla.
”Valvontatasoa on nostettu ja olemme pystyneet puuttumaan tilanteisiin hyvin. Myös liikennepoliisi on ottanut valvontakohteiksi niitä alueita, mistä ilmoituksia häiriökäytöksestä on tullut.”
Tavallisella kansalaisella on varsin vähän mahdollisuuksia hillitä mopoilijoiden aiheuttamia meluhaittoja. Rissasen mukaan oikea tapa toimia on ilmoituksen tekeminen hätäkeskukseen.
”Poliisilla on varsin laajat keinot puuttua ongelmiin. Rikkeestä riippuen poliisi voi määrätä sakkoja, ajokieltoa ja esimerkiksi taka-ajotapauksessa jopa takavarikoida menopelin rikoksentekovälineenä.”
Rissanen muistuttaa, että toistuva käytös voi vaikuttaa varsinaisen ajokortin saamiseen.
”Näistä jää merkintä poliisin rekistereihin ja pitkä lykkääntyminen voi olla nuorelle ikävä yllätys, kun olisi hankkimassa vaikka moottoripyöräkorttia.”
Vanhemmille ikäviä yllätyksiä aiheuttavat viritetyistä mopoista tulevat maksuseuraamukset.
”Jos mopo kulkee yli 65 kilometriä tunnissa, se tulkitaan kevytmoottoripyöräksi. Sakkojen lisäksi maksettavaksi tulee muun muassa muutoskatsastus ja vero- ja vakuutusseuraamukset. Summa voi muodostua nopeasti nelinumeroiseksi”, Rissanen sanoo.
Mopojen virittäminen on varsin yksinkertaista ja nuorilla on taidot omissa hyppysissään. Rissasen mukaan monelle vanhemmalle viritetty mopo tulee yllätyksenä. Hän kehottaakin huoltajia olemaan nuorten toiminnan suhteen valppaina.
”Huoltajien vastuulla on myös se, mihin aikaan nuoret mopoilla ajelevat. On hyvä miettiä, ovatko aamuyön pikkutunnit oikea aika päristelylle”, Rissanen kyseenalaistaa.