”Hehkeä bingoemäntä tässä terve, kohta aloitetaan”, naurattaa Heimo Tuominen pitkän pöydän ääreen Lantula-talossa kerääntyvää väkeä.
Perjantaisin koko kylän yhteinen olohuone huokuu hyvää tunnelmaa. Lantulan kyläyhdistyksen organisoima lounas toi paikan päälle noin viitisenkymmentä ruokailijaa. Heistä osa jää jatkamaan päivää bingoviihteen parissa.
Yhdistyksen palvelupäällikkö Pirkko Laaksonen on jälleen pitänyt lounastuokion lankoja käsissään, suunnitellut tilaukset ja varmistanut tarvittaessa, että jokainen talolle mielivä pääsee määränpäähänsä.
”On hienoa tehdä asioita yhdessä. Haluamme aktivoida yksinäisiä ja ikäihmisiä, tukea perheitä ja pitää kaikki elämänmenossa mukana”, perustelee Pirkko omaa innokkuuttaan.
Kyläyhdistyksessä vaikuttava Leena Virri-Hanhijärvi kehuu yhteistyön Sastamalan kaupungin kanssa sujuvan nykyisin mainiosti. Moni pääsee Lantula-talolle asiointiliikenteen kyyditsemänä.
”Yleensä kyliltä körötellään keskustaan, mutta asiointiliikenne tuo väkeä myös tänne päin. Täällä käy ihmisiä Vammalastakin.”
Tunnustusta jo toistamiseen
Perjantaiset hulinat ovat tietysti vain pieni osa kyläyhdistyksen toimintaa. Ei siis ihme, että Lantula on nyt valittu toistamiseen Pirkanmaan Vuoden Kyläksi 2020. Viimeksi tunnustusta tuli vuonna 2012.
”Tunnustus myönnetään Lantulalle pitkäjänteisestä ja kyläläisiä osallistavasta toiminnasta. Kylätoimintaa myös kehitetään aktiivisesti ajan virtausten mukaan”, myöntämisperusteissa todetaan.
Lantulan pitkäjänteisestä kylätoiminnasta esimerkkeinä ovat 15 vuotta jatkunut päivätoiminta sekä 1990-luvun alussa alkanut rompetoriperinne.
Myös ympäristöasiat ja ekologisuus ovat olleet jo vuosia kylätoiminnan keskiössä. Kylätalo lämpiää maalämmöllä ja pihaan on rakennettu kierrätyspiste yhteisökomposteineen.
Kyläyhdistys julkaisee neljästi vuodessa ilmestyvää Lantulan aika -lehteä.
Toiminnan aktiivisuudesta ja laajuudesta kertoo myös se, että kyläyhdistyksessä on enemmän jäseniä kuin Lantulassa on asukkaita.
”Se onkin hauska juttu. Kylällä on asukkaita noin 200, mutta jäseniä meillä on melkein 400”, Leena Virri-Hanhijärvi toteaa.
Kehuja Lantula saa myös mukautumisesta koronaepidemiaan. Keväällä kylässä kaivettiin esiin aiemmin laadittu häiriötilasuunnitelma ja yli 70-vuotiaille tarjottiin asiointiapua usean kuukauden ajan. Kesällä Lantulan seudun kyläyhdistys työllisti peräti kahdeksan nuorta.
”Kevät oli rankka niin taloudellisesti kuin henkisesti. Me ihmiset tarvitsemme toisiamme. Varmasti moni voi henkisesti huonommin, kun kaikenlainen viriketoiminta ja mukava yhdessäolo oli seis”, Virri-Hanhijärvi tuumaa.
Entä millaisia ajatuksia valinta Pirkanmaan vuoden kyläksi herättää?
”Kyllä me olemme sen ansainneet. Eikä tämä meille vielä riitä, haluamme Suomen vuoden kyläksi!”