
Gray State -bändi on oman tiensä kulkija. Apua tai soittotiloja ei ole liiemmin saatu, mutta ei niitä ole pyydettykään.
Gray State on hardcore -bändi joka koostuu 90-luvun loppupuolella syntyneistä sastamalalaisista sekä tamperelaisista nuorista miehistä.
Kitaristi Samuli Kuja-Aro, kitaristi Jimi Toiviainen ja rumpali Saku Koski-Vähälä ovat kotoisin Sastamalasta ja he ovat soitelleet yhdessä eri bändeissä yläasteajoista saakka, samoin ovat tehneet tahoillaan Tampereen Hervannasta kotoisin olevat laulaja Jussi Kunnari ja basisti Atte Toikkanen.
Kun bändiä perustettiin 2014, miehet olivat onnekkaita, sillä he saivat treenata Sakun vanhempien asunnossa. Vaikka he eivät joutuneetkaan kyselemään kaupungilta soittotiloja, eivät he myöskään olleet kuulleet sellaisia mistään löytyvän. 2014 perustettu bändi pitää nykyisin päämajaansa Tampereella.
Rautaveden Rannalta- juttusarjan haastatteluun vastasi yhtyeen rumpali Saku.
Gray State luokittelee oman musiikkinsa Vegan Metalliksi, mutta soitolliset juuret ovat syvällä hardcoressa, bändeissä kuten Integrity, Kickback ja Congress. Vaikutteita bändin musiikkiin on saatu myös esimerkiksi death metallista.
”Yleensä vegaanimetallilla viitataan sellaisiin hardcore/metalcore-bändeihin kuten Earth Crisis tai xRepentancex, jotka tuovat eläinten oikeuksia sekä ilmastopolitiikkaa esiin sanomassaan.”
Vaikka genreistä ja musiikkityyleistä ollaan skenen sisällä tarkkana, löytyy sieltä myös paljon rajat ylittävää yhteisöllisyyttä. Punkin ja hardcoren maailmaan kuuluu myös vahvasti poliittisuus.
”Arvot ovat meille bändinä erittäin tärkeitä. Gray State on avoimen antifasistinen ja vegaanista elämäntapaa harjoittava yhtye. Toki jokaisella meistä on joitakin toisistaan poikkeavia käsityksiä yhteiskunnasta ja maailmasta ylipäätään, mutta veganismi ja vasemmistolaiset arvot on meille yhteisiä niin bändinä kuin sen ulkopuolellakin.”
Yhtyeen nimellä viitataan marraskuisen harmaaseen apaattiseen tilaan, eikä musiikkikaan ole mitään purkkapoppia. Perfektionisteiksi itseään luonnehtivien muusikoiden kappaleet syntyvät treenikämpällä kitaristien riffien pohjalta. Laulaja Jussi on ottanut sanoituksista päävastuuta, mutta uusissa kappaleissa myös rumpali Saku on osallistunut näihin joskus hitaisiinkin lyriikkatalkoisiin.
”Sanoitukset ovat vahvasti poliittisesti kantaaottavia ja tulevat olemaan sitä myös tulevaisuudessa.”
Energisillä keikoilla eniten miesoletettuja
Underground-piireissä hyvin viihtyvä Gray State on julkaissut Filled with rage -nimisen Ep:n 2016 sekä Our final regret -nimisen albumin 2018. Albumin julkaisi cd:nä brittiläinen levy-yhtiö Mark My Words ja vinyylin julkaisusta vastasi saksalainen Bound By Modern Age. Levy on mennyt hyvin kaupaksi ja sitä on myyty aina kaukomailla asti. Muuten hyvin omavaraisessa toiminnassa jokainen euro on tervetullut.
Gray State on tunnettu ennen kaikkea energisistä keikoistaan. Noin 50 keikkaa Suomessa heittänyt bändi on esiintynyt kerran Sastamalassa Stage & Wild -yökerhossa ja yhteiskeikkoja on tehty myös sastamalaisbändien Kihlat, Koitos ja Amendfoil kanssa. Vuosi sitten bändi oli kysellyt Sastamalan kaupungilta keikkapaikkaa tulevaisuutta silmällä pitäen, mutta asia ei ollut edennyt.
Gray State on aina halunnut päästä keikkailemaan ulkomaille ja niin se on myös päässyt. Tiiviin musiikki-yhteisön sisällä keikkamyynti hoituu bändien ja tapahtumajärjestäjien välillä ympäri maailmaa ilman managereita. Vaikka ennen koronapandemiaa keikkoja on ehditty heitetty ympäri Eurooppaa, mitään varsinaista maailmanvalloitusta bändi ei kuitenkaan odota saavuttavansa, kyseessä on kuitenkin marginaalinen musiikkiskene.
”Olemme käyneet Ruotsissa, Tanskassa, Virossa, Latviassa, Hollannissa, Belgiassa, Saksassa, Slovakiassa, Unkarissa, Tšekissä ja Venäjällä. Jokainen maa, kaupunki ja keikka on ollut omanlaisensa kokemus.”
Vauhdikkailla keikoilla käy monenlaisia alakulttuuriin vihkiytyneitä katsojia. Kuulijakunta on Suomessakin viime vuosina nuorentunut ja hardcore on alkanut taas nostaa päätään.
”Sukupuolijakauma on keikoillamme valitettavan miesoletettu-voittoista. Diversiteetti olisi toki tervetullutta ja mielestämme myös tavoiteltavaa. Hardcoren tulisi olla turvallinen ja avoin skene ihan meille kaikille, ei vain jollekin tietylle ryhmälle.”
Hardcore-keikat ovat luonteeltaan hyvin erilaisia kuin tavalliset pop-konsertit. Yhteisöllisyys näkyy näillä keikolla vahvasti ja yleisö pääsee osallistumaan esiintymiseen energiallaan ja liikkeellään. Hardcore-keikoilla yleisöllä on mahdollisuus heilua, huitoa, hyppiä lavalta tai käydä vaikka huutamassa mikrofoniin laulun sanoja.
”Olemme saaneet usein positiivista palautetta keikoistamme ja joskus esiintymiset ovat poikineet uusiakin keikkoja. Välillä tulee sitten tietysti huonoakin, kun joku on vaikka potkaissut kaljan kädestä lattialle ja muutenkin hyppiminen ja potkiminen kenkuttaa. Mutta se kuuluu elämään, se.”
Teksti: Olli Mäkelä