Sattumalla oli sormensa – tai ehkä voisi sanoa: räpylänsä – pelissä siinä, että Kunnarin lentopalloperheestä tuli myös pesäpalloperhe. Satu Kunnari, 40, kertoo, ettei osannut kuvitellakaan harrastavansa pesäpalloa. Kouluikäisenä laji ei kuulunut hänen liikuntatuntien suosikkeihinsa.
Muutama vuosi sitten Kunnarit osallistuivat lentopalloliiton ja pesäpalloliiton yhteiselle leirille – ja se oli menoa.
”Mitä pienet edellä, sitä isommat perässä. Poikamme Arttu innostui lajista todenteolla. Innostus tarttui pikkuhiljaa meihin muihinkin, ja nykyään me kaikki neljä vietämme aikaa pesäpallon parissa. Katsomme telkkarista jopa kaikki Superpesis-ottelut”, Satu nauraa.
Lajiin ”hurahtamisen” vakavuusasteesta kertoo se, että Satu oli mukana perustamassa pesäpalloseura Sastamalan Kumuria syyskuussa 2018 ja toimii edelleen seuran hallituksen sihteerinä. Perustamista edeltävänä kesänä Kumuri toimi tunnetun tamperelaisen pesäpalloseura Manse PP:n alla.
”Kumuri vastasi kysyntään, sillä heti ensimmäisenä kesänä seura liikutti viikoittain yhteensä noin sataa junioria ja ladya”, Satu kertoo.
Pelinlukutaidolla iso rooli pesiksessä
Satu Kunnari on vakuuttunut siitä, että pesäpallo sopii kaikenlaisille ihmisille. Harva lajia harrastava on täydellisen hyvä ihan kaikessa, mutta pesäpallon suola on sen monipuolisuudessa ja pelin osa-alueiden kirjossa.
”Sisäpeli ei edelleenkään ole vahvuuteni. Mutta on ihanaa, että tämän ikäisenäkin voi oppia uutta! Ulkopelissä olen vahva, lentopallokädessä on heittovoimaa, ja minulla on kova tahto ottaa kiinni vastapuolen kovimmatkin kudit.”
Satu kuvailee pesäpalloa myös ”pääpeliksi”, jossa oikeanlaisen taktiikan löytäminen ja pelinlukutaito näyttelevät isoa roolia.
”Sisumme kasvoi siitä koitoksesta”
Sastamalan Kumurin Ladyt ovat kolmen vuoden ajan nauttineet lajista turnauksissa, ja viime kesänä he pelasivat Pirkanmaan Lady-sarjaa. Tänä vuonna joukkue siirtyy pykälän kovempiin mittelöihin, kun se tulevana suvena pelaa aluesarjassa.
Satu Kunnari kertoo pelaajien ikähaitarin olevan kuudestatoista neljäänkymmeneen.
”Meidän porukka on mahtava, sekalainen sakki naisia ympäri Sastamalaa. Minusta on hienoa ammentaa oppia nuoremmilta.”
Kumurin naisten tasoa ja yhteishenkeä testattiin syksyllä, kun valmentaja Mika Mikola järjesti harjoitusvastukseksi maakuntasarjassa pelaavan Ulvilan joukkueen.
”Turpiin tuli ja kunnolla, mutta sisumme vain kasvoi siitä koitoksesta”, Satu naurahtaa.
Suurimpana toiveena hiekkatekonurmikenttä
Sastamalan Kumurin puheenjohtaja Sami Ristimäen pesäpallokipinä sen sijaan syttyi jo nuorena koulun liikuntatunneilla. Uutta pontta lajin harrastamiseen Ristmäki sai, kun häntä pyydettiin vuonna 2009 keräämään ystävänsä kanssa pesäpallopuulaakijoukkue vanhan Vammalan alueen nuorisotalojen kävijöistä.
”Sastamalassa on pitkät perinteet pesäpallon osalta, ja halusimme sittemmin Kumurin myötä herättää uudestaan lajin henkiin. Tällä hetkellä kysyntä on suurempaa kuin mitä pystymme tarjoamaan. Toki parhaamme pyrimme tekemään, jotta jokainen pesäpallosta kiinnostunut voisi jollain tavalla nauttia lajista.”
Ristimäen mukaan Sastamalan Kumurilla oli viime vuonna noin 120 harrastajaa. Koronavuosi vaikutti osaltaan laskevasti seuran jäsenmääriin.
Yksi seuran suurimmista toiveista ja tavoitteista on saada hiekkatekonurmikenttä Varilaan.
”Se olisi lajin tulevaisuuden kannalta tärkeää, sillä tällä hetkellä Sastamalassa ei ole kilpailutoiminnan edellytyksiä täyttävää kenttää. Tämä rajoittaa seuran toiminnan laajenemista.”
Varilan pesäpallokentän nykyinen hiekkapinta on huonossa kunnossa, ja Ristimäen mukaan vaaratilanteita sattuu usein.
”Haluan kuitenkin esittää kaupungille suuret kiitokset Äetsän koulun saliin hankitusta lyöntiverkosta ja muista tehdyistä uudistuksista pesäpallon hyväksi”, hän sanoo.
Seuratoiminnassa ajankohtaista on lasten ja aikuisten sarjailmoittautuminen, mikä tapahtuu helmikuussa. Ristimäki kertoo, että suuren suosion saavuttanut ladypesis ja puulaaki starttailevat lähempänä kesää.
”Erityisesti 05-06 syntyneitä poikia ja 07-08 syntyneitä tyttöjä kaivataan pesiksen pariin”, hän vinkkaa.