Elisa rakensi 5G-verkon Sastamalaan

Matkapuhelin, antenni, linkki, masto

Sastamalassa matkapuhelinoperaattori Elisa on ottanut käyttöön 5G-verkon. Uusi tekniikka mahdollistaa merkittävästi aiempaa nopeammat mobiiliyhteydet.

Verkkoa on rakennettu muun muassa Vammalan, Sylvään, Hopun, Marttilan, Nuupalan ja Kallialan alueille. Moninkertaisen kapasiteetin ansiosta käyttäjiä ja laitteita mahtuu 5G-verkkoon huomattavasti enemmän kuin vanhoilla tekniikoilla toteutettuihin.

“Uskomme, että vuoteen 2023 mennessä 5G-verkkoa käytetään jo enemmän kuin 4G-verkkoa”, sanoo Elisan Hämeen aluejohtaja Kalle Lehtinen.

Yhtiön mukaan 5G-verkko voi tarjota jopa gigan nopeuden.

  • Mullikuhnuri

    5G-verkko rakennettiin vain osaan Vammalaa, jos pysytään totuudessa. Se kylläkin on totta, että tulevaisuudessa 5G-verkkoa käytetään enemmän kuin vaikka 4G-verkkoa, koska valtaosa ihmisistä asuu kaupunkitaajamissa. Hyvin pitkälle tulevaisuuteen 5G-kuuluvuus loppuu, kun katuvalot lakkaavat valaisemasta. Luvatut giganopeudet eivät toteudu, eihän Elisan lupaamalla 4G:n 300M-alueellakaan todellinen nopeus ole kuin 25M. Toki sekin riittää useimpiin tarkoituksiin.
    Eli ei kannata pidättää hengitystä langattomia supernopeuksia odotellessa. Valokaapeli on kova sana useimmilla alueilla.

    • Jerry

      Ei uutisessa missään kohdassa ole mainittu, että 5G-verkko olisi rakennettu koko Vammalaan, saatikka sitten Sastamalaan. Päin vastoin uutisessa luetellaan Sastamalan alueet, joissa on 5G-verkko.
      Jos 300 Mb:n verkossa nopeus on 25 Mb, niin asiasta pitäisi tehdä reklamaatio operaattorille. Vaikka 300 Mb ei tarkoita, että kyseinen nopeus on käytössä koko ajan tai edes osan aikaa, niin 25 Mb on selkeästi liian vähän.

      • Mullikuhnuri

        Tuo uutinen 5G-verkon rakentamisesta on tarkoitettu puhelimien ja liittymien markkinointiin. Asiakkaan pitäisi itse selvittää, voiko hän hyödyntää ostamaansa palvelua.

        Valitettavasti Viestintävirasto eli Traficom on linjannut, että mobiiliverkossa nopeus saa pudota rajoittamatta vaikka alle kymmenesosaan maksimista ja niinhän se sitten putoaa, vaikka olisi näköyhteys tukiasemaan. Asia on mainittu myös operaattorin sopimusteksteissä, niissä, joita kukaan ei koskaan lue.

        Vain kiinteitä verkkoja koskee sallitut nopeuden vaihtelurajat. Siksi kuituyhteys on ainoa vaihtoehto, jos haluaa luotettavasti toimivan tiedonsiirron.

      • Jerry

        Lain mukaan mobiililiittymille ei tarvitse ilmoittaa miniminopeutta. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kaikki pitäisi niellä.
        Reklamaatio auttaa usein asiassa.

Kommentointi ei ole käytössä.