Huittisissa ja Sastamalassa rokotetaan pian viisikymppisiä – Rokotteiden saatavuudessa edelleen paljon kysymysmerkkejä

Kuvituskuva: Pixabay.

Koronaviruspandemian laantumisessa iso rooli on virukselta suojaavien rokotusten etenemisessä. Sastamalan rokotekattavuus oli THL:n päivittyvän listauksen mukaan torstaina 33,2 prosenttia.

Sotesin rokotustoiminnasta vastaava lääkäri Nelli Valkama kertoo, että Sastamalan ja Punkalaitumen yli 55-vuotiaiden ajanvaraus aukeaa ensi viikolla tai sitä seuraavalla viikolla. Alustavan arvion mukaan päälle viisikymppisiä päästäisiin rokottamaan viikolla 18.

Sastamalassa yli 80-vuotiaista 90,1 prosenttia on saanut ensimmäisen rokoteannoksen, yli 70-vuotiaista reilusti päälle 80 prosenttia on niin ikään saanut sen. Yli 65-vuotiaiden rokotekattavuus ensimmäisen annoksen osalta on Sastamalassa 68,8 prosenttia.

Kaikkien riskiryhmien rokotukset ovat käynnissä. Vaikka viisikymppisten rokotuksia ei ole aloitettu, kuuluu heitä riskiryhmiin sen verran, että esimerkiksi 50 – 54 -vuotiaista 18,5 prosenttia on jo saanut ensimmäisen rokoteannoksen.

Huittisissa päästään 40:een prosenttiin

Huittisissa oli torstaina rokotettu 36,1 prosenttia mahdollisista rokotettavista. THL:n tilaston mukaan rokottaminen on edennyt hiukan ripeämmin kuin Sastamalassa, mutta pääpiirteissään askelmerkit ovat samat.

Yli 80-vuotiaista on rokotettu 90,2 prosenttia, yli 70-vuotiaiden ryhmistä vanhimmista ikäluokista lähes 90 prosenttia on rokotettu ensimmäisen annoksen osalta. 70 – 74 -vuotiaissa osuus on 86,4 prosenttia ja yli 65-vuotiaissa 69,5.

Huittisissa ajanvaraus yli 55-vuotiaille aukesi tänään perjantaina. Noin 550 rokoteannosta jaetaan ensi viikolla.

Huittisten terveyskeskuksen hoitotyön johtaja Petteri Männistö toteaa rokotusten edenneen hyvin, paljon työtä ne toki henkilöstöltä vaativat. Männistö arvioi rokotekattavuuden nousevan Huittisissa ensi viikon kuluessa 40:een prosenttiin.

Männistö sanoo, että jatkossakin rokotukset etenevät ikäryhmä kerrallaan.

”Kevään edetessä mennään 5-10 vuotta kerrallaan ikäryhmissä alaspäin. Eli seuraavaksi tulevat vuoroon 50 vuotta täyttäneet, sitten 45 vuotta täyttäneet ja niin edelleen, kunnes kaikki halukkaat ovat rokotteensa saaneet.”

Ida Kärki sai tammikuussa koronarokotteen Sari Eskolta Vammalan neuvolan tiloissa.

Ikäryhmä kerrallaan – Sotesilla valmius nostaa kapasiteettia

Nelli Valkama toteaa, että Sastamalassakin rokotukset etenevät tuttuun tapaan THL:n ohjeistuksen mukaisesti ikäryhmittäin vanhimmista nuorempiin edeten.

”Mennäänkö täällä sitten viiden vai 10 vuoden blokeissa, riippuu siitä, kuinka paljon saamme rokotteita.”

Valkaman mukaan Sotesi pystyy edelleen tarvittaessa nostamaan rokotuskapasiteettia – eli rokotusten eteneminen riippuu ainoastaan siitä, kuinka paljon Sastamalaan annetaan rokotteita Pirkanmaalle tulevasta rokotemäärästä.

”Voi olla, ettemme ihan vielä ensi viikon jälkeen pääse samaan 40 prosentin rokotuskattavuuteen kuin Huittisissa. Meille osoitetuista rokotteista osa menee tehosteannoksiin, joten ensimmäisiin rokoteannoksiin jää vähemmän rokotteita.”

Rokotemäärät kasvavat toukokuussa

Asiantuntijat ovat arvioineet, että niin sanotun laumasuojan syntyminen edellyttää rokotekattavuuden olevan 70 prosentin luokkaa.

Nelli Valkaman mukaan kokonaisuutena tilanne näyttää hyvältä, ja Suomeen saapuvat rokotemäärät kasvavat selvästi toukokuun aikana.

Jos aikataulu pitää, on Valkaman mukaan mahdollista, että valtaosa rokotteen haluavista sastamalalaisista on saanut ensimmäisen rokoteannoksen kesän loppuun mennessä.

Huittisten Männistö on samoilla linjoilla. Männistö ja Valkama sanovat molemmat, että epävarmuustekijöitä on kuitenkin paljon.

”Tässä on vielä paljon epävarmuuksia rokotteiden saapumisen osalta. Oikeastaan ainoa varma tässä mielessä on Pfizer-Biontechin Comirnaty, jota tulee ennusteen mukaan enenevissä määrin touko- ja kesäkuussa. Tähän asti heidän ennusteensa ovat olleet luotettavia”, Männistö toteaa.

Pfizerin rokote ei myöskään ole niiden rokotteiden joukossa, jota käytetään alueellisissa painotuksissa epidemiatilanteen vaatiessa, mikä lisää sen saatavuusvarmuutta.

”Myös se, että Astra Zenecan rokotetta ei anneta tällä hetkellä alle 65-vuotiaille, hidastaa rokotuksia. Lisäksi viikosta 18 eteenpäin kakkosrokotukset hidastavat ykkösrokotuksia aikaisempaa enemmän, koska 12 viikkoa on nyt kulunut siitä kun ykkösrokotteita alettiin enemmän saamaan”, Männistö selvittää.

Hän korostaa olevansa silti varovaisen toiveikas sen suhteen, että kasvavien Pfizer-Biontecin rokotteiden määrien myötä mahdollisesti jo kesäkuussa päästäisiin rokotuskattavuudessa noin 70 prosenttiin ykkösrokotusten osalta.

”Mutta aika näyttää, kohtuullisen hyvää tahtia tällä hetkellä kuitenkin edetään.”

Nelli Valkama lisää suuriin kysymysmerkkeihin sen, saadaanko Johnson & Johnsonin rokotetta käyttöön ja tuleeko siihen liittyen ikärajoja.

”Pfizerin kohdalla emme tosiaan vielä tiedä kuinka paljon sitä kuluu tehosterokotuksiin, jotka ovat piakkoin alkamassa. Ja Modernan rokotetta menee alueellisen painotuksen perusteella epidemia-alueille, joten saa nähdä riittääkö siitä Pirkanmaalle”, Valkama miettii.