Kadonnut mestariteos kutsuu ratkomaan mysteeriä – Pukstaavi sai uuden pakopelin juhlavuoden kunniaksi

“Pulmien ratkominen yhdessä ja onnistumisen ilo tuovat museovierailuun aivan uudenlaista elämyksellisyyttä”, iloitsee museolehtori Mari Immonen. Kuva: Pukstaavi.

Pukstaavissa toukokuussa 2019 avautunut pakohuone toi Suomalaisen kirjan museoon uusia käyttäjäryhmiä. Tästä intoutuneena entisessä apteekkari Bäckmanin talossa pääsee nyt sukeltamaan uuteen pakohuonepeliin.

Tiistaina avautunut Pako museosta II – Kadonnut mestariteos juhlistaa Pukstaavin kymmenvuotista taivalta.

”Pakohuonemuotoinen näyttely tuo museoon myös sellaisia kävijöitä, jotka eivät välttämättä muuten meille löytäisi. Pulmien ratkominen yhdessä ja onnistumisen ilo tuovat museovierailuun aivan uudenlaista elämyksellisyyttä”, iloitsee museolehtori Mari Immonen.

Edellisen pelin teemana olivat dekkarit. Kadonneessa mestariteoksessa liikutaan siinäkin kirjan ja kulttuurin teemassa – kuten Suomalaisen kirjan museon henkeen kuuluu.

”Pelitapa on sama kuin aiemmin eli peliä pelataan tabletin kanssa 2-6 hengen ryhmissä. Pelissä on useampi huone ja huoneen avulla vastataan tabletilla esitettyihin kysymyksiin”, esittelee amanuenssi Emilia Heikkilä.

Huoneesta ei tarvitse paeta, vaan edetä toiseen

Kuten pakohuonepelin luonteeseen kuuluu, liikaa ei ennakkoon sovi paljastaa. Se voidaan kertoa, että kyseessä ei ole ihan perinteinen pakohuonepeli, sillä huoneesta ei tarvitse paeta.

Pelin edetessä uppoudutaan kirjailijan luovaan työhön ja ratkaistaan kiperiä pulmia yhdessä oman seurueen kanssa. Ratkaisut johdattavat pelaajat huoneissa eteenpäin.

Peli on toteutettu yhteistyössä sastamalalaisen pakohuoneyritys Pakeneman kanssa, aivan kuten edeltäjänsä. Pakeneman Mikko Viitamaa kertoo Kadonneen mestariteoksen pistäneen hänet miettimään uudenlaisia teknisiä ratkaisuja, sillä huone on pitkälle automatisoitu.

”Sen pitää palautua itsestään siihen tilaan, että uusi porukka aloittaa pelin. Tekniikkaa on mukana enemmän kuin edeltäjässä. Mielenkiintoinen projekti kaikin puolin”, hän summaa.

Peliin voi tutustua myös näyttelynä 

Amanuenssi Heikkilä kertoo, että pakohuoneessa on hyödynnetty Pukstaavin omia kokoelmia sekä lainaesineitä, jotka liittyvät kirjailijoihin ja kuvittajiin.

”Sieltä löytyy esimerkiksi Osmo ”Omppu” Omenamäen kirjankansikokoelma sekä Aino Kallas Seuralta lainaksi saatu kirjailija Aino Kallaksen hopeinen musteenkuivain. Aino sai sen huomenlahjaksi mieheltään Oskarilta.”

Vaikka pelaaminen onkin pääroolissa, voi kirjan syntyprosessia esittelevään peliin tutustua myös interaktiivisena näyttelynä.

Pelistä on kehitetty kaksi eri versiota, normaali ja koko perheelle sopiva. Jälkimmäinen vaihtoehto sopii myös ensi kertaa pakopeliä pelaaville. Ikäsuositus on Pukstaavin mukaan sellainen, että alle 9-vuotiaat tutustuisivat peliin vanhempiensa kanssa.

”Mitään pelottavaa ei ole luvassa, mutta tabletin käyttö voi olla sujuvampaa aikuisen seurassa”, Heikkilä toteaa.

Pako museosta II – Kadonnut mestariteos on avoinna Pukstaavissa vuoden 2022 loppuun saakka.