
Lukijamme näki torstaiaamuna Pororannassa 11 kanadanhanhea, ja kysyy Sastamalan kaupungilta, mitä hanhiongelmalle aiotaan tehdä.
”Suomessa on lukuisia esimerkkejä siitä, miten uimarantoja on jouduttu asettamaan uintikieltoon hanhen ulosteista veteen päässeiden bakteerien vuoski. Olisi sääli, jos Pororannalle kävisi samoin. Siivoaako kaupunki uimarantoja säännöllisesti? Eikö löydy mitään keinoa häätää kyseinen vieraslaji kauemmas kaupungin suositulta uimarannalta?” lukijamme kysyy.
Kaupungin liikuntapaikkamestari Jari Ahon mukaan kaupungin ylläpitämät rannat siivotaan päivittäin. Pororannassa kesätyöntekijät ovat aloittaneet siivouksen kello yhdeksän jälkeen aamulla.
”Nyt kun uimakausi alkaa todenteolla, aikaistamme siivousta. Kaupungin omat liikuntapaikkojen hoitajat putsaavat hanhien ulosteet Pororannasta jo kello seitsemän jälkeen aamulla”, Aho sanoo.
Hän muistuttaa, että ympäristöterveydenhuolto ottaa vesinäytteitä uimarannoilta säännöllisesti, eli veden laatua kyllä seurataan.
Hanhiongelma harmittaa Ahoa.
”Kaikissa Suomen kaupungeissa, joissa rantoja on, lienee sama harmi. Toivoisin valtakunnan tasolla jotakin ratkaisua tähän ongelmaan, onhan vieraslajista kyse.”
Liikuntapaikkamestari on selvillä lukuisista keinoista, joilla kanadanhanhia on yritetty uimarannoilta häätää.
Joissain kunnissa on kokeiltu koiriakin karkottimena, ja erilaisia pelättämiä on testattu. Viime kesänä Pororannan tuntumassakin ui muovinen joutsen, mutta sillä ei Ahon mukaan ollut toivottavaa vaikutusta.
Linnut saapuvat iltahämärissä ja lähtevät aamulla, kun ihmisiä tulee alueelle. Yöaikaan tapahtuvaa hanhien häätämistä ja rannan vahtimista on hankala järjestää.
”Ehkä Pororantaan pian rakennettava uimalaituri tuo helpotusta tilanteeseen. Ainakin kovasti toivomme niin käyvän”, Aho tuumaa.
Laiturista vedetään merkkiköysi Kaalisaareen. Köydellä rajataan muusta vesialueesta turvallisempi uima-alue lapsille.
”Jos hyvin käy, köysi katkaisee hanhien laskeutumisradan ja tekee Pororannasta niille vähemmän houkuttelevan paikan.”
