Sastamala haluaa hintalapun Acutan yöpäivystykselle

Sastamala ratkaisee päivystyksen järjestämisen sekä hoitoketjujen mahdolliset muutokset perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kesken varsin pian, käytännössä ensi vuoden erikoissairaanhoidon tilauksen yhteydessä. Uudistuksiin ja rakenteellisiin muutoksiin painostavat taloudelliset syyt sekä tuottavien ratkaisujen hakeminen. Aikataulun taas sanelee talousarvion valmistelu.
Päivystyspalvelun tuottajana voi olla Vammalan aluesairaala tai Sastamalan seudun sosiaali- ja terveyspalvelut Sotesi. Kuluvan vuoden alusta saakka aluesairaalalla ja terveyskeskuksella on ollut yhteinen päivystys, jonka käytännössä hoitaa Attendo MedOne. Yöpäivystyksellä on keskimäärin viisi tai kuusi asiakasta.
“Kummassakin mallissa on mahdollista selvittää vaihtoehtoa siirtää hiljaisimman yöajan päivystys Tampereen yliopistosairaalassa sijaitsevan Acutan vastattavaksi”, kaupunginjohtaja Paavo Salli toteaa.
Hänen mukaansa nyt selvitettävänä on, mitä vaihtoehdot merkitsevät euroissa ja mitä vaikutuksia vaihtoehdoilla on toiminnallisesti sekä asiakasnäkökulmasta eri terveydenhoitopalvelujen osalta.
“Nyt haluamme tietää, millainen on Acutan yöpäivystyksen hintalappu.”

  • tuntematon

    Tärkeintä näyttää olevan saattaa potilas vähin kustannuksin hautaan..

  • jeppe

    Paavo laskee kaiken rahassa. Paavolle on hyvä, kun potilaat kyykähtää matkalla acutaan. Ei tule kustannuksia kunnalle, kun omaiset maksaa hautaamisen. Tämäkö on vetovoima tekijä sastamalassa??

    • Raha ja raha

      Voi jumankekka tätä Sastamalan touhua. Täällä ei ihmishenki paljon paina.Älkää edes ehdottako päivystyksen siirtoa Acutaan tai muualle.
      Vetovoimainen Sastamala. Eiköhän ala olla pian aika häipyä täältä näivettyvimmän kylän tienoilta.Tehkää te päivystyksen alasajajat viimeinen palvelu ja lähtekää!!!!
      Täällä ei muutenkaan saa verorahoilla yhtään vastinetta.
      Kaikki maksamamme palvelut ajetaan alas ja mitää uutta ei ole tullut tilalle.
      Paavollakin on omaisia jotka voivat tarvita pikaista apua päivystyksessä mites sitten suu pannaan kun rahaa on pussissa mutta palvelua ei saa ajoissa.
      Kysynkin nyt mihin Sastamala säästää???Otsalampun kanssa joutuu aamuisin ulkona suunnistamaan kun säästetään katuvaloja jopa risteyksissä.
      Vanhukset jätetään heitteille ja nyt vielä suunnitellaan ilmeisesti että muukin väestö jätetään oman onnensa nojaan.Kyllä se jo vihaksi pistää kun sairaana jonottaa 8 tuntia lääkärille ja seuraavan aamun labraan jos saa lähetteen.
      Tärkein asia ihmisille on terveys ja jos sekin täällä uhataan niin miksi maksamme veroja???Nytkin terveyspalvelut tökkivät aivan liikaa ja ne on riittämättömät ja vielä pitäisi niitä heikentää. Lopettakaa ajoissa veronmaksajien ärsyttäminen.
      Nyt on Paavonkin aika katsoa mitä on veronmaksajan hintalappu??Ja varsinkin sitä minkälaisen Sastamalan taakseen jättää.

      • Nimetön

        Siis kumpaa haluat? Ensin haukut muutoksen ja sitten nykyisen päivystyksen?

    • Nimetön

      Yöpäivystyksessä jokainen potilas maksaa noin 500.-/käynti ja jos tarvitaan röntgeniä, tai labraa niin lähdetään Tampereelle, josta tulee lisää laskua.
      Halvemmaksi tulisi ja nopeammin saisi avun, jos jokainen menisi suoraan Acutaan, vaikka ambulanssilla. Tai sitten odottaisi aamuun.
      Täällä voisi vielä siirtää usean hoitajan päiväTYÖHÖN, yöodottelun sijaan.

  • Nina Törmänen

    Aiheesta innostuneena lainaan itseäni pääkirjoituksen yhteydessä olevista kommenteista:
    “Tätä nyt ehdotettua terveydenhuollon toiminnan uudelleenjärjestämistä ei voida kustannussyillä perustella, sillä jos aluesairaala ei tarjoa erikoissairaanhoitoa (täysimittainen ja kokoaikainen päivystystoiminta, leikkaustoiminta, sisätautien erikoissairaanhoito, jatkohoitopotilaat) täytyy ko. toiminta ostaa yliopistosairaalasta, jonka kuntalasku kuljetuksineen on eri, kuin aluesairaalan. Nyt totuus on se, että halvemmalla luvataan tehdä yhtä ja ostaa se toinen kalliimmalla muualta. Tätä kutsutaan yleisesti myös “hölmöläiseten peitonjatkeeksi”.

    Kuntalaisilla tulisi olla tieto siitä, miten heidän terveydenhuoltoaan ja hätäavun saantia suunnitellaan jatkossa toteutettavaksi. Lisäksi peräänkuuluttaisin polittiista vastuuta siitä, mitä tällainen palvelujen alasajo vaikuttaa Sastamalan elinkeinopolitiikkaan? Minkä kuvan annamme kunnastamme ulospäin, mahdollisille uusille asukkaille, toimintaansa laajentaville yrityksille ja muille kunnille? Vammalasta tuli Sastamala, tapahtui kuntaliitos, jotta jokainen ihminen olisi samojen palvelujen piirissä. Tämä palvelujen alasajo oli tuskin vetonaulana kuntaliitosneuvotteluissa.

    Sairaanhoitopiirien mahdollisesti loppuessa 2015, on Vammalan aluesairaalan suunniteltu kuuluvan ns. vahvaan ERVA-alueeseen, eli erikoissairaanhoidon tuoton on tarkoitus jatkua Vammalassa. Taysin puolesta Vammalan aluesairaalalla on täysi tuki toimia erikoissairaanhoidon tuottajana sekä alueen täysimittaisen päivystyksen tuottajana myös tällä hetkellä, eikä Acuta suinkaan ole luvannut hoitaa meidän vuorokauden 50-80:stä päivystyspotilaasta kaikkia erikoissairanhoitoa tarvitsevia potilaita, sillä siellä on kaikki resurssit jo käytössä.

    Tämä nyt esillä oleva uudistus on SOTESIn tuote, jolla on tarkoitus tuoda puolentoista miljoonan säästö päivystystoimintaan. Toteutuessaan päivystyksen kulut Vammalassa saataisiin pienennettyä ja SOTESIn tilastoja kaunistettua, mutta todellisuudessa kulut siirtyisivät toiseen kohtaan terveydenhuoltoa -edelleen kuntalaisten maksettaviksi. Silti kuntalaisten palveluissa, hätäavun saannissa ja turvallisuudessa tapahtuisi merkittävä heikennys!

    Kuntapäättäjät ovat nyt avainasemassa, sillä he joko hyväksyvät tai hylkäävät tämän esityksen!”

    Ja vielä haluan tähdentää, että SOTESIN esityksessä ei poistu Vammalasta VAIN yöpäivystys, vaan kaikki erikoissairaanhoitoa tai jatkuvaa seurantaa vaativat potilaat (rytmihäiriö-, infarkti-, murtuma-, hengenahdistus-, päihdepotilaat, jne.) täytyisi jatkossa lähettää TAYS:iin.

    Perusterveydenhuollon päivystys kattaa lähinnä flunssapotilaat, särkylääkettä tai sairaslomaa tarvitsevat potilaat sekä suun kautta annettavilla antibiooteilla hoidetuksi tulevat potilaat.

  • Huolestunut!!!!

    Pääkaupunkiseudulla oleva tuttavani soitteli eilen…eikös sielä Vammalassa ole dialyysihoito???? Mitenkä tähän vastaa on…mutta en uskalla luvata ensi vuoden puolella. Ystävä kysyy mikset, selitin tilanteen oli todella pettynyt!!!!! Nimenomaan hyvien sairaanhoidon ja muiden palveluiden takia ajatteli muuttoa Vammalaan. Nyt harkitsee uudelleen koska omainen tarvitsee säännöllistä Dialyysihoitoa (Munuaisten keinohoito) Tämäkö vetää uusia asukkaita ja veronmaksajia kuntaan…HALOO PÄÄTTÄJÄT!!!!!!!!! Ihmismieli ja ihmishenki voittaa taatusti joka Euron ja Sentin mitä siirretään paperilla paikasta A paikkaan B!!!!!!

  • Hei haloo?

    En työskentelisi hoitajana osastolla, jossa yöaikaan, elvytystilanteen sattuessa, tai kohdatessani esim. väkivaltaa työssäni, lähin päivystävä lääkäri olisi 50km:n päässä.
    Potilaana toivoisin etten koskaan saisi sairaskohtausta yöaikaan.
    Kuka määrittelee ns. “hiljaisen yöajan”?
    Entä kun tähän hiljaiseen yöaikaan osuukin useampi lääkärin fyysistä läsnäoloa vaativa tilanne Sastamalassa? Kenen on vastuu, ja mikä on ihmishengen arvo?
    Miten kaupunginisät ovat ajatelleet hoitaa potilasturvallisuus ja vastuu kysymykset?
    Olisiko aika keskittyä myös ihmisiin, ja lain määräämiin pykäliin?

Kommentointi ei ole käytössä.