”Videokuva on iso askel seurakunnan viestinnässä” – Henrik Pääkkönen päätyi bittileireiltä pappioppiin ja Kunnaksen kaupunkiin

Henrik Pääkkönen toivoo, että ihmiset voisivat kokea kirkon paikkana, jonne jokainen voi tulla sellaisena kuin on.

Miten nostaa jumalanpalvelusten ja vaikkapa kirkkokonserttien osallistujamäärää? Miten seurakunta voisi madaltaa yleisön kynnystä tutustua seurakunnan toimintaan ja sen välittämään ohjelmaan? Miten tavoittaa seurakuntalaiset vaarallisen viruksen jyllätessä, kun kokoontumisia rajoitetaan?

Näihin kysymyksiin tietää vastauksen Sastamalan seurakunnan viestinnästä vastaava pappi Henrik Pääkkönen.

”Hetki ennen saapumistasi katselimme kameran paikkoja”, toteaa Pääkkönen Tyrvään kirkossa ja viittilöi oikealle.

”Tuohon seinään, kynttelikön ja päiväkäskyn väliin voisi tulla kiinteä kamera, jonka suunta on alttarille”, hän tuumaa.

Alttarin tuntumaan tulisi liikuteltava kamera, samoin urkuparvelle.

”Parvelta saisi hienoa laajakuvaa kirkkosalista. Välillä voisi ottaa kuviin vaikka urkuja soittavan kanttorin, mahdollisia muita muusikoita ja kuoron”, Pääkkönen innostuu.

Videoyhteyksillä uusia yleisöjä

Äänentoistolaitteisiin seurakunta investoi joitakin vuosia sitten. Jumalanpalvelus kuuluu sunnuntaisin Iskelmä Sastamalan taajuudella. Pääkkösestä radio on ollut mainio juttu, ja sen merkitys on koronapandemian aikana vain korostunut.

”Live-kuva on yksi iso askel eteenpäin seurakunnan viestinnässä. Meillä on jo Facebook-sivu ja Youtube-kanava, joiden kautta lähettää elävää kuvaa.”

Jatkossa niin jumalanpalvelukset kuin konsertitkin olisivat katsottavissa kahden viikon ajan tapahtuma-ajankohdan jälkeen Youtubessa. Pidempi julkioloaika vaatisi videotallenteiden tekstityksen.

Pääkkönen uskoo videokuvan Tyrvään kirkosta ja seurakunnan elämänmenosta kiinnostavan myös paikkakunnalta poismuuttaneita. Onhan kirkko monelle entiselle sastamalalaiselle muistoja kirvoittava paikka.

Videoyhteydet palvelisivat myös niitä, joiden on syystä tai toisesta vaikea tulla paikanpäälle kirkkoon.

”Näen elävän kuvan ja äänen välittämisen erityisen tärkeänä Sastamalan kaltaisessa maantieteellisesti laajassa kunnassa, jossa välimatkat ovat pitkät.”

Jos asiat etenevät suunnitellusti, voi Sastamalan seurakunnan ohjelmaa Tyrvään kirkosta seurana videokuvan välityksellä kenties jo alkuvuodesta.

Ja sitten se pakollinen paha eli raha. Pääkkösen mukaan laadukkaat live-lähetykset kirkosta mahdollistavan kaluston suhteen odotellaan vielä tarjouksia.

”Minusta kannattaisi tehdä kertarysäyksellä laadukas ja toimiva systeemi. Nähtäväksi jää mikä on hintahaarukka ja saadaanko hankinta ensi vuoden budjettiin”, Henrik Pääkkönen toteaa.

Bittileireiltä pappioppiin ja Kunnaksen kaupunkiin

Sastamalan seurakunnassa työsarkansa heinäkuussa aloittaneen 29-vuotiaan Henrik Pääkkösen mukaan hänen pappeutensa on elämänmittaisen johdatuksen seurausta, tosin soitinrakentajan ammatti kulki pitkään tämän haaveen rinnalla.

Opiskeluvuosina Joensuussa rummut vaihtuivat olosuhteiden pakosta kitaraan, ja sujuvasti soivat myös muut kielisoittimet. Rakkaus musiikkiin on ja pysyy, ja siitä on ollut paljon iloa seurakuntatyössä – kuten rippileireillä, joihin Pääkkönen kertoo ”hurahtaneensa” jo nuorena.

”Tampereella seurakunnan bittileirit olivat minulle tosi kova juttu, sinne oli aina päästävä yhdessä muiden kanssa pelaamaan. Ja sieltä minut sitten bongattiin isoseksi rippileirille”, Pääkkönen kertoo.

Isosesta tuli kerho-ohjaaja, apuopettaja, kesäteologi, ja seurakunnasta hänelle toinen koti. Nuorisotyön lisäksi viestintä on Pääkkösen sydäntä lähellä. Jos ei ole rippileirejä, ei ole seurakuntalaisia, ja toisaalta ilman viestintää ja vuorovaikutusta kirkon sanoma raikuu tyhjille saleille.

”Viestintä on seurakunnan yhteinen projekti. Todella tärkeää on myös seurakuntalaisten viestintä meidän suuntaamme. Kaikenlainen palaute on tervetullutta”, Pääkkönen sanoo.

Nokialla perheineen asuva Pääkkönen on otettu Sastamalassa lämpimästi vastaan. Muuttoaikeissa hän ei silti ole, sillä sukulaisia asuu nyt lähellä. Isovanhemmat ovat pian kolme vuotta täyttävälle Jalmarille tärkeitä. Ylöjärvellä asuva mummi on pojan idoli.

”Sastamala on kyllä hurmaava pieni kaupunki. Luen lapsuuteni suosikkikirjailija Mauri Kunnaksen teoksia Jalmarille, ja on ollut kiva huomata miten Vammalan arkkitehtuuri näkyy vaikka Tassula-kirjoissa”, Pääkkönen kertoo.